Μπάιντεν και Ερντογάν στο Μπαλί: οι ΗΠΑ αναμένεται να συμμαζέψουν την Τουρκία όσον αφορά το γεωπολιτικό παιχνίδι της | Made Nagi/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ανάλυση: Ο Ερντογάν άνοιξε το Κουρδικό αλλά και «πόλεμο» με τις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί, αποροφημένοι με το Ουκρανικό και το Κινεζικό, έδωσαν στην Τουρκία αδιανόητα περιθώρια γεωπολιτικών κινήσεων. Τώρα, όμως, θα τη συμμαζέψουν, εξαιτίας της τελευταίας τουρκικής πίεσης, που εκδηλώθηκε με αφορμή τη βόμβα στην Κωνσταντινούπολη
Protagon Team

Η βόμβα που έσκασε την περασμέμη Κυριακή σε κεντρικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης προκάλεσε κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, έγραψε στη Repubblica o Λούτσιο Καράτσολο, ο οποίος θεωρείται ειδήμων σε γεωπολιτικά ζητήματα. Επισήμως, Τουρκία και ΗΠΑ είναι συμμαχικές χώρες, στην πραγματικότητα όμως απέχουν παρασάγγας και έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη Μέση Ανατολή, ενώ οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο ιταλός αθρογράφοςε μνημόνευσε τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, διά της οποίας ανακοινώθηκε ότι τα αμερικανικά συλλυπητήρια (για τα θύματα της βόμβας) δεν έγιναν αποδεκτά από το τουρκικό κράτος.

Ως πρώτη απάντηση, συνέχισε ο Ιταλός, οι Τούρκοι βομβάρδισαν την περιοχή της Συρίας όπου εδρεύει η κουρδική πολιτικοφυλακή YPG, η ελεγχόμενη από το ΡΚΚ, επειδή τους συγκεκριμένους Κούρδους «τους θεωρούν τρομοκράτες» και διασυνδεδεμένους με τους Κούρδους της Τουρκίας. Ο Καράτσολο πιθανολόγησε ότι αυτή η τουρκική επίθεση μπορεί να ήταν και η απαρχή κάποιας μεγάλης επίθεσης εναντίον των Κούρδων της Συρίας. «Ηταν, πάντως, έμμεσο μήνυμα προς την Ουάσιγκτον».

Εμμεση απειλή προς ΗΠΑ

Τι μήνυμα ήταν αυτό; Οτι η Τουρκία απαιτεί «να σταματήσει η υπόγεια υποστήριξη που δίνουν οι Αμερικανοί στους κούρδους αντάρτες που δρουν στην Τουρκία και στη Συρία». Και έγινε πιο αναλυτικός, παραμένοντας στο ίδιο μοτίβο σκέψης: «Τα όπλα και η εκπαίδευση που προσφέρονται στο PKK και σε άλλους συναφείς σχηματισμούς είναι μια κατάσταση που δεν γίνεται πια ανεκτή από τον Ερντογάν, ειδικά ενόψει των εκλογών του Ιουνίου 2023. Η επίθεση [σ.σ.: η βόμβα στην Κων/πολη] έγινε από μία γυναίκα που εκπαιδεύτηκε στο Κομπάνι του συριακού Κουρδιστάν, επομένως η διάσταση του επεισοδίου υπερβαίνει την προεκλογική περίοδο και επεκετείνεται στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία», αλλά  και στις άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται «στη Συρία του Ασαντ», δηλαδή «στο Ιράν και στη Ρωσία».

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και αυτή ήταν «θέση συμπεφωνημένη με τη Ρωσία και με το Ιράν». Ο αρθρογράφος σημείωσε με νόημα ότι «την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ενδιαφερομένων να διώξουν τους Αμερικανούς από τη Συρία [σ.σ.: Στο Καζακστάν στις 22 και 23 Νοεμβρίου θα γίνει η 19η Διεθνής Συνάντηση για τη Συρία, με εκπροσώπους της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν, της κυβέρνησης Ασαντ και της αντιπολίτευσης της Συρίας] και εκεί μπορεί να υπάρξει προσέγγιση της Τουρκίας με τη Δαμασκό, ώστε να εμπλακεί και το καθεστώς Ασαντ στο κυνήγι των Κούρδων».

Πού βρίσκεται το ενδιαφέρον; Ο Καράτσολο θεωρεί ότι «κατ’ αυτόν τον τρόπο οι αμερικανικές θέσεις στη Συρία θα τεθούν σε μεγάλο κίνδυνο».

Θα σφίξουν τα λουριά

Ο αρθρογράφος φρονεί ότι τα «αδιανόητα περιθώρια» που έχει η Τουρκία να δραστηριοποιείται στον γεωπολιτικό χάρτη, της τα παραχώρησαν οι Αμερικανοί, επειδή αυτοί «εστίασαν στον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα και στον περιορισμό της Ρωσίας». Ετσι, η ρητορική του Ερντογάν γίνεται «όλο και πιο αντιαμερικανική», έτσι η Τουρκία ισορροπεί πατώντας σε δύο βάρκες, και στη ρωσική και στην αμερικανική.

Σύμφωνα με τον Καράτσολο, αυτή η αλήθεια επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη διμερή συνάντηση της Αγκύρας, όπου συνομίλησαν για το Ουκρανικό δύο «αρχικατάσκοποι», ο επικεφαλής της αμερικανικής CIA και ο συνάδελφός του της ρωσικής SVR. Ωστόσο, η προαναφερθέισα έμμεση απειλή της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ (αυτή περί Κούρδων) μάλλον θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να σφίξουν τα λουριά στην Τουρκία – ο Καράτσολο έγραψε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα συμμαζέψουν τον Ερντογάν, τόσο στη Λιβύη όσο και στον Καύκασο.

Στην κατακλείδα του κειμένου του, ο Καράτσολο σημείωσε ότι ο Ερντογάν όντως κινήθηκε δεξιοτεχνικά στους χώρους που εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα τη λόγω Ουκρανικού αποδυνάμωση της Ρωσίας και την κατάσταση αναβρασμού που επικρατεί στο Ιράν από τις εξεγέρσεις γυναικών και νεολαίας.

Ωστόσο «οι εκλογές πλησιάζουν και η οικονομία είναι χάλια, άρα δεν είναι καθόλου προφανές ότι ο Ερντογάν μπορεί να τις ξανακερδίσει». Τι θα κάνει, λοιπόν; «Θα παίξει το χαρτί του Κουρδικού. Ας ετοιμαστούμε για έναν θερμό χειμώνα στην Αγκυρα και στα πέριξ».