Ο Ερντογάν το 2018 σε ομιλία του προς τους Παλαιστίνιους | Shutterstock/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν ως αρχηγός του «οργισμένου Ισλάμ»

Στηρίζει την Χαμάς, φιλοδοξώντας να καταστεί «σουλτάνος» της Ανατολής, ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και πραγματικός προασπιστής των ισλαμικών κινημάτων, σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο που έχουν γίνει, κατά την γνώμη του, «δορυφόροι» του Ισραήλ
Protagon Team

«Η Τουρκία προβάλλεται ως καθοριστικός παράγοντας του πολιτικού Ισλάμ. Ετσι εξηγείται το ότι η πλειονότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων που εκδιώχθηκαν από την Αίγυπτο και άλλες χώρες βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία και χρηματοδότηση στο Κατάρ. Αυτό εξηγεί επίσης το ενδιαφέρον του Ιράν. Η Τουρκία κατέστη το μέρος όπου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι οργανώνονται για την κατάκτηση της Ευρώπης». 

Σε όλους όσοι διερωτώνται γιατί ο Ερντογάν έσπευσε να εκφράσει την απόλυτη υποστήριξή του προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας αμέσως μετά την έναρξη ενός νέου γύρου συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, ο Ζιλ Κεπέλ, ένας από τους κορυφαίους ισλαμολόγους στον κόσμο, προσέφερε τη δική του απάντηση σε πρόσφατη συνέντευξή του στο συντηρητικό γαλλικό ψηφιακό περιοδικό Causer 

Από το 2018, χρονιά κατά την οποία εκδόθηκε το «Εξοδος από το Χάος. Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» (εκδ. Κλειδάριθμος), έως τον περασμένο Φεβρουάριο και την έκδοση του «Ο προφήτης και η πανδημία – Από τη Μέση Ανατολή στον τζιχαντισμό της ατμόσφαιρας», του τελευταίου βιβλίου του Κεπέλ, οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή άλλαξαν άρδην, εν μέρει εξαιτίας της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων αλλά κυρίως λόγω της πανδημίας και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Σήμερα η τιμή του αυξάνεται ξανά αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως το 2020 υπήρξε μία καταστροφική χρονιά για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και, κατά συνέπεια, για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Πλούτος και κατάρα…

«Οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο, κυρίως η Σαουδική Αραβία, γνώριζαν ήδη την κατάρα του πετρελαίου που καταστρέφει τις κοινωνίες, δημιουργώντας μία τάξη οκνηρών εισοδηματιών. Η απότομη πτώση της τιμής του, τις ταρακούνησε, έπρεπε να προετοιμαστούν για τη συνέχεια. Αυτό επιτάχυνε τις Συμφωνίες του Αβραάμ, ανάμεσα στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Οι πετρελαιοπαραγωγoί μοναρχίες θέλουν να επενδύσουν σημαντικά στην ισραηλινή τεχνολογία για την μεταπετρελαϊκή εποχή».   

Ο Κεπέλ αναφέρθηκε εκτενώς στη Σαουδική Αραβία, Το ότι σχεδιάζει να οικοδομήσει μία φουτουριστική πόλη ονόματι Neom στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, για την οποία ελάχιστοι μιλούν, δεν οφείλεται μόνο στο ότι υπάρχειτο πολυπληθέστερο από τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου. «Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ποντάρει σε μία νεολαία την οποία επιθυμεί να απομακρύνει από τον ουαχαμπισμό και να την εξοικειώσει με την επιχειρηματικότητα.  πράσινο υδρογόνο, νερό, άνεμοι και ήλιος αλλά και στο γεγονός πως βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με το Ισραήλ. Συνοψίζοντας, οι σουνιτικές πετρελαιοπαραγωγές μοναρχίες αποδέχονται να αναγνωρίσουν το Ισραήλ για να περάσουν στην μεταπετρελαϊκή εποχή. Αυτό άλλαξε από το 2018 έως σήμερα στη Μέση Ανατολή», εξήγησε ο γάλλος ισλαμολόγος.    

Σε αυτό το πλαίσιο η Κίνα επιδιώκει να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, «να κερδίσει τον “Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο” κατά των ΗΠΑ δίχως να εκτελέσει ούτε μία βολή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κεπέλ. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν όλοι εμβολιαστεί με το σκεύασμα της κινεζικής Sinopharm ενώ στο Ιράν, το οποίο υποφέρει λόγω των κυρώσεων του Ντόναλντ Τραμπ και επλήγη βαριά από τον κορονοïό, η Κίνα επενδύει 400 δισεκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα το δικαίωμα να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη χώρα και αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τιμή κατώτερη της αγοράς. Ωστόσο παρά την επεκτατική της πολιτική (και) στη Μέση Ανατολή, η Κίνα δεν ρισκάρει και προσέχει ιδιαίτερα ούτως ώστε να μην εμπλακεί στον πόλεμο της Συρίας.   

Οσον αφορά τον Ερντογάν «καθίσταται προασπιστής του οργισμένου Ισλάμ κατά της Δύσης και του χριστιανισμού και ηγείται της εκστρατείας εναντίον του “ισλαμοφοβικού Μακρόν” που εξαπολύθηκε με αφορμή την επανέκδοση των σατιρικών σκίτσων του Charlie Hebdo τον περασμένο Σεπτέμβριο».  

Γράφοντας για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας νέος «καταστροφικός» πόλεμος, όπως προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο ΟΗΕ, στη Γάζα ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τη Χαμάς, ο Ενρίκο Φραντσεσκίνι της La Repubblica σημείωσε επίσης πως ο Ερντογάν «στηρίζει την Χαμάς, φιλοδοξώντας να καταστεί σουλτάνος της Ανατολής, ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου και πραγματικός προασπιστής των ισλαμικών κινημάτων, σε αντίθεση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο που έχουν εισέλθει, κατά τη γνώμη του, στην τροχιά του Ισραήλ».  

Συνομιλώντας το πρωί της Τετάρτης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο τούρκος ηγέτης υπογράμμισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει στο Ισραήλ ένα «ισχυρό και αποτρεπτικό μάθημα». Ο Ερντογάν υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στην περιοχή για την προστασία των Παλαιστινίων. Την ίδια ώρα χιλιάδες Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη αψήφησαν τα περιοριστικά μέτρα και μετέβησαν στο προξενείο του Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν.

Σύμφωνα με τον Ζιλ Κεπέλ σήμερα στη Μέση Ανατολή οι αντίπαλες παρατάξεις είναι πλέον οι εξής δύο: από τη μία πλευρά έχει σχηματιστεί ένας συνασπισμός στον οποίο πέρα από τη σουνιτική Τουρκία και το σουνιτικό Κατάρ και τους επίσης σουνίτες Αδελφούς Μουσουλμάνους και μαχητές της Χαμάς, συμμετέχει και το σιιτικό Ιράν. Ηγέτης της είναι σύμφωνα με τον γάλλο ειδικό ο Ερντογάν. Στην άλλη πλευρά στέκεται η «Συμμαχία του Αβραάμ» μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών του Περσικού Κόλπου