Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μεγάλη σημασία στο ταξίδι στην Κίνα. Στη φωτογραφία από πρόσφατη… κυβερνητική πτήση στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ | InTime
Επικαιρότητα

Ο Τσίπρας στον δρόμο του μεταξιού και των επενδύσεων

Με άλλο… αέρα στο Πεκίνο έπειτα από την αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της Cosco – Τι προσδοκά ο Πρωθυπουργός, ποιους θα συναντήσει και ποιες συμφωνίες θέλει το Μαξίμου να κλείσει – Το μισό υπουργικό και 40 επιχειρηματίες μετέχουν στην ελληνική αποστολή
Protagon Team

Ο δρόμος του μεταξιού δεν ξεκίνησε από τα δυτικά της Κίνας, αλλά από τα θεωρεία της ελληνικής Βουλής. Για τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της κυβέρνησης που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Κίνα, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν είχε λυθεί αίσια η εμπλοκή με την Cosco.

H υπερψήφιση της σύμβασης με την κινεζική εταιρεία πρόσφερε ένα αίσθημα ανακούφισης στον έλληνα Πρωθυπουργό και φυσικά αποκατέστησε τις σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Πεκίνο. Κι όλα αυτά λίγες ώρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας μπει στο αεροπλάνο για το μακρύ ταξίδι της αναζήτησης επενδυτών στην Ασία.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι για την ελληνική κυβέρνηση αυτό το ταξίδι ούτε εθιμοτυπικό είναι, ούτε θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς άλλους επενδυτές. Οντως, το Μαξίμου του αποδίδει την αξία που έχει. Οι συζητήσεις θα είναι εξαντλητικές και ενδελεχείς. Γι’ αυτό και στην ελληνική αποστολή δεν μετέχει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και κάποιοι σύμβουλοί του, αλλά πλειάδα υπουργών (οι οποίοι θα συνομιλήσουν με ομολόγους τους), ενώ οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν σε πολιτικό επίπεδο, αλλά θα περιλαμβάνουν και τετ α τετ με κορυφαίους επιχειρηματίες του Πεκίνου.

Ο στόχος είναι προφανής: να επιστρέψει η ελληνική αποστολή στη βάση κρατώντας ανά χείρας κάποιες κομβικές συμφωνίες ή, έστω, κάποιες δεσμεύσεις επενδύσεων. Κατά πληροφορίες, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν στο Πεκίνο πάνω από 10 μνημόνια συνεργασίας (μεταξύ της ΤτΕ και της China development Bank, του  Enterprise Greece με τον αντίστοιχο Κινεζικό φορέα, ενώ τα υπόλοιπα θα αφορούν συνεργασίες σε πολιτισμό, εκπαίδευση και τεχνολογία, εμπόριο, μεταφορές και υποδομές).

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του διαλόγου με την Κίνα. «Η επίσκεψή μου στο Πεκίνο και τη Σαγκάη σηματοδοτεί την κοινή βούληση Ελλάδας και Κίνας να πάμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με εφαλτήριο τη σημαντική συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά στη βάση μίας νέας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και την ολοκλήρωση του Ετους Ναυτιλιακής Συνεργασίας», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα).

«Η Μεσόγειος και η Απω Ανατολή μπορεί να βρίσκονται μακριά, γεωγραφικά, αλλά σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές φορές κοινές και ολοένα και πιο αλληλένδετες», τόνισε. Αναφέρθηκε στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας στο πεδίο της οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι ήδη οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει περαιτέρω αύξηση των ήδη σημαντικών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη κινεζική αγορά- κυρίως στο αγροδιατροφικό τομέα- και στην υλοποίηση του ισχυρού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα- κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών. «Η διεύρυνση των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών ανταλλαγών, η μεταφορά νέων τεχνολογιών και η ανάπτυξη των τουριστικών ροών, με την δρομολόγηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, αποτελούν επίσης άμεσους στόχους», πρόσθεσε.

Τα θέματα προς συζήτηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και το επιχειρηματικό forum και η ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει για θέματα που αφορούν σε τουρισμό, real estate, ναυτιλία, υγεία και αγροτοδιατροφικά.

Η έμφαση για διμερείς συνεργασίες δίδεται σε τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η παιδεία, ο πολιτισμός.  Τον Πρωθυπουργό, θα συνοδεύουν 40 επιχειρηματίες, αντιπροσωπεία κυβερνητικών παραγόντων, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος και πολλοί υπουργοί: η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης. Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία θα βρεθεί στο Πεκίνο με βασικό αντικείμενο της «ατζέντας» την διαπεριφερειακή συνεργασία.

Η αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν κοινή δήλωση με την οποία θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία εγκαινιάστηκε το 2006. Θα αποτελείται από δύο σκέλη.

Το πολιτικό μέρος θα αφορά την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κάτι χρήσιμο δεδομένου του εκτοπίσματος της Κίνας και της θέσης της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το οικονομικό σκέλος θα αναφέρεται στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές.

Ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Ιουλίου

09:00: Αφιξη στο Πεκίνο.

18:30: Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

20:00: Παράθεση δείπνου από τον πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.

Κυριακή, 3 Ιουλίου

10:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Wanda Group.

11:45: Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HUAWEI.

14:30: Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.

Δευτέρα, 4 Ιουλίου

10:15: Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους.

15:40: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.

16:30: Επίσημη τελετή υποδοχής.

16:45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ.

17:15: Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

17:45: Υπογραφή διμερών συμφωνιών.

18:00: Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Τρίτη, 5 Ιουλίου

10:30: Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

15:45: Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.

16:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

18:00: Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη.

Τετάρτη, 6 Ιουλίου

8:45: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba.

9:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO.

10:30: Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.

11:45: Συνάντηση με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ.

13:45: Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης.

15:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.

17:00: Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα.

*(Στο πρόγραμμα αναφέρεται η τοπική ώρα. Η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι 5 ώρες).