Πέντε θέσεις. Τόσες παραμένουν ανοιχτές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τρίτο κύμα υποψηφίων που ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου την Τρίτη (εδώ). Και αυτό που συνεχίζει να προβληματίζει τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του στο Μαξίμου και στο κόμμα, είναι ότι απουσιάζει το όνομα-κράχτης.
Το τρομερό φιάσκο με τη Μυρσίνη Λοΐζου, η οποία είχε επιλεγεί ως κόρη του αείμνηστου Μάνου Λοΐζου για να συμβολίσει το νέο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποδείχτηκε μια ανερμάτιστη τύπισσα που εισέπραττε επί πέντε χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της, συνεχίζει να αποτελεί μια πληγή, ιδίως όσο δεν βρίσκεται ένα όνομα που επισκιάσει τη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα –οι λύσεις του επιχειρηματία Πέτρου Κόκκαλη, της τραγουδίστριας Ραλλίας Χρηστίδου ή και του (εμφανιζόμενου από τη ΝΔ ως υποστηρικτή της 17Ν) Πάνου Λάμπρου, αν δεν επιδείνωσαν την εικόνα, σίγουρα δεν βοήθησαν.
Το πρόβλημα μάλιστα είναι διπλό. Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν και μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα ώστε να δοθεί το μήνυμα προς τους κομματικούς ψηφοφόρους και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της χαλαρής ψήφου, αλλά και έναν λαμπερό υποψήφιο ώστε να συμβολίσει την αλλαγή και να προσελκύσει το νεαρό εκλογικό σώμα.
Ως προς το πρώτο, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά και το «όχι» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ιστορικού στελέχους του Συνασπισμού, Γιάννη Δραγασάκη. Είχε προηγηθεί η άρνηση και του Ευκλείδη Τσακαλώτου (εδώ).
Κατά το ρεπορτάζ ο κ. Δραγασάκης απέρριψε την πρόταση του κ. Τσίπρα λέγοντάς του το κατ’ ιδίαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Σύμφωνα δε με το news247.gr, η απουσία λύσης επιτείνεται επειδή o Πρωθυπουργός δεν θέλει να του φύγει για τις Βρυξέλλες κάποιος από τους υπουργούς της νέας γενιάς, δηλαδή η Εφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αλλά και Νίκος Παππάς, για τον οποίο πάντως είχε ακουστεί ότι ο ίδιος δεν είναι και τόσο αρνητικός (εδώ).
Το δεύτερο μέρος του προβλήματος είναι καθώς φαίνεται πιο εύκολο να λυθεί. Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε καθώς φαίνεται η λύση μιας διασημότητας, θα είναι ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, του οποίου η υποψηφιότητα «κλείδωσε» όπως είναι το δημοσιογραφικό κλισέ. Είχε προηγηθεί η άρνηση του σεναριογράφου και τηλεπαρουσιαστή Γιώργου Καπουτζίδη. Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» μάλιστα, ο κ. Γεωργούλης είπε τελικά το «ναι» μόνο αφού ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού και άρα θα εκλεγεί –οι δυο τους γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια καθώς είχαν συνυπάρξει στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον βρεθεί και ο υπουργός που θα δοκιμάσει την τύχη του στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και με δεδομένη την υποψηφιότητα της Ελενας Κουντουρά (η οποία προς το παρόν είναι και υπουργός Τουρισμού αλλά και ασχολείται με τη μάχη του σταυρού), αυτό δρομολογεί νέο μίνι ανασχηματισμό πριν από το Πάσχα, δηλαδή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ολα αυτά βέβαια αν δεν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.