Εξω από το προξενείο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας | REUTERS/Osman Orsal/File Photo
Επικαιρότητα

Ο εξαφανισμένος δημοσιογράφος Κασόγκι «δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο»

Τι συνέβη και χάθηκαν τα ίχνη του αντιφρονούντος Σαουδάραβα μέσα σε κτίριο διπλωματικής αποστολής; Η μυστηριώδης υπόθεση απασχολεί ακόμη και τον πρόεδρο της Τουρκίας
Protagon Team

Ερευνα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έχουν ζητήσει να διεξαγάγουν οι τουρκικές Αρχές μετά την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά την είσοδό του στο κτίριο εδώ και ημέρες.

Το αίτημα διαβιβάστηκε στον σαουδάραβα πρεσβευτή στην Αγκυρα, ο οποίος εκλήθη για δεύτερη φορά στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η υπόθεση απασχολεί ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σχολίασε ότι αναμένει το αποτέλεσμα της έρευνας προτού προβεί σε δηλώσεις. Πρόσθεσε ότι παρακολουθεί προσωπικά την υπόθεση.

Ο Κασόγκι ζούσε αυτοεξόριστος στην Ουάσινγκτον τον τελευταίο χρόνο, καθώς φοβόταν ότι θα υφίστατο αντίποινα διότι επέκρινε τις πολιτικές του Ριάντ.

Μπήκε στο προξενείο για να ζητήσει να του δοθούν έγγραφα ενόψει του γάμου του, σύμφωνα με τη σύντροφο του, που τον περίμενε έξω από τη διπλωματική αποστολή. Από εκείνη τη στιγμή τα ίχνη του χάθηκαν.

Εικάζεται ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και ότι το πτώμα απομακρύνθηκε αφού πρώτα το τεμάχισαν.

Ποιος είναι ο Κασόγκι

Ο Τζαμάλ Κασόγκι εμφανιζόταν συχνά σε πολιτικά τοκ-σόου σε αραβικά δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ είχε χρηματίσει σύμβουλος του Τούρκι αλ Φάισαλ, του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και πρώην πρεσβευτή του Ριάντ στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Τον τελευταίο χρόνο έγραφε άρθρα σε εφημερίδες όπως η Washington Post επικρίνοντας έντονα τη σαουδαραβική πολιτική έναντι του Κατάρ και του Καναδά, τη σαουδαραβική εμπλοκή στον πόλεμο στην Υεμένη, την καταστολή των αντιφρονούντων και τις εκκαθαρίσεις στο βασίλειο.

«Εγκατέλειψα το σπίτι μου, την οικογένειά μου, τη δουλειά μου, και υψώνω τη φωνή μου» έγραφε ο Κασόγκι τον Σεπτέμβριο του 2017. «Αν συμπεριφερόμουν διαφορετικά, θα πρόδιδα εκείνους που λιώνουν στις φυλακές. Μπορώ να μιλήσω, ενώ τόσοι άλλοι αδυνατούν» έλεγε.

Δύο μήνες αργότερα, αναφερόμενος στις συλλήψεις δεκάδων μελών της βασιλικής οικογένειας, αξιωματούχων και επιχειρηματιών που κατηγορήθηκαν για διαφθορά, ο Κασόγκι κατήγγειλε πως ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εφαρμόζει μια εντελώς «επιλεκτική δικαιοσύνη» και πρόσθεσε πως επικρατεί «απόλυτη δυσανεξία για την παραμικρή, ακόμη και χλιαρή, κριτική» προς το πρόσωπο του πρίγκιπα διαδόχου στο Ριάντ.

Αυτό υπονόησε σύμβουλος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) του Ερντογάν και προσωπικός φίλος του Κασόγκι Γιασίν Ακτάι, λέγοντας ότι ο Κασόγκι «δεν βγήκε με φυσιολογικό τρόπο» από το προξενείο. Ο Ακτάι πρόσθεσε ότι οι τουρκικές Αρχές θεωρούν πως μια ομάδα από 15 Σαουδάραβες είναι «σχεδόν βέβαιο ότι εμπλέκεται» στην υπόθεση.

Πηγή που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση ανέφερε από την πλευρά της ότι η αστυνομία εκτιμά πως ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο «από μια ομάδα που μετέβη για αυτό τον σκοπό στην Κωνσταντινούπολη με δύο αεροσκάφη και αναχώρησε την ίδια ημέρα».

Το Ριάντ διέψευσε τους ισχυρισμούς της τουρκικής αστυνομίας για δολοφονία μέσα στο προξενείο ως «αβάσιμους».