319
Ο υπουργός Εξωτερικών σε μία από τις συζητήσεις στο δείπνο εργασίας της Διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. | Τwitter/@NikosDendias

Ο Δένδιας στο Λουγκάνο: Η Ελλάδα παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 10:47
Ο υπουργός Εξωτερικών σε μία από τις συζητήσεις στο δείπνο εργασίας της Διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
|Τwitter/@NikosDendias

Ο Δένδιας στο Λουγκάνο: Η Ελλάδα παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 10:47

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε τη Δευτέρα, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, στο δείπνο εργασίας της Διάσκεψης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και υπουργοί από περίπου 40 χώρες καθώς και εκπρόσωποι από διεθνείς οργανισμούς. Ο υπουργός υπογράμμισε την ελληνική συνεισφορά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Πρόσθεσε ότι η χώρας μα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του κράτους

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας καθώς και για τη στήριξη της σχετικής ελβετικής πρωτοβουλίας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη διμερώς προσφέρει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ συνεχίζει να συνεισφέρει μέσω των σχετικών προγραμμάτων της ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης με τον κροάτη ομόλογό του, Γκόρνταν Γκρίλιτς Ράντμαν, με τον οποίο συζήτησε, πέραν της κατάστασης στην Ουκρανία, για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου για ακόμη μια φορά υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της εν λόγω περιοχής.

Ο υπουργός Εξωερικών είχε συνάντηση και με τον δανό ομόλογό του Γιέπε Κόφοντ, τον οποίο και συλλυπήθηκε για το πρόσφατο μακελειό στ εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης.

Με αφορμή την ένταξη της Δανίας στην ΚΠΑΑ, εξέτασαν εν συντομία το ζήτημα της επικείμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και των προκλήσεων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δυο αυτές χώρες.

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στην υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Ολλανδίας, κυρία Liesje Schreinemacher, να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν θέματα διμερούς εμπορίου, καθώς και την μεταφορά τεχνογνωσίας σε ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής.

Τέλος, ο ΥΠΕΞ είχε την πρώτη του συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Λιχτενστάιν, Ντομινίκ Χάσλε.Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News