Ψάχνοντας σε πιθανά και απίθανα σημεία του ορίζοντα. Κάνοντας εφόδους μέσα σε σπίτια και λογής κρυψώνες. αναζητώντας στοιχεία, συνδέσμους και υπόγεια δίκτυα. Η γαλλική αστυνομία, λίγα 24ωρα μετά τη σοκαριστική και πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι, αρχίζει πολύ γρήγορα να αντεπιτίθεται και να σχηματοποιεί το παζλ των δραστών.
Οι πληροφορίες που συλλέγονται δεν έχουν να κάνουν μόνο με την επιχειρησιακή ομάδα, αυτή δηλαδή που ανέλαβε να μετουσιώσει τα πλάνα της επίθεσης σε δολοφονική πράξη, αλλά και με του εγκέφαλους αυτής της απεχθούς πράξης. Στα γραφεία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, εδώ και κάμποσες ώρες, κυκλοφορεί μια και μόνο φωτογραφία με την επισήμανση «αυτός είναι».
Οπου στο «αυτός είναι» συμπληρώνουν «αυτός είναι ο εγκέφαλος της αιματηρής επίθεσης». Εχει όνομα και επίθετο, δεν είναι μια αόρατη φιγούρα. Πρόκειται για τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ. Για τις γαλλικές αρχές έχει σημασιολογική και πρακτική αξία, έπειτα από μπαράζ συλλήψεων, θα φτάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στον άνθρωπο που οργάνωσε και εμπνεύστηκε όλο το σχέδιο της επίθεσης.
Φευ, δεν είναι ένας τυχαίος ανάμεσα σε άλλους τυχαίους μαχητές του ISIS. Ο Αμπαούντ είναι μια γνωστή εξτρεμιστική φιγούρα. Διαμένει στο Βέλγιο και από εκεί έχει κατά καιρούς απασχολήσει την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες για τη δράση του.
Μέσω ενός συντονισμένου δικτύου δράσης, οι γαλλικές και οι βελγικές Αρχές έχουν αποδυθεί σε ένα κυνηγητό για να τον εντοπίσουν και τον συλλάβουν. Σύμφωνα με τα ευρήματα των αστυνομικών, ο Αμπααούντ ήταν ο βασικός σύνδεσμος των τρομοκρατών με τη Συρία. Από εκεί στάλθηκαν οι βασικές αρχές και στόχοι της επίθεσης στο Παρίσι, και ο Αμπααούντ, από το Βέλγιο, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες αναλύσεις και λεπτομέρειες για να οργανωθεί το μακελειό.
Δεν επελέγη άδικα: θεωρείται –αποδεικνύεται πως είναι- ένας από τους πλέον δραστήριους εργάτες του Ισλαμικού Κράτος στην Ευρώπη. Την αποκάλυψη έκαναν πρώτα τα βελγικά ΜΜΕ που γράφουν για τον Αμπααούντ ότι είναι ένας από τους ηγέτες του πυρήνα της Βερβιέρ, δηλαδή τζιχαντιστών που επέστρεψαν από την Συρία και εναντίον των οποίων πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδεόταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν εκείνη την περίοδο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα.
Αξίζει να θυμηθούμε τι είχε γίνει την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου: ταυτόχρονα δηλαδή με την αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο και δύο 24ωρα πριν από την προσαγωγή Αλγερινών υπόπτων από την περιοχή του Παγκρατίου, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας μυστική έρευνα για τον εντοπισμό υπόπτου, που κατείχε κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου φέρεται να κατηύθυνε τους βέλγους τζιχαντιστές…
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η έρευνα έγινε στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου βρέθηκε να εκπέμπει εν κινήσει το επίμαχο κινητό τηλέφωνο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής και αξιωματούχοι ξένων υπηρεσιών Ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, βέλγοι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στα σπίτια των υπόπτων στην πόλη Βερβιέρ κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο από αυτούς και συλλαμβάνοντας έναν τρίτο. Όπως είχαν τότε ανακοινώσει οι βελγικές αρχές, οι ύποπτοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικού στόχου. Κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε αποκαλύψει ότι για τις ανάγκες της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του καταζητούμενου Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστού με την κωδική ονομασία «Ομάρ», είχε επισκεφθεί εκτάκτως την Αθήνα αξιωματούχος της Europol.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, οι βέλγοι αστυνομικοί είχαν ήδη από τις 2 Ιανουαρίου εντοπίσει κλήσεις των μελών του πυρήνα της Βερβιέρ προς συνεργό τους στην Αθήνα. Στη μυστική έρευνα της 15ης Ιανουαρίου, ο ύποπτος δεν εντοπίστηκε, ενώ η κάρτα sim που χρησιμοποιούσε έπαψε να λειτουργεί μετά τα γεγονότα στη Βερβιέρ. Ελληνες αστυνομικοί ζήτησαν εσπευσμένα στοιχεία από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και διαπίστωσαν πως μία από τις συνδέσεις, που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής του πυρήνα των Βέλγων τζιχαντιστών, ενεργοποιούσε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Παγκρατίου.
Δύο ημέρες μετά την πρώτη έρευνα στην Ομόνοια, αστυνομικοί προσήγαγαν από ισόγειο διαμέρισμα του Παγκρατίου τον 33χρονο Αλγερινό Ομάρ Νταμάς και ένα επιπλέον άτομο, ενώ έρευνα φέρεται να διεξήχθη σε ένα ακόμη διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά, θεωρήθηκε ότι ο 33χρονος ήταν ο καταζητούμενος μαχητής του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ.
Μολονότι αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τη διαδικασία ταυτοποίησης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές, στην κατοχή του προσαχθέντος βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο από το οποίο είχε ενεργοποιηθεί μία από τις ύποπτες κάρτες sim.
Ως εκ τούτου, η εισαγγελία του Βελγίου είχε ζητήσει την έκδοση του Νταμάς, ο οποίος πλέον κρατείται σε βελγική φυλακή κατηγορούμενος για τρομοκρατία. Σύμφωνα με το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., ο Ομάρ Νταμάς βρισκόταν στη χώρα από το 2011, ενώ είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για διακεκριμένες κλοπές.
Το διάστημα που ακολούθησε η Αντιτρομοκρατική διεξήγαγε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διασυνδέσεις του 33χρονου αφενός με τον Αμπααούντ και αφετέρου με συριακής καταγωγής Ελληνα υπήκοο, που έχει προσχωρήσει στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους». Ο τελευταίος φέρεται να σύχναζε σε καφενείο Σύρων στην περιοχή του Νέου Κόσμου και να έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τη Συρία μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του, επίσης μαχητή του «Ισλαμικού Κράτους».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Der Standaar, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα. Οπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστός και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι, είναι Βέλγος, 27 ετών, από τη συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, όπου η αστυνομία προχώρησε σε σειρά συλλήψεων το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 20 Minutes.fr. Ο πατέρας του Ομάρ είναι μανάβης στην γειτονιά αυτή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 27χρονος βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.
Οπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.
Το 2014 βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου για την απαγωγή του ίδιου του 13χρονου αδελφού του, του Γιουνές, “του μικρότερου τζιχαντιστή στο κόσμο”, τον οποίο και πήρε μαζί του στη Συρία. Ο πατέρας του, ο Ομαρ Αμπααούντ, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή για την απαγωγή.
Επίσης έχει εμφανιστεί σε βίντεο και περιοδικά προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, να περηφανεύεται για το πώς ξεγέλασε την αστυνομία. Πιστεύεται πως βρέθηκε στη Ράκκα από τον Απρίλη έως τον Ιούνιο του 2014 και κατόπιν στην Ταμπκα, το Ντέιρ εζ Ζορ και τελικά το Κομπάνι.
Η συνέντευξη του Αμπααούντ
Συνέντευξη στο περιοδικό του ISIS «Dabiq» είχε δώσει ο Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ (Abdel Hamid Abaaoud), γνωστός και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι, ο «εγκέφαλος» πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.
Ακολουθεί η συνέντευξη η οποία αφορούσε την τρομοκρατική επίθεση που ετοίμαζε στο Βέλγιο πριν μερικούς μήνες. Ο Αμπααούντ, παρόλο που η αστυνομία έφτασε πολύ κοντά του, κατάφερε να διαφύγει και να επιστρέψει στη Συρία. Ακολουθεί η συνέντευξη:
Dabiq: Γιατί πήγες στο Βέλγιο;
Αμπααούντ: Ο Αλλάχ με επέλεξε να ταξιδέψω στην Ευρώπη μαζί με άλλους δύο συντρόφους για να τρομοκρατήσω τους σταυροφόρους που κάνουν πόλεμο κατά των Μουσουλμάνων. Το Βέλγιο, όπως γνωρίζετε, είναι μέλος της συμμαχίας των σταυροφόρων που επιτίθενται κατά των Μουσουλμάνων σε Ιράκ και Συρία.
Dabiq: Είχατε και άλλους συντρόφους μαζί;
Αμπααούντ: Οχι ήμασταν τρεις. Τα ονόματά μας παίζουν σε όλα τα ΜΜΕ.
Dabiq: Ηταν δύσκολο για σένα να πας στο Βέλγιο;
Αμπααούντ: Αντιμετωπίσαμε διάφορες δυσκολίες στο ταξίδι. Περάσαμε μήνες προσπαθώντας να βρούμε δρόμο μέσα από την Ευρώπη και με τη βοήθεια του Αλλάχ καταφέραμε στο τέλος να φτάσουμε Βέλγιο. Εκεί καταφέραμε να βρούμε όπλα και ένα ασφαλές καταφύγιο για να ξεκινήσουμε τις επιθέσεις μας κατά των Σταυροφόρων. Η μόνη δύναμη είναι ο Αλλάχ.
Dabiq: Πώς τα ΜΜΕ βρήκαν τη φωτογραφία σου;
Αμπααούντ: Ενας σύντροφος με είχε τραβήξει βίντεο πριν από μία μάχη αλλά η κάμερά του χάθηκε και μετά πουλήθηκε σε δημοσιογράφο της Δύσης. Ξαφνικά είδα τη φωτογραφία μου παντού, αλλά ο Αλλάχ τους τύφλωσε και δεν με βρήκαν. Με σταμάτησε μάλιστας αστυνομικός για να με συγκρίνει με τη φωτογραφία αλλά με άφησε να φύγω καθώς δεν βρήκε ομοιότητα! Αυτό ήταν δώρο του Αλλάχ.
Dabiq: Τι έγινε την ημέρα της μάχης με τις βελγικές αρχές;
Αμπααούντ: Οι δύο σύντροφοί μου ήταν στο σπίτι μας και είχαν έτοιμα τα εκρηκτικά και τα όπλα μας. Ξαφνικά τους περικύκλωσαν 150 Βέλγοι και Γάλλοι αστυνομικοί. Ακολούθησε μάχη για 10 λεπτά. Οι δύο σύντροφοι μου σκοτώθηκαν.
Dabiq: Αφού εσύ δεν ήσουν μαζί πώς έγινες ύποπτος;
Αμπααούντ: Οι υπηρεσίες Πληροφοριών με ήξεραν από πριν γιατί με είχαν συλλάβει και με είχαν φυλακίσει. Μετά την εισβολή στο κρησφύγετο κατάλαβαν ότι έμενα και εγώ εκεί και άρχισαν διάφορες επιχειρήσεις. Συνέλαβαν Μουσουλμάνους σε Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο για να βρουν συνεργούς μου. Μακάρι ο Αλλάχ να απελευθερώσει τους μουσουλμάνους από τις φυλακές των Σταυροφόρων.