Υπολείπονταν περίπου τρία λεπτά έως τη λήξη του αγώνα Μιλγουόκι Μπακς – Χιούστον Ρόκετς, και τα «Ελάφια», που ήταν οκτώ πόντους μπροστά (112-104), κάλπαζαν προς τη νίκη. Κι όμως… Στις τρεις επόμενες επιθέσεις τους έκαναν ισάριθμα λάθη, ενώ σε αυτό το «μπλακ-άουτ» των 90 δευτερολέπτων οι αντίπαλοί τους «έτρεξαν» σερί 9-0 και προηγήθηκαν στο σκορ με 113-112.
Στα 24″ πριν από το τέλος το παιχνίδι ήταν, και πάλι, στα χέρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της «παρέας» του (116-115). Ακολούθησε ένα φάουλ του «Greek Freak» και ο Ουέστμπρουκ με δυο εύστοχες βολές διαμόρφωσε το 116-117. Κι έπειτα, μια λάθος πάσα του Αντετοκούνμπο στην επίθεση των Μπακς, δύο σερί άστοχα τρίποντα του Μίντλετον και ένα φάουλ (εκτός φάσης) του Γιάννη στον Τζέιμς Χάρντεν «χάρισαν» στους Ρόκετς μια ανέλπιστη -μέχρι πριν από λίγα λεπτά- νίκη. Τελικό σκορ 116-120, με επίλογο μια εύστοχη βολή του «Μούσια».
Τι κρίμα! Η ήττα των Μπακς (η πρώτη τους μετά το restart του NBA και 13η, συνολικά, στη σεζόν) «μουτζούρωσε» μια, ακόμη, απίθανη εμφάνιση του έλληνα σούπερ-σταρ, που «άγγιξε» το «triple-double». Μπροστά στον άσπονδο εχθρό του (MVP του 2018) ο περσινός MVP έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, με 36 πόντους (6/9 βολές, 12/20 δίποντα, 2/5 τρίποντα), 18 ριμπάουντ, 8 ασίστ, μια τάπα και τρία λάθη σε 33 λεπτά συμμετοχής.
Ηταν η 19η φορά, εφέτος, που ο Αντετοκούνμπο σκόραρε τουλάχιστον 30 πόντους και κατέβασε τουλάχιστον 15 ριμπάουντ, καταγράφοντας άλλο ένα ρεκόρ στα χρονικά της αμερικανικής λίγκας. Μέχρι τα ξημερώματα την αντίστοιχη επίδοση κατείχε ο Σακίλ Ο’ Νιλ από τη σεζόν 1999-2000. Εκείνη τη χρονιά ο θρυλικός μπασκετμπολίστας είχε κατακτήσει με τους Λος Αντζελες Λέικερς τον πρώτο του από τρεις διαδοχικούς τίτλους, και είχε κερδίσει το βραβείο του MVP, το οποίο θα πάρει εφέτος ο Αντετοκούνμπο (για δεύτερη σεζόν στη σειρά). Ο Γιάννης, μάλιστα, έφτασε σε αυτό το επίτευγμα με μόλις 31 λεπτά συμμετοχής σε κάθε αγώνα (κατά μέσον όρο), δηλαδή 9 λεπτά λιγότερα από τα 40′ που έπαιζε ο Σακίλ Ο’ Νιλ.
Αλλο μπάσκετ τότε, άλλο τώρα. Οι ομοιότητες, όμως, στους αριθμούς των δυο παικτών είναι εντυπωσιακές. Ιδίως στους πόντους (29,7 και οι δυο) και στα ριμπάουντ (13,7 ο Γιάννης, 13,6 ο Σακίλ). Για όσους δεν θυμούνται, το αδύνατο σημείο του Σακίλ Ο’ Νιλ ήταν οι βολές (52,4% ευστοχία). Αυτό που είναι και του Αντετοκούνμπο.
Ο Χάρντεν, ο οποίος δεν βρέθηκε σε ιδιαίτερα καλή βραδιά, πέτυχε κι αυτός ένα ρεκόρ: του αριστερόχειρα τοπ-σκόρερ στην ιστορία της λίγκας. Με τους 24 πόντους που έβαλε στο καλάθι των Μπακς, ξεπέρασε τον θρύλο των Σπερς, Ντέιβιντ Ρόμπινσον. Και σκαρφάλωσε στην 39η θέση των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ.
Είναι γνωστή σε όλους η «κόντρα» των δύο σούπερ-σταρ, που έχει τις ρίζες της πίσω στο 2014. Τότε, σε ένα ματς των Μπακς με τους Ρόκετς, ο Χάρντεν έσπρωξε τον Γιάννη (χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ), εκείνος κάτι του είπε, διώχνοντας την μπάλα από τα χέρια του, ο «Μούσιας» επιχείρησε να «απαντήσει» σε ακόμη πιο έντονο ύφος, όμως με παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο έλαβε τέλος. Ακολούθησαν κι άλλα, στην πορεία του χρόνου. Και τον Αύγουστο του 2019 ο ηγέτης των Ρόκετς θέλησε να απαξιώσει τη βράβευση του Αντετοκούνμπο ως MVP της σεζόν, σχολιάζοντας: «Πιστεύω πως τα media δημιούργησαν ένα “παραμύθι” για κάποιον, με το που άρχισε η χρονιά, και το έλεγαν σε όλη τη διάρκειά της».
Αυτό το ματς εναντίον του Χάρντεν, ήταν το τελευταίο που ο «Greek Freak» θα επέλεγε να χάσει. Η ήττα θα πρέπει να τον πίκρανε πολύ, ιδίως με τον τρόπο που ήρθε. Το ESPN τη χαρακτήρισε, στην ανάλυσή του, «στατιστικό παράδοξο». Διότι οι Μιλγουόκι Μπακς έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που σημείωσε πάνω από 110 πόντους, πήρε τουλάχιστον 25 περισσότερα ριμπάουντ, κράτησε τον αντίπαλό της κάτω από το 40% στα σουτ, αλλά έχασε το παιχνίδι.
Ετσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, «ήρωας του ματς» ήταν ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, με 31 πόντους, 8 ασίστ και 6 ριμπάουντ. Πέντε παίκτες των Ρόκετς πέτυχαν διψήφιο αριθμό πόντων, κι άλλοι δυο τον «άγγιξαν». Ενώ για τους Μπακς, σκόραραν οι… συνήθεις ύποπτοι: ο Giannis (36), ο Μίντλετον (27) και ο Λόπεζ (23). Μετά… το χάος.
Τα «Ελάφια» μετρούν, πλέον, 52 νίκες και 15 ήττες, παραμένοντας στην κορυφή της Ανατολικής Περιφέρειας. Οι Ρόκετς βελτίωσαν το ρεκόρ τους (42-24) και βρίσκονται στην έκτη θέση της κατάταξης στη Δύση.