O Αδωνις Γεωργιάδης στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην εκπομπή «Σήμερα» των Μαρία Αναστασοπούλου και Δημήτρη Οικονόμου | YouTube/SKAI
Επικαιρότητα

Ο Γεωργιάδης παραδέχεται και εξηγεί την αποτυχία των εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα

Με τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει σε μίνι lockdown, ο υπουργός Ανάπτυξης καυτηρίασε ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη, αλλά είπε ότι «ορισμένες φορές είναι αδύνατο να τα βάλεις με ορισμένα φαινόμενα κοινωνικά»
Protagon Team

Για το σύνολο της πολιτικής επικαιρότητας –από τη συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες και όχι μόνο, ως τα γεγονότα της Σταυρούπολης και τη σχετική αποτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας– μίλησε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, βγαίνοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Είπε για παράδειγμα ο υπουργός, προκειμένου να αποκρούσει τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν, ότι η διαπραγμάτευση το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προέβλεπε «δύο φρεγάτες, 3 δισ. ευρώ».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε αντί για δύο φρεγάτες με τρία δισ., να πάρουμε τρεις φρεγάτες με 2,7 δισ. ευρώ και μία αμυντική συμφωνία που αλλάζει παντελώς τους συσχετισμούς στην περιοχή», τόνισε. Παρατήρησε πάντως ο κ. Γεωργιάδης ότι οι αντιδράσεις από την Κουμουνδούρου δεν είναι και τόσο ισχυρές. «Για τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλά το έχει πάει», είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι «σε κατάσταση σοκ», από τη συμφωνία.

Για τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ο κ. Γεωργιάδης επιστράτευσε τη γνωστή θεωρία των δύο άκρων. «Υπάρχει μια ένταση στην περιοχή, ένα κακό κοινωνικό φαινόμενο. Βλέπω κάποιους ακροδεξιούς από μέσα και κάποιους ακροαριστερούς απ’ έξω… Καμία δουλειά δεν έχει κανένας, ούτε από μέσα ούτε απ’ έξω», είπε ο υπουργός, ο οποίος προσέθεσε ότι κακώς ο εισαγγελέας δεν είχε παρέμβει αυτεπάγγελτα. «Αλλά η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη», σημείωσε.

Μάλιστα στο σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα ότι η κυβέρνηση ανέχτηκε και ανέχεται τους χρυσαυγίτες στη Σταυρούπολη (ένα δημόσιο σχολείο καταλαμβάνεται από ομάδες νεοναζί και το υπουργείο Παιδείας νίπτει τας χείρας του, κρατάει ίσες αποστάσεις και καταδικάζει τη βία “από όπου κι αν προέρχεται”. Δεν καταδεικνύει από πού έρχεται η βία προκειμένου να μη χάσει το ακροατήριο της Ακροδεξιάς», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ο υπουργός απάντησε:

«Είχα ακούσει κάποτε τον κ. Τσίπρα να λέει στη Βουλή ότι “οι μολότοφ είναι καλές ή κακές, αναλόγως από ποια πλευρά βρίσκεσαι”. Εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής. Οι μολότοφ είναι κακές. Τελεία». Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε τα όσα έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ για τη σύλληψη, το 2013, και την καταδίκη, το 2020, της Χρυσής Αυγής, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που συχνά συμπαρατάχθηκε με τους χρυσαυγίτες στη Βουλή το 2014. Και επίσης προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποδαυλίσει επεισόδια «όταν με το καλό μπει η αστυνομία στα πανεπιστήμια». 

Τη Θεσσαλονίκη την αγαπώ, αλλά…

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, πάντως, είχαν και τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης για το επικείμενο μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη, εν όψει μάλιστα και της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.

«Τη Θεσσαλονίκη την αγαπώ, είναι η αγαπημένη μου πόλη», είπε, για να καυτηριάσει το γεγονός ότι «η Θεσσαλονίκη έχει 53% μέσο όρο εμβολιασμένων, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Επικράτεια, ένα από τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη!». Μάλιστα παρατήρησε ότι η Πορτογαλία έχει φτάσει σε επίπεδα εμβολιασμού στο 90%.

Στο εύλογο δημοσιογραφικό ερώτημα ποιος έχει ευθύνη που η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση στους εμβολιασμούς, ο υπουργός είπε το εξής:

«Σίγουρα όχι η κυβέρνηση, πάντως»!

«Η κυβέρνηση έφτιαξε το πιο επιτυχημένο πανευρωπαϊκά σύστημα εμβολιασμών που πήρε επαίνους απ’ όλα τα κράτη, έφερε δωρεάν το εμβόλιο σε όλους τους συμπολίτες μας, έβγαλε διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση, έβγαλε αποφάσεις για να πιέσει τους συμπολίτες μας… Ορισμένες φορές είναι αδύνατο να τα βάλεις με ορισμένα φαινόμενα κοινωνικά», προσέθεσε, περιγράφοντας μια παραίτηση της κυβέρνησης από την προσπάθεια και επιχειρώντας ακολούθως να το ιδεολογικοποιήσει:

«Το 2015 σε ένα συλλογικό κοινωνικό μας πείραμα μετρήσαμε πόσοι συμπολίτες μας θέλγονται από το παράλογο και πόσοι συμπολίτες μας δύνανται να σκέφτονται λογικά ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. Τότε μετρηθήκαμε 37-63. Τώρα είμαστε στο ανάποδο. Καλά πάμε», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος προφανώς στο δημοψήφισμα όπου το 61,31% ψήφισε «Οχι».

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η δήλωση του κ. Γεωργιάδη είναι μια πρώτη έμμεση, αλλά σαφής παραδοχή από κυβερνητικό παράγοντα ότι η εμβολιαστική εκστρατεία στην Ελλάδα δεν πέτυχε. Απλώς ο ίδιος λέει ότι για την αποτυχία δεν φταίει η κυβέρνηση…

Οσον αφορά τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής. «Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο “κόκκινο”. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις παρελάσεις, για τις περιοχές που είναι στο “κόκκινο”, θα ισχύουν και στη Θεσσαλονίκη. Ό,τι αποφάσεις ληφθούν για τις περιοχές που είναι στο “πράσινο”, θα ισχύσουν στο “πράσινο”», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε έκκληση στους Θεσσαλονικείς να εμβολιαστούν, πριν από τον Νοέμβριο και πριν από τον Δεκέμβριο, «γρήγορα, γιατί θα θρηνήσουμε θύματα». Μάλιστα σημείωσε ότι με τη Θεσσαλονίκη «το μεγαλύτερο πρόβλημα, και είναι  σοκαριστικό, είναι ότι η Θεσσαλονίκη πέρασε πέρυσι τον Νοέμβριο αυτή τη φοβερή τραγωδία και αντί να πείσει τους Θεσσαλονικείς, ότι “ξέρετε, παιδιά, δεν παίζουμε με το εμβόλιο”, οδήγησε το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης, πιστεύω είτε από αντίδραση –νομίζοντας ότι κάνει αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη ας πούμε, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο– είτε για λόγους που δεν μπορώ πλέον να τους κατανοήσω, τους οδήγησε να είναι σε μια από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα πόλεις σε εμβολιασμό».