Επικαιρότητα

Ο Εξαδάκτυλος απαντά στον Τσιτσιπά: Τα νοσοκομεία γεμίζουν από ανεμβολίαστους που νοσούν βαριά

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, ενώ είπε και δυο λόγια για όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο έλληνας πρωταθλητής του τένις
Protagon Team

Στην αναπάντεχη θέση να μη χρειάζεται μόνο να καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά και να απαντούν στον Στέφανο Τσιτσιπά και τα όσα αντιεπιστημονικά υποστήριξε από τις ΗΠΑ σχετικά με το εμβόλιο κατά της Covid-19, βρίσκονται ο ένας μετά τον άλλον οι γιατροί και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα είπε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ναι μεν επανέλαβε τους γνωστούς προβληματισμούς των ειδικών για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας –αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων, ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα ιδίως όσοι είναι μιας κάποιας ηλικίας– αλλά στάθηκε ιδιαίτερα και στα όσα περίεργα είπε ο έλληνας τενίστας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» των Απόστολου Μαγγηριάδη και Αντώνη Αντζολέτου, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε πως αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ειδικοί είναι η συνάντηση του ιού με τους άνω των 50 ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας όταν επιστρέψουν όλοι από τις διακοπές τους, καθώς είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά και δίνει αυξημένες νοσηλείες υψηλού κινδύνου και διασωληνώσεις.

O πρόεδρος του ΠΙΣ επεσήμανε πως την Τετάρτη υπήρξαν 282 διαδωληνωμένοι και ένα μήνα πριν 123, σημειώνοντας ότι με αυτούς τους ρυθμούς γρήγορα θα βρεθούμε σε δυσκολίες αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας, ανέφερε πως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα θα πρέπει να είναι πάνω από το 70% και συγκεκριμένα να φτάσουμε το ποσοστό του 80% ή και το 90% .

«Δεν πρέπει να κανείς να φαντάζεται πως οι άλλοι θα χτίσουν το τείχος ανοσίας για αυτόν» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως όλοι μαζί πρέπει να το χτίσουμε.

Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής σημείωσε ότι η επίδραση των ατόμων που τελείωσαν τις διακοπές τους θα φανεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου και πως είναι αναμενόμενο να δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στην αναμνηστική δόση, λέγοντας πως θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα ο εμβολιασμός όσων εμβολιαστήκαν τον Ιανουάριο, καθώς με εξασθενημένη άμυνα θα είναι πολύ άσχημο να έχουμε ανθρώπους που θα προστίθενται σε όσους καθημερινά απασχολούν το σύστημα υγείας.

Εξήγησε πως η αναμνηστική δόση γίνεται στους 8-9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δίνει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της άμυνας που έχουμε και ότι αυτό θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα και η χώρα μας.

Δεν είναι καλύτερο να νοσήσουμε για την ανοσία

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, ωστόσο, είχαν τα όσα είπε ο κ. Εξαδάκτυλος για τις δηλώσεις του πρωταθλητή του τένις, ο οποίος πρώτα είπε ότι δεν έχει εμβολιαστεί και θα το κάνει μόνο αν καταστεί υποχρεωτικό και έπειτα, «εξηγώντας» τη θέση του, ισχυρίστηκε ότι είναι προτιμότερο για τους νέους να νοσήσουν για να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό.

«Μας στεναχώρησαν οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά, καλύτερα να μην είχε αναφερθεί» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος σχετικά με τη δήλωση του Στέφανου, ότι είναι καλύτερα να νοσήσουμε, απάντησε ότι δεν είναι καλύτερο, διότι ναι μεν οι περισσότεροι νέοι θα έχουν μια ελαφριά νόσηση, αλλά θα υπάρξουν άνθρωποι που θα νοσηλευτούν ή νοσήσουν βαριά ή μπορεί να έχουμε και απώλειες.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως σε όσους νοσούν με Covid-19 δημιουργούνται προβλήματα που τους συνοδεύουν για πολλούς μήνες και ενδεχομένως και στο μέλλον και πως είναι κρίμα ο νέος να πάρει αυτό το ρίσκο.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε σε μεγάλο αριθμό για να σταματήσουμε και τις μεταλλάξεις και σημείωσε πως τα νοσοκομεία γεμίζουν από ανεμβολίαστους που νοσούν βαριά.

Για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως όλοι οι ενήλικες, οι οικογένειες των παιδιών καθώς και τα ευπαθή παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν.