Συνάντηση με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγα μόλις 24ωρα μετά την προκήρυξη από την Εταιρεία Φυσικού Αερίου της Αιγύπτου (EGAS) τριών θαλασσίων περιοχών προς έρευνα σε περιοχή που εφάπτεται τόσο με την οριοθετική γραμμή των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) Ελλάδας – Αιγύπτου (με βάση τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020 στο Κάιρο) όσο και στη λεγόμενη «γραμμή Ερτζιγές» που έχει προσδιοριστεί από τους Τούρκους ως απώτερο όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επίσκεψη Δένδια έρχεται επίσης στη σκιά των πρόσφατων ισχυρισμών κορυφαίων αξιωματούχων του καθεστώτος Ερντογάν περί προσέγγισης με την κυβέρνηση Αλ Σίσι στην Αίγυπτο και πιθανής διμερούς συμφωνίας (!) οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, αλλά και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων στα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αποσαφηνίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ του περασμένου Αυγούστου περιλαμβάνει στο Αρθρο 1(ε) ρήτρα σύμφωνα με την οποία εφόσον η μία από τις δύο χώρες διεξάγει διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο μέρος που μοιράζεται θαλάσσιες ζώνες μαζί τους, τότε θα πρέπει να ενημερώσει την άλλη και να διαβουλευτεί μαζί της.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το επίκεντρο της συνάντησης Δένδια – Σούκρι βρέθηκαν οι πολύπλευρες θερμές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σε συνέχεια της θετικής ώθησης του Φόρουμ «Φιλία» για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία.
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ(Ahmed Abul Gheit). Επί τάπητος, σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση του ΥΠΕΞ, η εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου και θα έχει συνάντηση ενημέρωσης με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
ΜοU για τον EuroAsia Interconnector
Tην Δευτέρα, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector.
Οπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη.
To μνημόνιο υπέγραψαν σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου, Γιουβάλ Στάινιτζ, ενώ από ελληνικής πλευράς, το ΜοU υπέγραψε διαδικτυακά από την Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο στοχεύει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, το ηλεκτρικό δίκτυο της οποίας θα διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα δίκτυα του Ισραήλ και της Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HDVC) 1.208 χιλιομέτρων.
Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί, αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας των χωρών τους στον τομέα της ενέργειας, θεωρούν το έργο «Euroasia Interconnector» ένα εξαιρετικής σημασίας βήμα προόδου για την επίτευξη των απαραίτητων συνεργιών που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα τους, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Το έργο θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.