Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλίου | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Economist προτείνει μείωση του ελληνικού χρέους: Οι Ελληνες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό

Σε δημοσίευμα και άρθρο γνώμης, το βρετανικό έντυπο επισημαίνει ότι το κλίμα στη χώρα είναι πρόσφορο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά απαιτείται και η παρέμβαση για τα υπερβολικά πλεονάσματα, αλλά και η βούληση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις
Protagon Team

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να οδηγήσει την ελληνική οικονομία έως τον διάδρομο απογείωσης και ό,τι ακολουθήσει θα καθορίσει αν τελικά αυτή θα απογειωθεί, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Economist.

Σε άρθρο γνώμης, το βρετανικό περιοδικό καλεί μάλιστα τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν για την Ελλάδα διαγραφή του χρέους της με μια οριστική διευθέτηση, σε αντάλλαγμα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Καλεί ακόμη τους ευρωπαίους δανειστές -και ειδικότερα τους βόρειους- να εγκαταλείψουν τις ψηφοθηρικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας, όπως αποτυπώνονται στην μεταμνημονιακή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

«Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξασφαλίσει ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά;» ερωτά ο τίτλος του δημοσιεύματος, με τον Economist να προσθέτει ότι «θα πρέπει να διορθώσει το τραπεζικό σύστημα, να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική και να μειώσει τη γραφειοκρατία».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ακόμη στην περίοδο του μέλιτος. Οι επιχειρήσεις είναι ενθουσιασμένες από μία ξεκάθαρα κεντροδεξιά κυβέρνηση. Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο 12 ετών.

» Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι: η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων από αυτές των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων έχει μειωθεί στο μισό φέτος. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι η αισιοδοξία αυτή θα ξεκινήσει έναν ενάρετο κύκλο. Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, οι μεταρρυθμίσεις γίνονται ευκολότερες».

Προσθέτει ακόμη: «Αν, όμως, ήταν εύκολη η διόρθωση της κατάστασης μίας χώρας, η Ελλάδα θα είχε ήδη πλησιάσει την υπόλοιπη ΕΕ. Και η περίοδος του μέλιτος για την κυβέρνηση μπορεί να σπαταληθεί – ιδιαίτερα όταν η απόδοση πολλών από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα πάρει χρόνια – όπως η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων στο Ελληνικό». Ο Economist σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να μετατρέψει το Ελληνικό σε ένα σύμβολο όχι των εμποδίων, αλλά του νέου ανοίγματος της χώρας στο εμπόριο. Οι άδειες, σημειώνει, έχουν προχωρήσει γρήγορα και οι ανάδοχοι του έργου ελπίζουν ότι θα αρχίσουν τα έργα το επόμενο έτος.

«Θα χρειαστούν, όμως, πολύ περισσότερα από την έγκριση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιμετωπίσει τη δίδυμη κληρονομιά της κρίσης: τις αδρανοποιημένες τράπεζες και την παραλυτικά σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Θα πρέπει, επίσης, να προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει τη γραφειοκρατία που ταιριάζει περισσότερο σε αναπτυσσόμενη χώρα παρά σε μέλος ενός μεγάλου νομισματικού μπλοκ».

«Να διευθετηθεί το χρέος»

Στο άρθρο γνώμης με τίτλο «η Οδύσσεια χρέους της Ελλάδας», ο Economist επισημαίνει ότι «η συμφωνία ήταν σχεδιασμένη να δείχνει σκληρή ώστε να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους στη βόρεια Ευρώπη που σιχαίνονται την ιδέα να ξελασπώνουν τους Νότιους, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ακραία και μη ρεαλιστική».

Προσθέτει ότι «έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η υποκρισία και να γίνει η διευθέτηση των οικονομικών της Ελλάδας μια και καλή».

Είναι κοινό μυστικό, συνεχίζει το δημοσίευμα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας είναι για το θεαθήναι, γιατί πολύ λίγες χώρας είχαν καταφέρει τέτοιο άθλο και οι περισσότερες ήταν πλούσιες σε φυσικούς πόρους και ευημερούσες. «Το να αναμένει κανείς από την Ελλάδα να δεσμευτεί σε έναν τέτοιο δημοσιονομικό μαζοχισμό για τέσσερις δεκαετίες δεν είναι λογικό. Όπως επισημαίνει και το ΔΝΤ, τελικά θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους. Και καθώς η οικονομία παραμένει πιεσμένη, το επιχείρημα για δημοσιονομική χαλάρωση τώρα, είναι ισχυρό. Οι τιμωρητικοί όροι της συμφωνίας του 2018 αντανακλούν έλλειψη εμπιστοσύνης».

Για τον Economist στις εκλογές του Ιουλίου «οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη τους στον λαϊκισμό. Οι πιστωτές θα πρέπει να το πάρουν ως δείγμα καλής πίστης, θα πρέπει επίσης να θέσουν έναν νέο στόχο -ότι, σε αντάλλαγμα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει μια διαγραφή χρέους αρκετά μεγάλη, που θα της επιτρέπει να εξυπηρετεί τα χρέη της, χωρίς να χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα».

Αλλά πάντως προσθέτει ότι δεν υπάρχει χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση χρόνος για χάσιμο: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει καθυστερήσει να τιμήσει την υποχρέωσή του για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια. Έχει κερδίσει τη λαϊκή στήριξη και έχει εντυπωσιάσει τις αγορές. Το σπρεντ των ομολόγων με τα γερμανικά έχει μειωθεί στο μισό φέτος.

» Πρέπει να πείσει τους Βόρειους ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει με το σπαθί της την ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που κρατούν πίσω την οικονομία. Για δέκα χρόνια κυβερνήσεις και πιστωτές απλώς “κλωτσούσαν την μπάλα παρακάτω”. Οι Έλληνες αξίζουν καλύτερα».