Ο Γιουσέιν Μπολτ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου | Getty
Επικαιρότητα

Ο Γιουσέιν Μπολτ έχασε –από σπόντα– ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο

Ο θρύλος του παγκόσμιου στίβου μετράει από σήμερα ένα μετάλλιο λιγότερο. Ο γρηγορότερος άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να κατηγορήσει γι' αυτό, έναν συμπατριώτη του...
Protagon Team

Εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται άδικο. Ο Γιουσέιν Μπολτ, ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο έχασε ένα χρυσό μετάλλιο χωρίς ο ίδιος να φταίει σε τίποτα. Οι κανόνες όμως είναι κανόνες και από την στιγμή που ο Τζαμαϊκανός Νέστα Καρτέρ, που έχει τρέξει μαζί με τον Μπολτ στη σκυταλοδρομία 4×100 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, το χρυσό αφαιρείται από τα χέρια ολόκληρης ομάδας της Τζαμάικας. Και φυσικά από τα χέρια του Μπολτ.

Από σήμερα, Τετάρτη, λοιπόν, ο σπουδαίος σπρίντερ μετράει ένα χρυσό μετάλλιο λιγότερο, δηλαδή οκτώ. Μετά την απόφαση και την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η ομάδα των Μπολτ – Καρτέρ – Φράτερ και Πάουλ θα πρέπει να επιστρέψει το συγκεκριμένο χρυσό μετάλλιο. Με αυτόν τον τρόπο ο Μπολτ χάνει και το απίστευτο ρεκόρ που είχε πετύχει κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων σε τρία συγκεκριμένα αγωνίσματα (τον άθλο του Πεκίνου, όπου εκτός από τη σκυτάλη είχε θριαμβεύσει και στα 100 μ. και στα 200 μ., τον είχε επαναλάβει και στο Λονδίνο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο).

Η ομάδα της Τζαμάικας μετά την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Από αριστερά: Ασάφα Πάουελ – Νέστα Κάρτερ – Γιουσέιν Μπολτ – Μάικλ Φρέιτερ

Οχι ότι τα οκτώ χρυσά μετάλλια είναι απλό ρεκόρ για αθλητή του στίβου. Αλλά τα εννέα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια ως κατόρθωμα επιστρέφουν ξανά στην εποχή του Καρλ Λιούις και σε αυτή του θρυλικού προπολεμικού φινλανδού δρομέα Πάαβο Νούρμι.

Ο Νούρμι στο Παρίσι το 1924. Συνολικά κατέκτησε 12 ολυμπιακά μετάλλια, εννέα χρυσά και τρία ασημένια

Οσο για τον Νέστα Καρτέρ, αυτός βρέθηκε θετικός στην ουσία methylhexaneamine –απαγορευμένη διεγερτική ουσία– σε επανέλεγχο των δειγμάτων που είχαν ληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Η απόφαση της ΔΟΕ καθυστέρησε αρκετούς μήνες καθώς υπήρξε διχογνωμία όμως στην τελική απόφαση υπερίσχυσε η άποψη ότι ο Νέστα Κάρτερ πρέπει να τιμωρηθεί και έτσι θα πρέπει να επιστρέψει και ο Μπολτ το χρυσό μετάλλιο. Ο ίδιος ο Μπολτ πάντως έχει δηλώσει ότι δεν έχει πρόβλημα να επιστρέψει το μετάλλιο καθώς σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της ΔΟΕ.

Φυσικά κερδισμένοι από όλη αυτήν την εξέλιξη είναι οι σπρίντερ της ομάδας του Τρίνινταντ και Τομπάγκο που θα κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο, με την Ιαπωνία στη δεύτερη θέση και τη Βραζιλία να ανεβαίνει κατόπιν εορτής στο βάθρο, παίρνοντας το χάλκινο.