Ο Γιάνης Βαρουφάκης με σπασμένη μύτη και εκχυμώσεις κάτω από τα μάτια, στην τηλεοπτική του εμφάνιση το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 | ΥouTube/ΑΝΤ1
Επικαιρότητα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην πρώτη του εμφάνιση μετά τον ξυλοδαρμό του στα Εξάρχεια

Με αστυνομική συνοδεία εφεξής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μετά την επίθεση της περασμένης Παρασκευής. Τι είπε για τους δράστες. «Ιστορική συγκυρία» η τραγωδία των Τεμπών. Η διήγηση για τον διάλογο με Κοστέλο σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και η απάντηση για τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών. Προσαγωγή και 19χρονου για την επίθεση
Protagon Team

Με εμφανή τα σημάδια στο πρόσωπό του από τα χτυπήματα που δέχθηκε κατά τον άγριο ξυλοδαρμό του στα Εξάρχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του μετά το επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής, περιέγραψε την επίθεση και τους δράστες –για την ταυτότητα των οποίων δεν θέλησε να πει οτιδήποτε, πριν βγει το πόρισμα από την έρευνα της Δικαιοσύνης–, χαρακτήρισε «ιστορική συγκυρία» την τραγωδία των Τεμπών και το πολιτικό της αποτύπωμα, ενώ μίλησε και για τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών.

«Εγώ ευτυχώς αναρρώνω, σε αντίθεση με τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι δεν θέλει να εστιάσει στην προσωπική του περιπέτεια και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το μείζον ζήτημα των Τεμπών.

Οσον αφορά την ταυτότητα των δραστών της επίθεσης σε βάρος του, σημείωσε ότι θα ήταν καλό να αποφύγουμε τις εύκολες κρίσεις και «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της», δεσμευόμενος ότι θα τοποθετηθεί μετά την έκδοση του σχετικού πορίσματος.

Περιγράφοντας στη συνέχεια το περιστατικό του ξυλοδαρμού του, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μια ομάδα 6-7 ατόμων μπήκε στο εστιατόριο όπου βρισκόταν με μεγάλη παρέα πολιτικών του φίλων και του επιτέθηκε φραστικά. Εκείνος, για να αποφευχθεί μια σύρραξη μέσα στο κατάστημα, τους ακολούθησε έξω για να μιλήσουν και εκείνοι άρχισαν να τον χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές.

Για τον 17χρονο που ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη στο Μαρούσι, υποστήριξε ότι είχε ρόλο τσιλιαδόρου, ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι αυτός που τον χτύπησε ήταν ηλικίας περίπου 25-27 ετών, πιθανόν ο αρχηγός της ομάδας.

Στο σημείο αυτό και ενώ ως γνωστόν είχε επιλέξει να μην έχει αστυνομική φρουρά στις μετακινήσεις του, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι κατόπιν πιέσεων της συζύγου του, Δανάης Στράτου, θα αναγκαστεί –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– να δεχθεί την αστυνομική συνοδεία που δικαιούται, αν και όπως είπε, δεν του είναι ούτε εύκολο ούτε αρεστό.

Προσαγωγή 19χρονου

Στο μεταξύ, λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός νεαρού 19 ετών για την επίθεση σε βάρος του κ.Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., ο 19χρονος προσήχθη στα γραφεία της κρατικής ασφάλειας και εξετάζεται η συμμετοχή του στην επίθεση κατά του γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην τραγωδία των Τεμπών, εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία», με χιλιάδες νέους να διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα, χωρίς καμιά κομματική καθοδήγηση και, όπως υπογράμμισε, χρέος των πολιτικών είναι να τους δώσουν την ευκαιρία «να οραματιστούν μια άλλη Ελλάδα».

Σε μια μίνι αναδρομή για τον ΟΣΕ και τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε διάλογο που φέρεται να είχε το 2015 (ως υπουργός Οικονομικών τότε της Πρώτης Φοράς Αριστερά) με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ισχυριζόμενος ότι η απάντηση που έλαβε τότε ήταν ότι οι θεσμοί είχαν ήδη αποφασίσει ότι τα τρένα θα πάνε στην κρατική ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane, όπως αντίστοιχα τα περιφερειακά αεροδρόμια στους Γερμανούς της Fraport και το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους της COSCO.

Στα των εκλογών, τέλος, και συγκεκριμένα σε ερώτηση αναφορικά με τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επεσήμανε ότι το Συνέδριο του κόμματος έχει αποφασίσει πως για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα πρέπει να υπάρχει προεκλογική προγραμματική σύγκλιση, κάτι που προσώρας, όπως είπε, δεν υφίσταται.