Τις αντοχές της Αθήνας για μία ακόμη φορά αποφάσισε να δοκιμάσει το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επιτυχία της Ελλάδας να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ και να ακυρώσει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο (εδώ). Πρόκειται για έναν νέο κύκλο προκλήσεων και έντασης στα ελληνοτουρκικά, μετά την έκδοση νέας NAVTEX, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, από την Τουρκία για έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, εντός δηλαδή των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έκδοση της NAVTEX την οποία η Αθήνα θεωρεί παράνομη, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,
Μάλιστα, πριν το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (τα τρία όπλα, Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία) υπό την ηγεσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο τελευταίος εμφανίστηκε με στολή παραλλαγής στο Μέγαρο Μαξίμου (εδώ).
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να τον ενημερώσει σχετικά με τις «ανησυχητικές», όπως ανέφερε η ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπήρξε και επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Εδώ υπήρξε και ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς ήταν φρέσκια η προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη ότι η στάση ουδετερότητας του ΝΑΤΟ δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή από την Αθήνα (εδώ). Και όντως, όπως ανέφεραν πηγές από το Μαξίμου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ο Πρωθυπουργός του διεμήνυσε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι και αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Από την πλευρά του, σε μήνυμά του στα social media ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο να επιλυθεί στο πλαίσιο της συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο Νορβηγός δεν κατονόμασε καν την Τουρκία..
Σε κάθε περίπτωση, η Αγκυρα κλιμάκωσε επικίνδυνα και μέσα σε λίγα 24ωρα, τόσο τη ρητορική όσο και τις προκλήσεις της.
Μετά τις οργισμένες δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία την περασμένη Πέμπτη ακολούθησαν: α) η γνωστοποίηση ότι η Τουρκία «αποσύρεται» από τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών που επρόκειτο να εκκινήσουν στις 28 Αυγούστου, β) η δήλωση του Ερντογάν ότι «θα επαναλάβουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το “Barbaros” σε αποστολή» και γ) η νέα έκδοση NAVTEX, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, για έρευνες σε μια θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από το «Oruc Reis», ως τις 23 Αυγούστου.
Ερντογάν: Δεν θα δεχτούμε ποτέ να μας φυλακίσουν στις ακτές μας
Μπορεί το θέμα του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας, που συνεδρίαζε επί 4 ώρες, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να είχε ως βασικό θέμα την Υγεία και την Παιδεία, όμως αυτό δεν πτόησε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος πρωτίστως, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
«Από την ελληνική πλευρά γίνεται για άλλη μια φορά εμφανής η πρόκληση, με τη συμφωνία που συνήφθη με την Αίγυπτο, η οποία δεν έχει καμία νομική βάση», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας αορίστως για «απαντήσεις», που έδωσε η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν θα συναινέσουμε σε καμία προσπάθεια να μας φυλακίσουν στις ακτές μας. Λέμε, ας μαζευτούμε όλες οι χώρες της Μεσογείου. Ας βρούμε μία φόρμουλα που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων μας», είπε τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με τις υπόλοιπες χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση.
Αναφερόμενος στο «Oruc Reis», ο Ερντογάν είπε ότι βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας και άρχισε τις έρευνές του, στην προκαθορισμένη περιοχή, σήμερα στις 8 το πρωί. «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν.
Ηταν στα όρια της υφαλοκρηπίδας το «Oruc Reis»
Το «Oruc Reis» έκλεισε τη νύχτα της Κυριακής το σύστημα εντοπισμού του και τα ξημερώματα της Δευτέρας απέπλευσε, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων από την Αττάλλεια, με προορισμό την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Λίγο μετά τις 5 μ.μ. της Δευτέρας έγινε γνωστό πως το τουρκικό ερευνητικό έφτασε στα ανατολικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς ωστόσο να διεξάγει έρευνες —φρόντισε εξάλλου να ανοίξει το σύστημα εντοπισμού του για να το δούμε, ενώ το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δημοσοποίησε φωτογραφίες από τον πλου του σκάφους, συνοδεία πολεμικών πλοίων.
Το «Oruc Reis» άπλωσε καλώδια ωστόσο λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει έρευνες. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το «Oruc Reis», ενώ περίπου κάθε 15 λεπτά εκπέμπονται μηνύματα με τα οποία ζητείται η απομάκρυνσή του από την περιοχή (εδώ).
Κι όλα αυτά ενώ η Τουρκία είχε δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικεφαλής της τουρκικής… διπλωματίας, δήλωνε: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή» (εδώ).
Οπως αναμενόταν, σε μια πρώτη απάντηση, η Αθήνα εξέδωσε αντι-NAVTEX αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του σταθμού της Αττάλειας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες καθώς απειλεί την ειρήνη (εδώ).
Το «Oruc Reis» ήταν ο πρωταγωνιστής της προηγούμενης NAVTEX της 21ης Ιουλίου (την οποία ο Ερντογάν δεν ενεργοποίησε, ύστερα όπως είπε από συνεννόηση με την Ανγκελα Μέρκελ).
Εκείνη η NAVTEX είχε αναγγείλει έρευνες σε απόσταση περίπου 150 ναυτικών μιλίων νότια του Καστελόριζου, σε περιοχή που επικάλυπτε και ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά και στο τριεθνές σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου. Στην περιοχή αυτή, η Τουρκία είχε παράνομα αδειοδοτήσει για έρευνες την ΤΡΑΟ ήδη από το 2012.
Στα τέλη Ιουλίου, ο συνδυασμός της τεράστιας κινητοποίησης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (το 85% του ελληνικού Στόλου βγήκε στο Αιγαίο, σε πολεμική διάταξη, με τα οπλικά συστήματα αναπτυγμένα και εν αναμονή σύγκρουσης) και η παρέμβαση του γερμανικού παράγοντα (εδώ) είχε αναγκάσει τον Ερντογάν να αναδιπλωθεί στις 28 Ιουλίου και να αποσύρει το «Oruc Reis» (εδώ).
Τώρα όμως, ο «σουλτάνος» επαναλάβει το σκηνικό, με μια νέα NAVTEX, η οποία προσεκτικά δεν αγγίζει τις θαλάσσιες περιοχές της Αιγύπτου.
Η τουρκική NAVTEX είναι η εξής:
TURNHOS N/W : 1024/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 10-08-2020 07:18)
TURNHOS N/W : 1024/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN BETWEEN 10-23 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N – 027 59.83 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.84 N – 030 06.78 E
33 41.25 N – 028 46.16 E
33 47.41 N – 028 21.48 E
33 53.37 N – 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.
Η απάντηση ήρθε με ελληνική αντι-NAVTEX, η οποία εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία διευκρινίζεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατά δεύτερον επισημαίνεται ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα καλούνται οι ναυτιλλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.
Η ελληνική NAVTEX ήταν η εξής:
ZCZC HA28 100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20 SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA. 2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20. NNNN