| Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Ερντογάν άλλαξε μέσα στη νύχτα τον υπουργό Οικονομικών

Σε μια προσπάθεια να φανεί ότι δεν φταίει εκείνος αλλά όλοι οι άλλοι για τα χάλια της οικονομίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας διόρισε τον Νουρεντίν Νεμπάτι στη θέση του Λουτφί Ελβαν, ο οποίος πρόλαβε να μείνει στο υπουργείο μόλις έναν χρόνο
Protagon Team

Με την τουρκική λίρα να καταρρέει, την οικονομία υπό ασφυκτική πίεση και τους πολίτες να κάνουν ουρές για μία φρατζόλα ψωμί, ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε τη… λύση. Άλλαξε τον υπουργό Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας διόρισε αργά το βράδυ της Τετάρτης νέο υπουργό Οικονομικών, με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία, τη νέα κατάρρευση του νομίσματός της και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.

Με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα, ο αρχηγός του κράτους αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ο Ερντογάν αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε ο Λουτφί Έλβαν και διόρισε στη θέση του τον Νουρεντίν Νεμπάτι.

Στο αξίωμα από τον Νοέμβριο του 2020, ο Ελβαν διαδέχθηκε μετά την παραίτησή του τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Ερντογάν.

Ο διορισμός του είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τις οργανώσεις των εργοδοτών και αναλυτές.

Αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από κρίσεις.

Το πρωί της Τετάρτης, η τουρκική κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να παρέμβει για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε έναν μήνα.

Οπως επιθυμούσε ο πρόεδρος, ο θεσμός –επισήμως ανεξάρτητος– μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό του (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσιο ρυθμό και βρίσκεται σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης.

Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές.

Από το 2019, ο Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.

Εντός 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.