O Νίκος Δένδιας με τον πρόεδρο της Ανγκόλας, Ζοάο Λουρένσο | Twitter/Nikos Dendias
Επικαιρότητα

Ο Δένδιας στη Λουάντα: Συμφωνία για τριμερή Ελλάδας, Ανγκόλας και Πορτογαλίας

Η πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού στην Ανγκόλα αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα ενεργού διπλωματίας της Αθήνας, με μια σειρά από επαφές. «Είμαστε χώρες που δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, αλλά βλέπουμε πολλά πράγματα με τον ίδιο τρόπο», σημείωσε με νόημα ο υπ. Εξωτερικών
Protagon Team

Τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη της Ανγκόλας στην προσπάθεια της Ελλάδας για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της χώρας, Ζοάο Λουρένσο (João Manuel Gonçalves Lourenço), όπως ανέφερε σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

«Η ψήφος της Ανγκόλας είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μιας σειράς άλλων κρατών», τόνισε. Οπως επεσήμανε, με τον πρόεδρο της χώρας συζήτησαν ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Ανγκόλα έχει κυρώσει, και μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός, πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα. «Αναπτύσσεται λοιπόν σε αυτόν τον χώρο ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ανάμεσα σε εμάς και την Ανγκόλα», υπογράμμισε.

Συζητήθηκαν ακόμη ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, μια σειρά από Συμφωνίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία και μετά την πρώτη Συμφωνία που υπεγράφη σήμερα, «μπορούν να παράσχουν το πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας με την Ανγκόλα».

Τέλος, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, μετέφερε στον Ζοάο Λουρένσο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα, καθώς και τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου της κυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων EE – Ανγκόλας, ανέφερε εξάλλου ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ανγκόλας, Εσμεράλδα Μεντόνσα (Esmeralda Mendonça).

Ο υπ. Εξωτερικών συναντήθηκε τελικά με την υφυπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Λουάντα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Τέτε Αντόνιο βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό πριν από τη συνάντησή τους. Ο Τέτε Αντόνιο τον είχε καλωσορίσει, πάντως, το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Λουάντα. Ο κ. Δένδιας τού απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα.

Στη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών της Ανγκόλας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έγινε Συνδεδεμένος Παρατηρητής στην Κοινότητα των Λουσόφωνων Χωρών, την CPLP, τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας υπουργικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Αγκόλας στη Λουάντα.

Η απόφαση αυτή, όπως επεσήμανε, «θα ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας», ενώ αποδέχτηκε την πρόταση της υφ. Εξωτερικών για μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Ανγκόλας και Πορτογαλίας.

Κατά την πρώτη αυτή επίσκεψη έλληνα υπουργού στην Ανγκόλα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, που αποτελεί την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται ποτέ μεταξύ Ελλάδας και Ανγκόλας.

«Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Είμαστε χώρες που δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, αλλά βλέπουμε πολλά πράγματα με τον ίδιο τρόπο».

«Η Ανγκόλα έχει επικυρώσει την UNCLOS, η οποία για την Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική Σύμβαση, καθώς είμαστε ένα ναυτικό έθνος και μας ενδιαφέρει πολύ η ασφάλεια και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις θάλασσες. Και παρεμπιπτόντως, η Ανγκόλα επικύρωσε την UNCLOS πέντε χρόνια πριν από την Ελλάδα».

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εκπαιδεύσει προσωπικό για τη θαλάσσια ασφάλεια, εάν η Ανγκόλα το επιθυμεί, και μάλιστα στις ελληνικές στρατιωτικές ακαδημίες. Διότι, όπως ανέφερε, «η Ανγκόλα είναι μια πολύ σημαντική χώρα για την ασφάλεια της Αφρικής και η Αφρική έχει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον κόσμο».

Ο κ. Δένδιας προσέφερε 100.000 εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση» της Ελλάδας. «Και είμαστε εδώ για να στείλουμε περισσότερα εμβόλια, αν η Ανγκόλα τα χρειαστεί, και να βοηθήσουμε με το λογισμικό που απαιτείται για την παράδοση αυτών των εμβολίων».

«Θεωρώ την παρουσία μου εδώ ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου. Ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ εμάς, της Ελλάδας, και της Ανγκόλας», κατέληξε.