Ο υπουργός Εξωτερικών στη δήλωσή του πριν από την έναρξη του ΣΕΥ στις Βρυξέλλες | Τwitter/@GreeceMFA
Επικαιρότητα

Ο Δένδιας απάντησε στον Ερντογάν: Νοοτροπίες Βορείου Κορέας δεν νοούνται στο ΝΑΤΟ

«Απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών για τους πολεμικούς βρυχηθμούς του τούρκου προέδρου
Protagon Team

Στις ευθείες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με τελευταία αυτή για πλήγματα με πυραύλους «Tyfun» στην Αθήνα, απάντησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Παραλληλίζοντας τη συμπεριφορά του τούρκου προέδρου με αυτή του δικτάτορα της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ».

«Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Είχαν προηγηθεί οι νέοι πολεμικοί βρυχηθμοί Ερντογάν σε ύφος «αν δεν κάτσεις καλά θα σε μαλώσω», ο οποίος αξιώνοντας και πάλι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου (ώστε να μείνουν δηλ. ανυπεράσπιστα στις ορέξεις του), προειδοποίησε ότι το νέο πυραυλικό σύστημα που ανέπτυξε η Τουρκία, ο πύραυλος «Tayfun» με βεληνεκές πάνω από 560 χλμ, μπορεί να πλήξει την Αθήνα.

«Τώρα φτιάχνουμε τα πυρομαχικά των F-16. Κατασκευάζουμε πυρομαχικά για UAV και SİHA. Θα κάνουμε αυτό το έργο. Αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα.  Λένε, “Ο πύραυλος Tayfun θα πλήξει την Αθήνα”. Αν δεν κάτσεις ήσυχα, φυσικά και θα την πλήξει. Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε [όπλα] από την Αμερική και να τα τοποθετήσετε στα νησιά, ως εδώ! Μία χώρα όπως η Τουρκία, δεν θα μπορεί απλά να κοιτάζει», είπε σε εκδήλωση στην Σαμψούντα, εμφανώς ενοχλημένος από τα βήματα θωράκισης των ελληνικών νησιών και την πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ, σε αντιδιαστολή με τα απανωτά «όχι» που μέχρι στιγμής εισπράττει από την Ουάσινγκτον για την ενίσχυση του δικού του οπλοστασίου.