Ονομάζονται «μπεκτσί» (bekci), δηλαδή «Νυχτοφύλακες».
Είναι ένα ένοπλο σώμα πολιτών, οι οποίοι θα περιπολούν στις γειτονιές οπλισμένοι με γκλομπ και σφυρίχτρες, έχοντας έναν ρόλο υποστηρικτικό και συμπληρωματικό στην τουρκική αστυνομία.
Το εν λόγω σώμα είχε καταργηθεί το 2008, αλλά ο Ερντογάν αποφάσισε την επανασύστασή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, φροντίζοντας μάλιστα να επεκτείνει τις αρμοδιότητές του με έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος πέρασε προ ημερών από το τουρκικό κοινοβούλιο με τις ψήφους μόνο της συμπολίτευσης.
Οπως αναφέρουν οι Times, το επίμαχο νομοσχέδιο πέρασε… νύχτα με τις ψήφους του ερντογανικού AKP και του εθνικιστικού κόμματος MHP του Μπαχτσελί, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν, καταγγέλλοντας ότι «δίνει εξουσίες σε ένα σώμα κακά εκπαιδευμένο και θα οδηγήσει σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περαιτέρω υποχώρηση των ατομικών ελευθεριών στην Τουρκία».
Η διαβούλευση για το συγκεκριμένο ζήτημα μάλιστα ήταν τόσο έντονη ώστε βουλευτής της αντιπολίτευσης προ ημερών έσπευσε να καταγγείλει ότι γρονθοκοπήθηκε εντός του Κοινοβουλίου από συνάδελφό του του ΜΗΡ!
Ο Ερντογάν και οι εθνικιστές σύμμαχοί του επιμένουν ότι οι «Νυχτοφύλακες» θα λειτουργούν υποστηρικτικά στην αστυνομία και υποστηρίζει ότι οι γειτονιές έχουν γίνει πιο ασφαλείς μετά από την πρόσφατη επανασύσταση του σώματος.
Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), υποστηρίζει με τη σειρά του ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει τη δική της πολιτοφυλακή, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως αρκετοί από αυτούς που έχουν καταταγεί στους «Νυχτοφύλακες» είναι φανατικοί υποστηρικτές του ΑΚΡ.
Επίσης, καθώς το σώμα αυτό θα περιπολεί κυρίως τη νύχτα, πολλοί φοβούνται πως το… σκοτάδι θα το κάνει να λειτουργεί περισσότερο ως «αστυνομία χρηστών ηθών» με βάση τις συντηρητικές και θρησκευτικές αξίες της κυβέρνησης, παρά ως προμετωπίδα και φάρος κατά της κατά τόπους παραβατικότητας.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίσης πως θα λειτουργούν περισσότεροι ως… χαφιέδες και το «τρίτο μάτι» της κυβέρνησης, καθώς οι «Νυχτοφύλακες» θα είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα όπως ο έλεγχος των (ως επί το πλείστον, αντικυβερνητικών) διαδηλώσεων στις περιοχές όπου έχουν αναλάβει.
Επίσης, θα αναλαμβάνουν να κάνουν παρακολούθηση υπόπτων για τυχόν εμπόριο ναρκωτικών, ενώ θα ενημερώνουν την αστυνομία για τυχόν περιστατικά διατάραξης της τάξης.
Δεν θα έχουν δικαίωμα να συλλάβουν, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα για προσωπική τους προστασία.
Οι υποψήφιοι θα δίνουν κάποιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους, η θητεία θα είναι ένα έως δύο χρόνια και η εκπαίδευση θα διαρκεί μερικούς μήνες.