Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι διαμαρτυρήθηκε ότι η αξιολόγηση του Fitch δεν λαμβάνει υπόψη τα μέτρα που αποφάσισε η ΕΕ | REUTERS/Ciro De Luca/File Photo
Επικαιρότητα

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας – η Ρώμη διαμαρτύρεται

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα γνωρίσει βαθιά ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 8%, ωστόσο κατηγορεί τον οίκο αξιολόγησης ότι βιάστηκε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα, αγνοώντας τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ
Protagon Team

Ηταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Με την οικονομία της Ιταλίας παγωμένη εδώ και μήνες, λόγω του φονικού χτυπήματος του κορονοϊού –η χώρα έχει θρηνήσει περισσότερους από 27.000 νεκρούς ως τώρα από την επιδημία– και με τις προοπτικές για τον τουρισμό στο ναδίρ, ήρθαν τα πρώτα κακά μαντάτα από τους οίκους αξιολόγησης.

Πρώτος στον χορό μπήκε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings, ο οποίος υποβάθμισε το βράδυ της Τρίτης το αξιόχρεο του δημοσίου της Ιταλίας.

Ο Fitch υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας από BBB σε BBB–, με σταθερή προοπτική.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου «αντανακλά τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας της COVID-19 στην οικονομία της Ιταλίας (…) Ο Fitch προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8% το 2020», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Τα βασικά στοιχεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών της Ιταλίας είναι ακλόνητα», ήταν η αντίδραση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σημείωσε δηκτικά ότι άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης «υιοθέτησαν πιο συνετή στάση».

Ο Standard and Poor’s διατήρησε έτσι την Παρασκευή αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ιταλίας, παρά την πανδημία, εξηγώντας πως θεωρεί ότι πρόκειται για χώρα με «διαφοροποιημένη και πλούσια οικονομία» και «επίπεδο ιδιωτικού χρέους που συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα της G7».

Με βάση τις πιο πρόσφατες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα γνωρίσει βαθιά ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 8%. Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί στο 10,4% του ΑΕΠ, από 2,2% που προβλεπόταν πριν χτυπήσει η πανδημία και το 1,6% που καταγράφηκε το 2019. Το δημόσιο χρέος έτσι θα σημειώσει αλματώδη άνοδο στο 155,7% του ΑΕΠ φέτος, από 135,2% που προβλεπόταν πριν από τη συνεχιζόμενη κρίση και 134,8% το 2019.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται να βελτιωθεί το 2021.

Στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 9,1% φέτος και ανάκαμψη, με ρυθμό ανάπτυξης 4,8%, το 2021.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου στο επίπεδο ΒΒΒ- (από BBB) με σταθερή προοπτική από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «οι αιτίες της υποβάθμισης αυτής είναι εξωγενείς και προσωρινές», προσθέτοντας ότι «τα βασικά στοιχεία της οικονομίας της χώρας είναι υγιή».

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το παραγωγικό σύστημα της Ιταλίας έχει αναπτυχθεί με διαφοροποιημένο τρόπο, σε πολλαπλούς τομείς, και η χώρα καταγράφει εμπορικό πλεόνασμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι σημείωσε ότι ο Fitch δεν φάνηκε να «λαμβάνει υπόψη του τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τις χώρες που την συνθέτουν και από τους θεσμούς της».

«Ειδικότερα, δεν φαίνεται να έχει αξιολογηθεί με τον προσήκοντα τρόπο ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι.