Ο Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαίνει ενεργά στη χάραξη οικονομικής πολιτικής | Presidential Press Office/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν «ξήλωσε» τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Οι ασφυκτικές πιέσεις στην τουρκική λίρα, που αναμένεται να ενταθούν με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, και η επιβάρυνση σε κρίσιμους δείκτες, οδήγησαν στην αποπομπή του Μουράτ Ουισάλ
Protagon Team

Την αποπομπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Ουισάλ, ανακοίνωσε με διάταγμά του ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συγκυρία ασφυκτικών πιέσεων στην τουρκική λίρα που έχει χάσει το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου.

Νέος διοικητής θα είναι ο Νατσί Αγκμπάλ, υπουργός Οικονομικών το διάστημα 2015-2018.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως νωρίς το Σάββατο, χωρίς να είναι σαφές ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της αποπομπής, γράφει ο Guardian.

Ωστόσο η καθοδική πορεία του εθνικού νομίσματος και η επιβάρυνση σε δείκτες όπως ο πληθωρισμός δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες για τα πραγματικά αίτια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση είναι δυσχερής. Τα αποθέματα σε συνάλλαγμα είναι σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, ενώ ο τραπεζικός τομέας έχει μεγάλα χρέη που πρέπει να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμα.

Πέρα από αυτό εκτιμούν ότι η προδιαγραφόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα εντείνει τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, δεδομένου ότι το καθεστώς Ερντογάν είχε ποντάρει σε επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για να συνεχίσει την ακραία γεωπολιτική τακτική του.

Την Παρασκευή η ισοτιμία ήταν στις 8,544 λίρες ανά δολάριο, ελαφρά πάνω από το ιστορικό χαμηλό των 8,58 λιρών. Σε σχέση με το ευρώ έχει πέσει ακόμη και κάτω από τις 10 λίρες ανά 1 ευρώ.

Ο πληθωρισμός, από την άλλη πλευρά, επισήμως είναι γύρω στο 10%, αλλά οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να φτάνει και το 50%!

Ο αποπεμφθείς κεντρικός τραπεζίτης Μουράτ Ουισάλ | REUTERS/Alp Eren Kaya/File Picture

Ο Ουισάλ ήταν στην θέση του διοικητή μόλις από τον Ιούλιο του 2019, για θητεία τεσσάρων ετών. Ηταν υποδιοικητής και προήχθη μετά την απομάκρυνση του Μουράτ Τσετίνκαγια, επίσης με προεδρική εντολή, γιατί δεν είχε μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν παρεμβαίνει άμεσα στη χάραξη οικονομικής πολιτικής -δηλώνει μάλιστα εχθρός των υψηλών επιτοκίων- ενώ, μόλις την περασμένη εβδομάδα, έλεγε ότι η Τουρκία είναι στο μέσο οικονομικού πολέμου καθώς μάχεται αυτούς που την έβαλαν «στο διαβολικό τρίγωνο των επιτοκίων, των ισοτιμιών και του πληθωρισμού».