O Aντονι Μπλίνκεν κατά την ακρόασή του στην Appropriations Committee | Michael A. McCoy/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Μπλίνκεν θέλει «επιτάχυνση των πωλήσεων όπλων» στην Τουρκία – Τι θα κάνει το Κογκρέσο;

Στόχος, κατά τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιιπάρτμεντ, να μην στραφούν χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία στη Ρωσία για τα εξοπλιστικά τους προγράμματα. «Εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας», υπογράμμισε με νόημα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Protagon Team

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των πωλήσεων όπλων σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία, προκειμένου να μην στραφούν σε «άλλους προμηθευτές» (βλ. Ρωσία), αναφέρθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Appropriations Committee) για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ασκώντας έτσι πίεση στο Κογκρέσο να άρει τα εμπόδια (ελέω του νόμου CAATSA / Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, σε συνδυασμό με την αγορά των ρωσικών S-400 από το καθετώς Ερντογάν) για την πώληση αμερικανικών F-16 στην Αγκυρα.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, ο αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας με τους συμμάχους τους, καλύπτεται από τη Ρωσία. Και στο πλαίσιο αυτό μίλησε για στενότερη και καλύτερη συνεργασία με το Κογκρέσο, ώστε να επιταχυνθούν οι  διαδικασίες πώλησης όπλων στις εν λόγω χώρες.

«Γιατί βεβαίως, αν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος είναι πιθανόν να το κάνει στη θέση μας», παρατήρησε με νόημα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Αντονι Μπλίνκεν απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή της Νότιας Καρολίνας Τζο Γουίλσον που είπε: «Για μένα, οι ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παράδειγμα;»

«Πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε πράγματα και καταστάσεις. Και νομίζω ότι αυτό εξαρτάται και από εμάς στην εκτελεστική εξουσία, αλλά και από το Κογκρέσο», απάντησε ο Μπλίνκεν δείχνοντας να συμφωνεί με τον Γουίλσον.

«Οπως είπα νωρίτερα», συνέχισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «μια σειρά από χώρες επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης αυτές με τη Ρωσία και με χώρες που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία.

»Εάν είμασε σε θέση να γίνουν εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν από μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση».

Τα σχόλια Μπλίνκεν έρχονται ως μορφή πίεσης στο Κογκρέσο, που προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δείχνει πρόθυμο να άρει τις ενστάσεις για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 στην Τουρκία (συν την άδεια εκσυγχρονισμού άλλων 80 F-16 που διαθέτει η Τουρκική Αεροπορία).

Τη σχετική σύνδεση έσπευσαν άλλωστε να κάνουν αμέσως τουρκικά μέσα, με πρώτο (εδώ) το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu.

Οι «ευσεβείς πόθοι» των Τούρκων – τους οποίους πλέον φαίνεται πρόθυμος να ικανοποιήσει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- προσκρούουν σε ένα ενιαίο μπλοκ πενήντα και πλέον βουλευτών (από αμφότερα τα κόμματα) που έχουν ταχθεί χωρίς αστερίσκους κατά της «επικίνδυνης -όπως τη χαρακτηρίζουν- πρότασης της Αγκυρας για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών.

Των δηλώσεων Μπλίνκεν είχε προηγηθεί επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2022 και υπογράφουσα την τουρκικής καταγωγής, Ναζ Ντουράκογλου, του Γραφείου κοινοβουλευτικών υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία, μία πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Στην επιστολή γινόταν μεταξύ άλλων λόγος για «επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφαλείας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία».

Η επιστολή Ντουράκογλου ήρθε ως αντίδραση-απάντηση στο διακομματικό αίτημα βουλευτών του Κογκρέσου (και της σχετικής κινητοποίησης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με το hashtag #NoJetsForTurkey να κατακλύζει το Twitter) να απορριφθεί από την Ουάσινγκτον η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Την εν λόγω επιστολή συνυπογράφουν περισσότεροι από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο που ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την πώληση αμερικανικών μαχητικών στην Αγκυρα, επικαλούμενοι την έλλειψη δέσμευσης του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις «αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία (αποκορύφωμα η υπόθεση Οσμάν Καβαλά την οποία επίσης απέφυγε να σχολιάσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών).

Είχε προηγηθεί -υπενθυμίζεται- η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400.

Το αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 (συν την άδεια εκσυγχρονισμού άλλων 80 F-16 που διαθέτει η Τουρκική Αεροπορία) υπεβλήθη από την Αγκυρα τον Οκτώβριο του 2021.

Τα ανωτέρω επιχείρηματα ήρθε να ενισχύσει περαιτέρω η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο με τις δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα και μη ελληνικά νησιά – συμπεριφορά στην οποία αναμένεται να αναφερθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, όσο και κατά την ομιλία του -την πρώτη έλληνα πρωθυπουργού- στο Κογκρέσο.