Το ότι στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να περιγράψουν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση —μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Νίκου Παππά όταν αυτός ήταν κορυφαίος υπουργός του Αλέξη Τσίπρα (εδώ)— ως ένα νέο «βρώμικο ’89» είναι γνωστό από την περασμένη Τετάρτη και το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης το Σάββατο (εδώ). Πολλοί τον χειροκρότησαν όταν αναφώνησε πως «αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου ’89, είμαι και είμαστε εδώ», αλλά ένας διαφώνησε. Και δεν ήταν όποιος και όποιος.
Το όνομα του, Νίκος Φίλης. Λίγη ώρα μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στην ΚΕΑ, τον λόγο πήρε ο βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην υπουργός. Και ούτε λίγο ούτε πολύ αποδόμησε όλη την στρατηγική που έχει αποφασίσει η ηγεσία του κόμματος, τόσο αναφορικά με τις παραπομπές του ’89 όσο και με την επιστροφή σε ένα νέο 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία εκμεταλλευόμενος την κρίση και τη δυσαρέσκεια του κόσμου.
«Το βασικό δεν είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε καλοί -αλλά ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι για να ξανακυβερνήσουμε», είπε με νόημα ο κ. Φίλης, απηχώντας την ανησυχία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει πάλι σε έναν λόγο χωρίς πολιτικό σχέδιο, με πρόθεση απλώς να εκμεταλλευτεί περιστατικά όπως η λιποθυμία ενός παιδιού (εδώ).
«Δεν επαναλαμβάνονται μηχανιστικά ούτε το 2015 ούτε το 1989», τόνισε επίσης ο κ. Φίλης.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι ο πρώην υπουργός ήταν και αυτός που υπενθύμισε τις ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το καταγγελλόμενο από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ως «βρώμικο ’89».
«Το 1989 η Αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης, όχι συνενοχής» τόνισε ο κ. Φίλης. Μια θέση που δεν είναι μόνο ιστορικά ακριβής —ο Συνασπισμός είχε συμμαχήσει με τη ΝΔ για να διερευνηθούν τα σκάνδαλα του παπαδρεϊκού ΠΑΣΟΚ— αλλά έρχεται και να αμφισβητήσει το νέο αφήγημα που εξυφαίνει ο κ. Τσίπρας για τον εαυτό του, θέλοντας να εμφανιστεί ως θύμα πολιτικών διώξεων όπως ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. (Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ υπήρξε θύμα πολιτικής δίωξης αλλά όχι σύμφωνα με την ιστορία της Αριστεράς.)
Είπε συγκεκριμένα ο κ. Φίλης: «Η ιστορία του “βρώμικου ’89” (βάζω τα εισαγωγικά γιατί δεν με εκφράζει η φράση) τι είναι ακριβώς; Είναι ιστορία καταπάτησης της θεσμικής τάξης και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Για αυτό δεν είναι εύστοχο σήμερα να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί το ’89. Είναι άλλοι οι πρωταγωνιστές, πρόσωπα και πολιτικά πράγματα, άλλα τα διακυβεύματα και βεβαίως άλλη η ιστορία της Αριστεράς. Εμείς συνομολογούμε ότι προερχόμαστε από την μεγάλη παράδοση της Αντίστασης, των μεταπολεμικών δημοκρατικών αγώνων, της δημοκρατικής έκρηξης του 1981, αλλά όχι μέσα από τα σκάνδαλα του 1989. Η Αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης τότε, όχι δύναμη συνενοχής. Έκανε πολιτικά λάθη στη συγκεκριμένη συγκυρία -καμία αντίρρηση. Αλλά, ξαναλέω, υπήρξε δύναμη κάθαρσης και όχι πολιτικής συνενοχής. Και αν σήμερα κάτι οφείλει να κάνει, δεν είναι εκπτώσεις από τις αρχές της, αλλά βαθιά και έντιμη αυτοκριτική όπου και όποτε απαιτείται».
Αυτή η τοποθέτηση του κ. Φίλη, εκ των ιδεολογικών ταγών του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, έρχεται να αναδείξει και τον δυισμό του κόμματος καθώς αυτό επιθυμεί να δεχτεί όσο το δυνατόν περισσότερους πασοκογενείς. Συμφωνούν άραγε με τον κ. Φίλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας;
Ο πρώην υπουργός Παιδείας είχε και μια μομφή για τον κ. Παππά, που υπήρξε ο εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα στην πρώτη φάση της διακυβέρνησής του.
«Η Αριστερά για το ηθικό της πλεονέκτημα δίνει καθημερινά εξετάσεις», είπε με νόημα.