Με την τουρκική λίρα να καταρρέει, την οικονομία υπό ασφυκτική πίεση και τους πολίτες να κάνουν ουρές για μία φρατζόλα ψωμί, ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε τη… λύση. Άλλαξε τον υπουργό Οικονομικών.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας διόρισε αργά το βράδυ της Τετάρτης νέο υπουργό Οικονομικών, με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία, τη νέα κατάρρευση του νομίσματός της και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.
Με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα, ο αρχηγός του κράτους αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι.
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ο Ερντογάν αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε ο Λουτφί Έλβαν και διόρισε στη θέση του τον Νουρεντίν Νεμπάτι.
Στο αξίωμα από τον Νοέμβριο του 2020, ο Ελβαν διαδέχθηκε μετά την παραίτησή του τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τον γαμπρό του Ερντογάν.
Ο διορισμός του είχε γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τις οργανώσεις των εργοδοτών και αναλυτές.
Αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από κρίσεις.
Το πρωί της Τετάρτης, η τουρκική κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να παρέμβει για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, που έχασε το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε έναν μήνα.
Οπως επιθυμούσε ο πρόεδρος, ο θεσμός –επισήμως ανεξάρτητος– μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό του (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες, την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσιο ρυθμό και βρίσκεται σε επίπεδο τετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης.
Αντίθετα με την κλασική οικονομική θεωρία, ο πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε αυξήσεις τιμών. Διαβεβαιώνει ότι με τη μείωσή τους υποστηρίζονται η παραγωγή και οι εξαγωγές.
Από το 2019, ο Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.
Εντός 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.