Παρέμβαση για το Προσφυγικό έκανε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, διατυπώνοντας 10 θέσεις για το φλέγον αυτό ζήτημα σε μια προσπάθεια να συμβάλει στον διάλογο και να προσφέρει μερικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της κρίσης
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει το Προσφυγικό διεθνές ζήτημα και όχι ευρωπαϊκό, τονίζοντας ότι πολλά κράτη μέλη επικαλούμενα την κυριαρχία τους και λόγους εθνικής ασφάλειας λαμβάνουν εθνικά μέτρα που θέτουν σε αμφισβήτηση το θεσμικό οικοδόμημα της ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το Προσφυγικό προσλαμβάνει πολλαπλάσιες διαστάσεις καθώς διασταυρώνεται με τις ροές παράτυπων μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη στεγανοποίηση των μεσογειακών ακτών της Τουρκίας.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την παρέμβασή του αναφέρεται στη συνεργασία του ΝΑΤΟ στο Προσφυγικό, με επιχειρησιακούς κανόνες που σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών που εμπλέκονται, καθώς το κανονιστικό πλαίσιο του Δουβλίνου έχει ξεπεραστεί κάνοντας αναγκαία τη συγκρότηση ενιαίας υπηρεσίας ασύλου.
Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για την κριτική που θα πρέπει να ασκηθεί στην κυβέρνηση Τσίπρα για τους (μη) χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση. Οι έλεγχοι που ασκούνται και τα έγγραφα που εκδίδονται στην Ελλάδα πρέπει να έχουν ευρωπαϊκό και διεθνές κύρος και αυτό πρέπει να διασφαλισθεί σε όλα τα επίπεδα: ΕΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, ΟΗΕ. Συμπεριφορές – όπως αυτές της Αυστρίας – που έχουν προφανή εσωτερικά κίνητρα αντιμετωπίζονται με διπλωματική σοβαρότητα κυρίως όμως με ουσιαστικές και γρήγορες διεθνείς πρωτοβουλίες.
«Η Ελλάδα δεν συγκάλεσε περιφερειακή διάσκεψη για το ζήτημα παρότι φέρει το μεγάλο βάρος και δέχεται συνεχώς επισκέψεις υπουργών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι κατανοητή η νομιμοφροσύνη στις αποφάσεις της ΕΕ, υπάρχουν όμως και περιφερειακές συναντήσεις για την εξειδίκευση και εκτέλεση των αποφάσεων της ΕΕ. Αυτές πρώτη και κυρίως η Ελλάδα πρέπει να τις συγκαλεί εγκαίρως και όχι να διαμαρτύρεται απλώς για τον αποκλεισμό της», γράφει χαρακτηριστικά.
Τέλος, τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει προετοιμάσει με προσοχή κινήσεις ευρωπαϊκής και διεθνούς νομικής και πολιτικής προστασίας, για την περίπτωση μονομερών μέτρων στα βόρεια σύνορά της. Και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του Προσφυγικού στα όργανα της ΕΕ και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο της 7ης Μαρτίου 2016 ώστε η ΕΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία των αναγκαίων διεθνών συνεννοήσεων και αποφάσεων.