Μπορούν οι ΗΠΑ να πάνε σε εκλογές με 1.000 νεκρούς τη μέρα από την Covid-19; Αυτό είναι πλέον ένα μείζον πολιτικό ερώτημα —όχι τόσο για το αν θα γίνουν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αλλά για το πώς αυτή η εφιαλτική κατάσταση θα επηρεάσει την ήδη τσακισμένη προεκλογική περίοδο και την ατζέντα.
Υπό αυτό το πρίσμα ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ήδη χαμένος: ο πρόεδρος που τον περασμένο Μάρτιο λοιδωρούσε τους επιστήμονες όταν αυτοί του ζητούσαν να λάβει μέτρα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια απλή γρίπη, τώρα εμφανίζεται να μην μπορεί να ανοίξει ούτε το σχολείο του παιδιού του τον Σεπτέμβριο. Ο Τραμπ είναι ένας πρόεδρος που βγαίνει στην TV για να υποστηρίξει ότι έχει τα λογικά του και μετά παραδέχεται ότι μετανιώνει για πολλά από τα tweets που γράφει. Και μέσα σε όλα αυτά, οι θάνατοι. Τρομακτικά πολλοί θάνατοι.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 1.100 νεκρούς και πάνω από 70.000νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να μαίνεται. Τους αριθμούς ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας).
Σε 24 ώρες, στη χώρα καταγράφηκαν 73.800 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (76.500 την προηγουμένη) και πάνω από 1.150 νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό (1.225 την προηγουμένη).
Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί στην αμερικανική επικράτεια αφότου άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτήν η πανδημία έχει φθάσει τα 4,1 εκατομμύρια (εκ των οποίων πάντως 1,26 εκατ. άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν).
Οι ΗΠΑ είναι εδώ και αρκετό καιρό η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο κατ’ απόλυτους αριθμούς, με πάνω από 145.000 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19.
Έπειτα από μια κάποια βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, εδώ και αρκετές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης έχει πάρει ξανά ανοδική τροχιά, ειδικά στον Νότο και στη Δύση, σε πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες όπως είναι ειδικά το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια – η τελευταία θρήνησε 125 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο!
Τις τελευταίες 11 ημέρες, το επίπεδο των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφονται ανά 24 ώρες δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 60.000. Αλλά Και η καμπύλη των θανάτων επίσης ανεβαίνει, έπειτα από καθυστέρηση λίγων εβδομάδων. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως γενικά το κύμα των θανάτων ακολουθεί, τρεις ως τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αυτό των μολύνσεων. Αν και είχαν κατέβει αρκετές φορές κάτω από τους 500 νεκρούς τον Ιούνιο, οι ημερήσιοι απολογισμοί των νεκρών ξεπέρασαν τους 1.000 τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα.
Τώρα, το Τζονς Χόπκινς στις προβολές του εκτιμά ότι περί τις 22 Αυγούστου οι ΗΠΑ θα μετρούν κάπου ανάμεσα σε 174.000 και 198.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, ενώ στα τέλη του μήνα το ψυχολογικό όριο που είχε θέσει ο ίδιος ο Τραμπ όταν αντιλήφθηκε (;) τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι 200.000 θάνατοι, είναι πολύ πιθανόν να έχει ξεπεραστεί.
Σε αυτό το κλίμα, ο Τραμπ εμφανίζεται ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε πέρα από το να πολώνει το κλίμα, να εμφανίζει την Κίνα ως τον βασικό υπαίτιο για το κακό και να υπόσχεται «νόμο και τάξη» σε πολιτείες όπου ο κόσμος έχει εξεγερθεί — με αφορμή τον ρατσισμό και τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ πρωτίστως, αλλά το έλλειμμα χρηστής διακυβέρνησης δεν πρέπει να αποσυνδέεται από το κύμα δυσαρέσκειας που εκδηλώνεται στους δρόμους του Πόρτλαντ, του Σικάγου και άλλων μεγαλουπόλεων.
Ενδεικτικό της αδυναμίας του 45ου προέδρου να βάλει τη χώρα του σε κάποια τροχιά κανονικότητας είναι ότι είναι άγνωστο το πώς θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Ο Τραμπ ελπίζει να μπορέσει να ανοίξουν τουλάχιστον τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, ωστόσο ακόμα και το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στο οποίο φοιτά ο μικρότερος γιος του ανακοίνωσε ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά ή χωρίς την παρουσία όλων των μαθητών σε κάθε τάξη.
Το Επισκοπικό Σχολείο του Αγίου Ανδρέα, στα προάστια της Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ότι ακόμη εξετάζει αν, μετά την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών, τα μαθήματα θα συνεχιστούν αποκλειστικά εξ αποστάσεως ή αν θα εφαρμοστεί ένα «υβριδικό» σύστημα με βάση το οποίο θα δέχεται καθημερινά περιορισμένο αριθμό μαθητών στις σχολικές αίθουσες, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ο διευθυντής του σχολείου, Ρόμπερτ Κοσάσκι, είπε ότι θα ληφθεί απόφαση μετά τις 10 Αυγούστου, αλλά θα τηρηθούν οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών.
Σε αυτό το ιδιωτικό σχολείο φοιτά ο Μπάρον Τραμπ, 14 ετών, το πέμπτο παιδί του προέδρου και μοναχογιός της πρώτης κυρίας, Μελάνια.
Το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία των μαθητών έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα περικόψει την ομοσπονδιακή επιχορήγηση στα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν όπως συνήθως.