Ενα ακόμη τέχνασμα του Ταγίπ Ερντογάν; Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Oruç Reis» επέστρεψε τη Δευτέρα σε λιμάνι της Τουρκίας, ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες προτού γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Αγκυρα.
O ελλιμενισμός του «Oruc Reis» έγινε ύστερα από 50 ημέρες κατά τις οποίες το καθεστώς Ερντογάν το είχε στείλει για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή της Ανατ. Μεσογείου (εδώ), νότια της Ρόδου.
Τότε, 12 Οκτωβρίου, η ενέργεια αυτή της Αγκυρας είχε προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων, ακόμα και τον εκνευρισμό της Γερμανίας, που έως τότε τηρούσε πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία όσον αφορά στις έρευνες των τουρκικών σεισμογραφικών.
Η έξοδος του «Oruc Reis» τον περασμένο Οκτώβριο είχε καταδείξει τις προθέσεις του Ερντογάν και το πώς «έπαιξε» τους Ευρωπαίους προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις στις Συνόδους Κορυφής που είχαν γίνει λίγες μέρες νωρίτερα. Τώρα, μια νέα Σύνοδος βρίσκεται προ των πυλών.
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε αποστολή που άρχισε τη 10η Αυγούστου. «Το πλοίο μας, το οποίο συνέλεξε 10.995 χλμ 2D σεισμικών δεδομένων, επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter.
H εταιρεία δεδομένων εντοπισμού πλοίων Refinitiv επιβεβαίωσε ότι το «Oruc Reis» επέστρεψε σε λιμάνι της Αττάλειας το πρωί της Δευτέρας.
Τα δεδομένα της εταιρείας δείχνουν επίσης ότι το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Yavuz» βρίσκεται σε ύδατα κοντά στη νότια ακτή της Τουρκίας, ενώ το σεισμογραφικό «Barbaros Hayreddin Pasa» εξακολουθεί να βρίσκεται στη θάλασσα νότια της Κύπρου.
Στόλτενμπεργκ: Βοηθά στη μείωση της έντασης
Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση του «Oruc Reis» χαιρετίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι η αποχώρηση του σεισμογραφικού βοηθά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Συνεχίζω να ανησυχώ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και μείωση των εντάσεων. Ενημερώθηκα ότι το “Oruc Reis” από σήμερα επιστρέφει στο λιμάνι. Αυτό βοηθά στη μείωση της έντασης και αποτελεί βήμα προόδου προς την αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα γίνει την Τρίτη.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι μέσα από το στρατιωτικό μηχανισμό απεμπλοκής του ΝΑΤΟ και με τη συμμετοχή των δύο συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας, δημιουργήθηκαν γραμμές επικοινωνίας που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επεισοδίου και ατυχήματος, ενώ σε περίπτωση που αυτό συμβεί, να αποφευχθεί η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Υπενθύμισε, επίσης, ότι μέσω του μηχανισμού αυτού, ακυρώθηκαν στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή.