Η επιχείρηση IRINI (από την ελληνική λέξη «ειρήνη») έχει ως κύριο καθήκον της την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ με τη χρήση εναέριων, δορυφορικών και θαλάσσιων μέσων. Ειδικότερα, η αποστολή θα μπορεί να διεξάγει, σύμφωνα με την απόφαση 2292 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθεωρήσεις σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι μεταφέρουν όπλα ή συναφές υλικό προς και από τη Λιβύη.
Πρόκειται για απόσπασμα από την επίσημη παρουσίαση της επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιβολή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, στον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Τουρκία του Ερντογάν, ωστόσο, περιφρονεί επιδεικτικά τόσο την επιχείρηση όσο και το ίδιο το επιβληθέν εμπάργκο και όπως ανακοίνωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις, μέχρι σήμερα έχει απορρίψει ούτε λίγο ούτε πολύ οκτώ φορές αιτήματα για επιθεώρηση πλοίων υπό τουρκική σημαία.
Τελευταίο «όχι» της Αγκυρας ήταν στο αίτημα νηοψίας στο «Matilde A» την περασμένη εβδομάδα.
«Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της “Ειρήνης” να επιθεωρήσει το εμπορικό πλοίο Matilde A», είπε ο κ. Στάνο και υπενθύμισε –προφανώς εις μάτην– ότι «η επιχείρηση “Ειρήνη” δρα δυνάμει της απόφασης 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη», και ότι «όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούν σε αυτές τις επιθεωρήσεις».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «το γεγονός ότι η “Ειρήνη” δεν μπόρεσε να διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους δεν αποδεικνύει στην παρούσα φάση παραβίαση του εμπάργκο, αλλά δείχνει έλλειψη συνεργασίας για την επαλήθευσή του».
«Οι αρνήσεις δεν αιτιολογήθηκαν», επεσήμανε, για να συμπληρώσει ότι «οι φιλικές προσεγγίσεις ή τα αιτήματα για επιθεωρήσεις δεν προδικάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των σκαφών που εξετάζονται ή επιθεωρούνται».
«Η επιχείρηση “Ειρήνη” παρακολουθεί στενά ύποπτα πλοία, ανεξαρτήτως προέλευσης, και διενεργεί επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να αναφέρουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και όλες τις δραστηριότητές μας στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.