Μοντέλα καταφθάνουν στο ανάκτορο Μπλένιμ για την επίδειξη του οίκου Dior | REUTERS/Dylan Martinez
Επικαιρότητα

Ο Dior κατά του Brexit στην επίδειξη μόδας που έκανε στην Αγγλία

Ο γαλλικός οίκος Dior και ο ιταλικός Gucci, τάσσονται κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και παρουσιάζουν τις κολεξιόν τους σε εμβληματικά κτήρια της χώρας
Κιάρα Σουγκανίδου

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο παρισινός οίκος Dior παρουσίασε κολεξιόν του στο ανάκτορο Μπλένιμ. Η πρώτη φορά ήταν το 1954, όταν ο Κριστιάν Ντιόρ ήθελε να κάνει εμπορικό άνοιγμα στη Βρετανία και η δεύτερη ήταν το 1958, όταν μετά τον αιφνίδιο θάνατο του ιδρυτή, παρουσίασε ο διάδοχος, Υβ Σεν Λοραν, την πρώτη κολεξιόν του ως επικεφαλής σχεδιαστής του οίκου. Και τότε, η επιλογή είχε γίνει με εμπορικά κριτήρια, αφού ο οίκος ήθελε να διασφαλίσει τη βρετανική πελατεία του και στη διάδοχη κατάσταση.

Η επίδειξη Dior έγινε στην αρχοντική κατοικία όπου γεννήθηκε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ (Blenheim Palace/Facebook)

Ο ίδιος ο Κριστιάν Ντιόρ ήταν πολύ αγγλόφιλος κι αυτό άρεσε στο παλάτι και στην τοπική αριστοκρατία. «Μου αρέσουν οι αγγλικές παραδόσεις», είχε δηλώσει. «Μου αρέσει η αγγλική ευγένεια, η αγγλική αρχιτεκτονική. Μου αρέσει ακόμα και η αγγλική μαγειρική. Πεθαίνω για την πουτίγκα του Γιορκσάιρ!».

Το μόνο πρόβλημα σε εκείνες τις δύο επιδείξεις ήταν το πώς θα περπατούσαν τα μοντέλα στην πασαρέλα, δίχως να γυρίζουν καθόλου την πλάτη τους στα μέλη της βασιλικής οικογένειας που παρίσταντο στα σόου. Συγκεκριμένα η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πελάτισσα του οίκου, είχε πάει και στα δύο.

Η μόδα που παρουσίασε ο οίκος Dior στο ανάκτορο Μπλένιμ συνδύαζε το γαλλικό με το βρετανικό στιλ, π.χ. αδρές γραμμές και φλοράλ (Dior)

Φέτος τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρχε στην επίδειξη που έγινε στο Γούντστοκ. Εξάλλου το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας που παραβρέθηκε ήταν η ανιψιά λαίδη Κίτι Σπένσερ.

Στην πρώτη επίσκεψη του οίκου Dior στο ανάκτορο το 1945, παρούσα ήταν, μεταξύ των 1.000 καλεσμένων, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Ηταν επίσης παρούσα και στην πρώτη επίδειξη του Υβ Σεν Λοράν, ως επικεφαλής σχεδιαστή του οίκου Dior, το 1958

Ομως φέτος, υπήρχε πάλι ένας εμπορικός λόγος, για τον οποίο θεωρήθηκε δέον να γίνει η επίδειξη στην Αγγλία στις 31 Μαῒου. Ο λόγος ήταν το νέο μεγάλο κατάστημα Dior που ανοίγει την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Λονδίνο.

Το νέο κατάστημα Dior στη Bond Street του Λονδίνου, άνοιξε με το σκεπτικό ότι ο οίκος πρέπει να βρίσκεται εκεί όπου κυκλοφορούν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου (REUTERS/Stefan Wermuth)

Το κατάστημα στεγάζεται σε γαλλικού τύπου πολυόροφο κτήριο στη Bond Street στην περιοχή Μέιφερ, την ανακαίνιση του οποίο επιμελήθηκε ο εκκεντρικός νεοϋορκέζος αρχιτέκτονας Πίτερ Μαρίνο. Ο δε Μαρίνο, καθ’ υπόδειξιν του διευθυντή του οίκου, Σίντεϊ Τολεντάνο, για να δώσει έμφαση στη γαλλοβρετανική φιλία, γέμισε το κατάστημα με έργα διάσημων σύγχρονων βρετανών εικαστικών, όπως είναι ο Μαρκ Κουίν, ο Τόνι Κραγκ και ο Ράντο Κίροφ.

Ο διευθυντής του οίκου Dior, Σίντεϊ Τολεντάνο, τάχθηκε ανοιχτά κατά του Brexit. Στη φωτογραφία, με τον νεοϋορκέζο αρχιτέκτονα Πίτερ Μερίνο, ο οποίος επιμελήθηκε το νέο κατάστημα στο Μέιφερ του Λονδίνου (REUTERS/Stefan Wermuth)

Και αφού λοιπόν ετοιμάστηκαν όλα, στην επίσημη παρουσίαση του καταστήματος στον Τύπο αλλά και μετά το τέλος της επίδειξης στο Γούνστοκ, ο Σίντεϊ Τολεντάνο δήλωσε ξεκάθαρα στους δημοσιογράφους ότι η Βρετανία είναι μία ευρωπαϊκή χώρα και ότι είναι λάθος θα βγάλει τον εαυτό της από της ΕΕ.

Ας πάμε όμως τώρα στο ανάκτορο. Το οποίο, φυσικά, δεν είναι ένα οποιοδήποτε ανάκτορο… Το Μπλένιμ, βρίσκεται στην περιοχή Γούντστοκ του Οξφορντσάιρ. Αποτελεί την έδρα των Δουκών του Μάρλμπορο, είναι μια από τις μεγαλύτερες οικίες στην Αγγλία και χτίστηκε μεταξύ 1705 και 1724.

Η βρετανίδα ηθοποιός Κέιτ Μπέκινσεϊλ στην πρώτη σειρά του σόου (REUTERS/Dylan Martinez)
Η πασαρέλα ήταν όλη ζωγραφισμένη και απεικόνιζε σκηνές από κυνήγι (Dior)

Από το 1987 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς θεωρείται ως ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής μπαρόκ στην Αγγλία. Σήμερα είναι η κατοικία του 11ου Δούκα του Μάρλμπορο και συντηρείται από την οικογένεια Τσώρτσιλ. Σε αυτό το ανάκτορο λοιπόν, γεννήθηκε, το 1874, ο ίδιος ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκεί, παρουσίασε την κολεξιόν Cruise 2017 o οίκος Dior, με προσωρινούς σχεδιαστές το δίδυμο Λούσι Μάγιερ και Σερζ Ριφιέ. Ο πρών καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, Ραφ Σάιμονς αποχώρησε προ επτά μηνών και μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα τον αντικαταστήσει. Οι φήμες για τον Εντί Σλιμάν που μόλις έφυγε από τον Saint Laurent και για τη Σάρα Μπάρτον, που είναι επικεφαλής στον Alexander McQueen, είναι έντονες αλλά μη επιβεβαιωμένες.

Η Μπέλα Χαντίντ στα παρασκήνια της επίδειξης. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι το μοντέλο από τις ΗΠΑ θα είναι το νέο πρόσωπο στις καμπάνιες του οίκου (REUTERS/Dylan Martinez)

«Τον κόσμο δεν τον νοιάζει ποιος σχεδιάζει τα ρούχα», δήλωσε πρόσφατα ο Σίντεϊ Τολεντάνο. Και αυτό το λέει βάσει στοιχείων από τις πωλήσεις, ωστόσο ο Dior είναι ένας οίκος αξίας δισεκατομμυρίων και ο ανταγωνισμός δεν είναι αστείο πράγμα.

Το σχεδιαστικό δίδυμο Λούσι Μάγιερ και Σερζ Ριφιέ επιμελήθιηκαν τη σειρά Dior Cruise 2017. Εδώ και 7 μήνες ο οίκος δεν έχει καλλιτεχνικό διευθυντή (REUTERS/Dylan Martinez)

Πάρτε για παράδειγμα το ποδόσφαιρο. Μια μεγάλη ομάδα, χωρίς χρυσοπληρωμένο προπονητή, χάνει λίγο σε αίγλη. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο σόου του Ανακτόρου Μπλένιμ… Οι καλεσμένοι έφτασαν στο Γούντστοκ με ναυλωμένη αμαξοστοιχία Orient Express, η πασαρέλα ήταν όλη ζωγραφισμένη και αναπαριστούσε σκηνές από το περίφημο βρετανικό κυνήγι, τα ρούχα συνδύαζαν αγγλικά και γαλλικά στοιχεία, και όλα ήταν τέλεια μελετημένα και οργανωμένα. Μόνο που έλειπε ο ο σταρ σχεδιαστής. Αυτός που θα έκανε το παιχνίδι.

Σημείωση: Στο πλαίσιο της λογικής «Η ευρωπαϊκή μόδα τάσσεται κατά του Brexit», την Πέμπτη 2 Ιουνίου ο οίκος Gucci παρουσιάζει τη σειρά Cruise 2017 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο.