O Μισέλ Μπαρνιέ ανέλαβε το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων της Κομισιόν με τη Βρετανία | Reuters
Επικαιρότητα

Ο έμπειρος Μισέλ Μπαρνιέ παίρνει στις πλάτες του το Brexit

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και επί πολλά χρόνια στέλεχος της Κομισιόν αναλαμβάνει το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων έπειτα από απόφαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Protagon Team

Ο άνθρωπος πίσω από το διαζύγιο. Ο διαπραγματευτής της μέσης λύσης. Η ΕΕ παρέδωσε το πλέον βαρύ χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να δώσει αυτή τη στιγμή σε κάποιον αξιωματούχο της και δεν είναι η… Ελλάδα, αλλά η Βρετανία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρώην Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και πρώην αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος,  Μισέλ Μπαρνιέ, θα είναι ο εκπρόσωπος της Ενωσης στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας.

Ο γάλλος αξιωματούχος θα λογοδοτεί απευθείας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και θα ηγείται της ειδικής Task Force που θα συσταθεί από την Κομισιόν για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και την όλη διαδικασία εξόδου, σύμφωνα με το Αρθρο 50.

Την είδηση γνωστοποίησε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε ως εξής την επιλογή του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ο φίλος μου Μισέλ Μπαρνιέ δέχτηκε αυτή την πρόκληση. Ηθελα έναν έμπειρο πολιτικό για μια τέτοια δύσκολη δουλειά. Ο Μισέλ έχει τις απαραίτητες διαπραγματευτικές ικανότητες και την εμπειρία σε θέματα πολιτικής, ως πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην μέλος της Κομισιόν, ως Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, θεσμικών μεταρρυθμίσεων και Υπηρεσιών. Εχει ένα ευρύ δίκτυο επαφών σε όλες της ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ θα του δοθεί πλήρης πρόσβαση στους απαραίτητους, για να φέρει σε πέρας την αποστολή του, πόρους της Κομισιόν».

Για να συμπληρώσει με νόημα: «Θα αναφέρεται απευθείας σε μένα και εγώ θα του ζητώ να ενημερώνει τακτικά το Κολλέγιο των Επιτρόπων ώστε να είναι ενήμερο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει στο νέο του έργο και θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια νέα συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφότου η χώρα θα έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε.».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από 1η Οκτωβρίου. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέλεξε έναν αξιωματούχο που βρίσκεται σε κατάσταση… εφεδρείας για μια τόσο λεπτή επιχείρηση και όχι έναν από τους πολλούς εν ενεργεία συμβούλους του στις Βρυξέλλες.

Ενα μέρος της εξήγησης το προσέφερε ο ίδιος ο Γιούνκερ αναφερόμενος στα πεπραγμένα του ανδρός. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπαρνιέ είναι μια τυπική μορφή ανθρώπου του… κράτους των Βρυξελλών. Παρά τη γαλατική του καταγωγή και την κυβερνητική θητεία του επί εποχής Σαρκοζί, περισσότερο γνωστός έγινε από τη στιγμή που πέρασε το κατώφλι των Βρυξελλών και από διαφορετικά πόστα, ειδικά επί εποχής Μπαρόζο, όπου ανέλαβε.

Αρα γνωρίζει πολύ καλά τα ενδότερα της Επιτροπής και τις λεπτές ισορροπίες που πρέπει να μην διαταραχθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους Βρετανούς.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, ο Μπαρνιέ θεωρείται ένα «έμπειρο χέρι στις Βρυξέλλες» επομένως δικαίως του δόθηκε ο επίσημος τίτλος «επικεφαλής διαπραγματευτής, υπεύθυνος να ηγηθεί της ειδικής ομάδας της Κομισιόν στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η επιλογή του Μπαρνιέ χαρακτηρίζεται ήδη στις Βρυξέλλες αλλά και στο Λονδίνο, ως μια «ορθή επιλογή», καθώς ως επίτροπος ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις για την τραπεζική ένωση, ενώ χαρακτηρίζεται ως γνώστης των βρετανικών «κόκκινων γραμμών» και του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και ως πολιτικός που μπορεί να βρει τις ισορροπίες στο «γαλλο-γερμανικό ζευγάρι».

Ο αμέσως προηγούμενος ρόλος που είχε αναλάβει ο Μπαρνιέ ήταν η επίβλεψη 40 νόμων της Κομισιόν που αποσκοπούσαν στην σκλήρυνση των κανονισμών για τις τράπεζες και τις αγορές. Συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον περιορισμό των μπόνους που λαμβάνουν μέχρι τώρα οι τραπεζίτες.

Να σημειωθεί ότι ο Μπαρνιέ είχε κονταροχτυπηθεί το 2014 με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη θέση του Επιτρόπου της Κομισιόν. Αμφότεροι ήταν και εξακολουθούν να είναι σημαντικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Αυτό, όμως, δεν μείωσε στο ελάχιστο την προσωπική τους σχέση και την εκτίμηση που τρέφει ο Γιούνκερ στις ικανότητες του Μπαρνιέ. Γι’ αυτό άλλωστε και του πρόσφερε τη συγκεκριμένη θέση.