Μιλάμε μαζί τους αλλά δεν είμαστε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες, επανέλαβε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μία ημέρα μετά το νέο τετ α τετ με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αυτή τη φορά στις Βρυξέλλες |
Επικαιρότητα

Ο Γεραπετρίτης έθεσε στον Φιντάν το θέμα της Κάσου – «Καμία αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων»

Θεωρίες συνωμοσίας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών τους ισχυρισμούς (που κάνουν εσχάτως τον γύρο του ελληνικού Τύπου) ότι «έχουμε δώσει κάτι» για να έχουμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Πώς απάντησε στην ανακοίνωση της αρμόδιας τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον τούρκο ομόλογό του
Protagon Team

Το ζήτημα της Κάσου, με τις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου και την αντίδραση της Αγκυρας που οδήγησε προ εβδομάδων σε συνωστισμό πολεμικών πλοίων στην περιοχή, έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Τουρκικές πηγές τις οποίες επικαλείται στο ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», Μανώλης Κωστίδης, ανέφεραν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, με την παράλληλη επισήμανση ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συγχρονισμός μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές στη γείτονα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα, και τα ελληνοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά, ανέφερε από την πλευρά του σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης, καθώς και το θέμα του Κυπριακού, που, όπως σημείωσε ο υπουργός, βρίσκεται σε φάση πλήρους εξέλιξης. Παράλληλα έγινε και μια προετοιμασία για τη συνάντηση  του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για προφανή κατανόηση ότι τα μέρη θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, τονίζοντας πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι έτοιμος να καθίσει να συζητήσει στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας βώσιμης λύσης.

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, συμπεριλαμβανομένου του επεισοδίου στην Κάσο.

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε θεωρίες συνωμοσίας τους ισχυρισμούς (που κάνουν εσχάτως τον γύρο του ελληνικού Τύπου) ότι «έχουμε δώσει κάτι» (στους Τούρκους) για να έχουμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

Απόφασή μας, επανέλαβε για πολλοστή φορά, είναι να μπούμε σε φάση εξομάλυνσης με την Τουρκία και κατά το δυνατόν, όταν η κατάσταση το επιτρέψει, να μπούμε κάποια στιγμή και σε πιο σύνθετα ζητήματα.

Και συνεχίζοντας την απάντησή του στους αμφισβητίες ή, έστω, καχύποπτους έναντι της προσπάθειας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ζήτησε «να θυμηθούμε πού βρισκόμασταν πριν από μερικά χρόνια», με εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ακραία επιθετική πολιτική ρητορική στη γείτονα και έκρυθμη κατάσταση στο Μεταναστευτικό.

Ενώ σήμερα, όπως υπογράμμισε, υπάρχει συντονισμός με την Τουρκία ώστε να συλλαμβάνονται οι διακινητές, δεν υφίστανται –εκτός κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων– παραβάσεις και μπορούμε να αποσυμπιέζουμε κρίσεις.

Ειδικά για το θέμα της Κάσου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Αγκυρα εγείρει αξιώσεις για τις θαλάσσιες ζώνες στη βάση του παράνομου –όπως θέλησε να επαναλάβει– τουρκολιβυκού μνημονίου,  από ελληνικής πλευράς όμως δεν υπάρχει καμία αναγνώριση τουρκικών αξιώσεων ή δικαιωμάτων, πόσο μάλλον υπαναχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για στρέβλωση σε επίπεδο πραγματικών γεγονότων, καθώς, όπως υπογράμμισε, αφ’ ενός δεν προέκυψε καμία κρίση ούτε κίνδυνος να υπάρξει και αφ’ ετέρου η έρευνα του ιταλικού ερευνητικού πλοίου ολοκληρώθηκε, πραγματοποιώντας το 100% των εργασιών για τις οποίες είχε αποσταλεί στην περιοχή («η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως», επανέλαβε).

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς σε μια κατάσταση πολεμικής έντασης, από την άλλη όμως στη συζήτηση με την Τουρκία –ξεκαθάρισε– δεν μπαίνουν και δεν θα μπουν ποτέ θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Τα κυριαρχική δικαιώματα θα τα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους».

Αντίστοιχα και σε ερώτηση για τη θεωρία (και τις επιδιώξεις) της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο κ. Γεραπετρίτης κατέστησε σαφές πως δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες ότι έχουν αλλάξει οι θέσεις της Τουρκίας επειδή μιλάμε.

Στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε, τέλος, να απαντήσει και στην επιεικώς απαράδεκτη  ανακοίνωση του εξέδωσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, για τη συνάντηση του με τον Χακάν Φιντάν στις Βρυξέλλες. όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «ανεπαρκή, κατώτερη των περιστάσεων τοποθέτηση» του υπουργού Εξωτερικών «έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίου, με τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια, όπως αυτά στην Κάσο» και «κρίσιμο έλλειμμα που αποτυπώνει τους κινδύνους της σημερινής στρατηγικής του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρα μας»!

«Μάλλον η κυρία Δούρου είχε ετοιμάσει την ανακοίνωση πριν γίνει η συνάντηση με τον κ. Φιντάν», αντέδρασε ο κ. Γεραπετρίτης, αποφεύγοντας συνειδητά να ανεβάσει τους τόνους, ενώ για μία ακόμη φορά, παρατήρησε, δεν μας λέει τι θα έκαναν οι ίδιοι.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός μίλησε για εγγενή αντίφαση πολιτικού λόγου στον ΣΥΡΙΖΑ που «από τη μία λέει ότι είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου και από την άλλη ζητάει να μη συζητάμε μαζί τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε στην απάντησή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν έχει καμία απολύτως πολιτική στα εθνικά ζητήματα, ούτε καν σχέδιο για το τι πρέπει να γίνει σε θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.