Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο δεν είναι ένα θέμα που επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες των Τούρκων -μέσω μάλιστα επίσημης ανακοίνωσης του υπουργειου Εξωτερικών- για την ένταξη και προβολή της τηλεοπτικής σειράς του Μega, Famagusta, στην πλατφόρμα του Netflix.
Στην ανακοίνωση-διαμαρτυρία του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μιλά για «μαύρη προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων» που «διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα», καθώς επίσης για «μεγάλη ασέβεια προς την “άγια μνήμη” των Τουρκοκυπρίων που “σφαγιάστηκαν” από τις ελληνοκυπριακές “συμμορίες” μεταξύ 1963-74».
«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες να αποτυπωθούν τα γεγονότα διαφορετικά από αυτά όπως συνέβησαν, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την εθνική μας υπόθεση της Κύπρου», διαμηνύεται και ήδη πληροφορίες από τη γείτονα θέλουν την Αγκυρα να ετοιμάζει, ως απάντηση, αντίστοιχες τηλεοπτικές ή/και κινηματογραφικές παραγωγές που θα «περνούν» τη δική της θεώρηση των πραγμάτων.
Ηδη άλλωστε, το αγγλόφωνο κρατικό TRT World προβάλλει αυτή την περίοδο σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με τίτλο «The Forefront Cyprus», με αφορμή τα 50 χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα», όπου μεταξύ άλλων καταγράφονται οι «ελληνικές θηριωδίες» που οδήγησαν στην «ειρηνευτική επιχείρηση» της Τουρκίας στην Κύπρο.(όπως επιμένουν να αποκαλούν την εισβολή και κατοχή των εδαφών της Κυριακής Δημοκρατίας)
Στις 2 Φεβρουαρίου, εξάλλου, έρχεται στη μεγάλη οθόνη η πολυδιαφημισμένη ταινία “Sadık Ahmet”, που αφηγείται τη ζωή ενός μουσουλμάνου γιατρού από τη Θράκη – πρόσωπο που έχει αναγορευθεί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και την τουρκική προπαγάνδα, σε σύμβολο υπεράσπισης της εθνικής ταυτότητας της «τουρκικής -και όχι μουσουλμανικής- μειονότητας» στην Ελλάδα!
Στο ίδιο μήκος κύματος για το «Famagusta» και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, που έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ, ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες μετάδοσης , όπως το Νetflix, «δεν πρέπει να γίνονται εργαλείο της ελληνοκυπριακής προπαγάνδας».
Aπό κοντά και ο υφυπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Μπατουχάν Μουμτζού, ο οποίος στη δική του ανάρηση καταγγέλλει ότι «η εν λόγω παραγωγή αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα, διαστρεβλώνει την “ειρηνευτική επιχείρηση” (όπως αποκαλεί τον «Αττιλα») στην Κύπρο μέσα από τις ελληνοκυπριακές θέσεις και δυσφημεί άδικα (!) τον τούρκο στρατιώτη που -όπως λέει- έφερε την ειρήνη στο νησί».
«Είναι απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα. Τέτοιο παραπλανητικό και μη ρεαλιστικό περιεχόμενο έχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει λανθασμένες αντιλήψεις, ιδίως στα μυαλά των νέων γενεών. Τα ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο από την οπτική γωνία της μιας πλευράς, αλλά με όλη την πραγματικότητά τους», διαμαρτύρεται ο tούρκος υφυπουργός.
Και στο πλαίσιο αυτό καλεί το Netflix «να σέβεται τα ιστορικά γεγονότα σε τέτοιου είδους παραγωγές» μακριά όπως χαρακτηριστικα ανεφέρει από «τέτοιες άδικες και παραπλανητικές παραγωγές κατά της τιμής του τουρκικού έθνους και του τουρκοκυπριακού λαού».
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ιστορία δεν παραγράφεται, δεν διαγράφεται, είναι αποτυπωμένη στην ιστορική μνήμη. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι ένα θέμα το οποίο δεν επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών. Η Ιστορία καταγράφει», απάντησε στις τουρκικές αντιδράσεις ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.