Τουρκικές δυνάμεις καταστολής απαθανατίζονται δίπλα σε μία αφίσα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη – συμβολικό για τη δημοκρατικότητα της Τουρκίας καρέ | REUTERS/Umit Bektas
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν και… κουρδοφάγος, με βόμβες και με δίκες

Δεν είναι μόνο ο Ιμάμογλου. Πέρα από το ΡΚΚ και το YPG της Συρίας, ο τούρκος πρόεδρος στοχοποιεί το νόμιμο τουρκικό κουρδικό κόμμα HDP και στήνει αντιτρομοκρατικά δικαστήρια. Απώτατος στόχος του «σουλτάνου» είναι να εμποδιστεί αυτό το κόμμα να κατέλθει στις εκλογές ως μέρος της αντιπολιτευτικής συμμαχίας
Protagon Team

Την περίπτωση συμμαχίας τού κατά βάσιν κουρδικής στελέχωσης τουρκικού κόμματος Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με την τουρκική αντιπολίτευση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέτασαν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Το HDP εκπροσωπείται στην τουρκική Βουλή, μάλιστα βουλευτίνα του είναι και μια ανιψιά του φυλακισμένου ηγέτη της οργάνωσης ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το δημοσίευμα των FT ήρθε σε περίοδο που εκατοντάδες μέλη του HDP δικάζονται σε δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης με βαριές κατηγορίες περί τρομοκρατικών ενεργειών. Πρόκειται για υπόθεση με σοβαρές πολιτικές συνέπειες, αφού από την έκβασή της επηρεάζονται οι προεδρικές εκλογές του 2023.

Τυχόν καταδίκη των 108 μελών του HDP που κάθονται στο εδώλιο σημαίνει ότι αυτό το κόμμα θα αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές. Τα στελέχη του το αντιλαμβάνονται και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι ενορχηστρώνει «καταπίεση της ψήφου» των Κούρδων, ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς των Κούρδων της Συρίας.

«Ο βασικός  στόχος [σ.σ.: του Ερντογάν] είναι να εξαφανιστεί η κουρδική παρουσία από την πολιτική και να εκμηδενιστούν οι δυνατότητές που συνεπάγεται η ένταξή του HDP στο τουρκικό πολιτικό παιχνίδι. Η εξουδετέρωση του HDP θα διευκολύνει τον Ερντογάν και το μπλοκ του να κερδίσουν τις εκλογές» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μιτχάτ Σαντσάρ, συμπρόεδρος του HDP. Τι σημαίνει ο γρίφος του;

Οτι ο Ερντογάν προσπαθεί να αποτρέψει την ένταξη του HDP στην ετερόκλητη συμμαχία της αντιπολίτευσης που απειλεί να τον εκθρονίσει. Αυτή η εξακομματική «ομπρέλα» περιλαμβάνει κεμαλιστές, εθνικιστές, φιλελεύθερους αλλά και ισλαμιστές. Δεν περιλαμβάνει όμως το HDP. Αν το HDP, με τα 6 εκατομμύρια «αριστερούς ψηφοφόρους», δηλαδή με το 12% του εκλογικού σώματος, βρει και αυτό λίγο χώρο κάτω από την «ομπρέλα», τότε θα δώσει νικητήρια ώθηση στην αντιπολίτευση.

Το κόμμα του ιδίου του Ερντογάν πάντως, το λεγόμενο Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά δημοφιλίας. Η λαϊκή εμπιστοσύνη εξαφανίζεται μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που συρρικνώνει ταχύτατα τη μεσαία τάξη. Είναι πάντα πρώτο κόμμα, βέβαια, έχει μαζί του το 1/3 των ψηφοφόρων, έχει και αποκούμπι τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι Κούρδοι του HDP θεωρούν ότι είναι το κρίσιμο μέγεθος, αυτό που θα δώσει τη νίκη στην αντιπολίτευση, αλλά στις διεργασίες που συντελούνται στο πλαίσιό της δεν έχει προσκληθεί από τα υπόλοιπα κόμμα για να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις. Από πλευράς του, ο Ερντογάν θεωρεί το HDP «πολιτική προέκταση» του PKK, ομάδας που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική». Ετσι, στα πολιτικά πλεονεκτήματα του Ερντογάν μπορεί να προσμετρηθεί και η ανησυχία για τα ζητήματα ασφαλείας ύστερα από την πολύ ύποπτη βόμβα που έσκασε σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα.

Ως γνωστόν, για την τοποθέτηση και την έκρηξη της βόμβας ο Ερντογάν κατηγόρησε του Κούρδους του ΡΚΚ και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της Συρίας, προχωρώντας σε αεροπορικές επιδρομές και σε βομβαρδισμούς εκεί. Πάντως, τα γκάλοπ δείχνουν ότι το βασικότερο θέμα για τους Τούρκους είναι η φτώχεια τους και όχι η «τρομοκρατία» (σε ποσοστό μόλις 2% οι ψηφοφόροι δήλωσαν ότι τη θεωρούν μείζον θέμα).

Σε περίπτωση που το HDP ηττηθεί στις δίκες περί τρομοκρατίας, έχει εναλλακτική. Θα επινοηθεί τότε ένα καινούργιο κόμμα, με την ελπίδα ότι θα του επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές του 2023. «Δεν θα εξαφανιστούμε κιόλας έτσι και μας κλείσουν…» είπε ο Σαντσάρ.