Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κρύβει τη χαρά του μιλώντας με τον Τζο Μπάιντεν | Andrew Parsons / No10 Downing Street
Επικαιρότητα

Ο Μπόρις Τζόνσον «νίκησε» Μέρκελ και Μακρόν: Πρώτα σε αυτόν τηλεφώνησε ο Μπάιντεν

Περισσότερη από μισή ώρα διήρκεσε η συνομιλία του αμερικανού προέδρου με τον βρετανό πρωθυπουργό, κατά την οποία συζήτησαν σειρά θεμάτων, από μία νέα εμπορική συμφωνία μέχρι την Κίνα
Protagon Team

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης εκτός αμερικανικής ηπείρου, στον οποίο επέλεξε να τηλεφωνήσει πρώτα από όλους τους υπόλοιπους, ο Τζο Μπάιντεν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε στον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η άφιξή του στον Λευκό Οίκο είναι «μία στιγμή ελπίδας σε σκοτεινούς καιρούς», σύμφωνα με την Telegraph.

Η «πρωτιά» του Τζόνσον χαροποίησε ιδιαίτερα τον βρετανό πρωθυπουργό -για τον οποίο δεν πάνε καλά τα πράγματα τελευταία, μέχρι και η Τερέζα Μέι του επιτέθηκε σφοδρά- καθώς πάντα έχει σημασία στον συμβολισμό της πολιτικής, σε ποιον τηλεφωνεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναμένεται έτσι, να ανεβάσει το πρεστίζ του Τζόνσον, τουλάχιστον πρόσκαιρα, αλλά και να βελτιώσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας, που είχαν δεχθεί πλήγμα τελευταία επί Τραμπ. Η επιλογή του Μπάιντεν άλλωστε, είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει ο νέος Λευκός Οίκος στη Βρετανία.

Οι μόνοι ξένοι ηγέτες στους οποίους είχε μιλήσει νωρίτερα ο Μπάιντεν, ήταν ο Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

Το τηλεφώνημα διήρκεσε 35 λεπτά. Οι δύο ηγέτες «συζήτησαν μία σειρά από σημαντικά θέματα, στα οποία συμφώνησαν και η συνομιλία ήταν πολύ θερμή και φιλική», σύμφωνα με πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι οι δύο πολιτικοί «συζήτησαν τα οφέλη και για τις δύο χώρες από μία πιθανή εμπορική συμφωνία και ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του να επιλύσει τα σχετικά προβλήματα όσο γίνεται πιο σύντομα».

Τριάντα πέντε λεπτά διήρκεσε το τηλεφώνημα

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι: «Ο Πρόεδρος μετέφερε την πρόθεσή του να ισχυροποιήσει την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες και να αναζωογονήσει τους διατλαντικούς δεσμούς, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του ΝΑΤΟ στην συλλογική μας άμυνα και στις κοινές μας αξίες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επίσης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας, μέσω διεθνών οργανισμών, για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η παγκόσμια ασφάλεια σε θέματα υγείας.

Ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καθώς η Βρετανία φιλοξενεί φέτος την σύνοδο των G7 και τη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για την ανάγκη συνεργασίας σε θέματα διεθνούς πολιτικής, που αποτελούν προτεραιότητα, ανάμεσά τους, η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία».

Μες στα χαμόγελα ο βρετανός πρωθυπουργός έχοντας στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Ο Τζόνσον περίμενε πώς και πώς το τηλεφώνημα του Μπάιντεν, αλλά δεν περίμενε να είναι ο πρώτος εκτός αμερικανικής ηπείρου. Το 2016, ο Τραμπ επιφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη στην Τερέζα Μέι, καθώς ήταν η 11η ξένη ηγέτιδα στην οποία τηλεφώνησε, μετά την Αίγυπτο, την Ινδία, την Τουρκία, τη Νότια Κορέα κ.α.