Ο Ταγίπ Ερντογάν ξέρει πώς να αγγίζει τους ψηφοφόρους του. Γι’ αυτό και έχει καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία από το 2003. Αλλά υπάρχει ένας παράγοντας που τον ξεπερνά: η οικονομία της χώρας, η οποία τους τελευταίους μήνες διέρχεται μία κρίση. Τι κάνει λοιπόν ο τούρκος πρόεδρος; Επιτίθεται στο δολάριο. Δελεάζει τους πολίτες της χώρας να μετατρέπουν το ξένο νόμισμα στην τουρκική λίρα. Το κάνουν για αυτόν οι τουρκικές εταιρείες μαζικής μεταφοράς. Η εταιρεία λεωφορείων, Metro Turzim, έκανε μία παράξενη προσφορά προς τους πολίτες της χώρας: όποιος αποδείξει ότι έχει μετατρέψει τουλάχιστον 500 δολάρια σε τουρκικές λίρες μπορεί να διεκδικήσει ένα εισιτήριο μακρινών αποστάσεων!
Ετσι, «πολεμώντας» το δολάριο ευελπιστεί η Αγκυρα να προστατεύσει την τουρκική λίρα η οποία έχει χάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ μέσα στον τελευταίο χρόνο. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα έκανε «βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά και διαμορφώθηκε σε 3,55 έναντι του δολαρίου, ενώ το τουρκικό χρηματιστήριο έχει χάσει το 60% της αξίας του από το 2013.
Η παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η καθοδική πορεία του τουρκικού τουρισμού έχουν βάλει φρένο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Αλλά ο κ. Ερντογάν αρνείται να δώσει το «πράσινο» φως στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. «Υποστηρίζει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, το οποίο βέβαια είναι εντελώς αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι οικονομολόγοι», δήλωσε στους βρετανικούς Times ο Εμρε Ντελιβελί, δημοσιογράφος που κάνει οικονομικό ρεπορτάζ. «Αν αυξήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα, θα σταματήσει η κατάρρευση της ισοτιμίας συναλλάγματος της λίρας. Αλλά ο Ερντογάν έχει τον τελικό λόγο», εξήγησε.
Αλλωστε, αν τελικά καταρρεύσει το νόμισμα θα την πληρώσει ο ίδιος. Η οικονομία της Τουρκίας θα είναι ο βασικότερος ίσως παράγοντας που θα επηρεάσει τους πολίτες όταν κληθούν να ψηφίσουν για την αλλαγή πολιτικού συστήματος -στην οποία ο ίδιος επενδύει την παραμονή του στην εξουσία- και την άνοιξη του 2017.
Ο Ερντογά λοιπόν έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Ηδη έχει ένα έτοιμο σενάριο για να αποδώσει τις ευθύνες: Η βουτιά της λίρας είναι, προφανώς, μέρος συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης. «Κάποιος προσπαθεί να γονατίσει αυτή τη χώρα με οικονομικό σαμποτάζ, καθώς τα όπλα, τα τανκς και τα F-16 απέτυχαν στις 15 Ιουλίου», είπε. «Πρέπει να αγωνιστούμε για την οικονομία μας, όπως κάναμε για το μέλλον μας στις 15 Ιουλίου».