Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα το διάστημα 24-26 Απριλίου. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, αν και στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής του Κόμματος και του κράτους δέχθηκε τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ – τυχόν σνομπάρισμα του Μπλίνκεν θα σημάνει πολλά και όχι ευχάριστα πράγματα.
Η είδηση αυτή διακινήθηκε από τα διεθνή μέσα με τον εξής τρόπο: ο αμερικανός αξιωματούχος θα τρίξει τα δόντια στους Κινέζους σε τρία επίπεδα, καταρχάς στο Ουκρανικό (λόγω της βοήθειάς τους στον Πούτιν), έπειτα στο οικονομικό (για τα κόλπα τους στο «παγκοσμιοποιημένο» εμπόριο) και, τέλος, στο περιφερειακό (για τις τριβές με τους γείτονές τους στη Νοτιοανατολική Ασία).
Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο μετέδωσε γλαφυρά ότι ο Μπλίνκεν «θα κουβαλάει μαζί του ένα ‘‘ρόπαλο’’ σαν και αυτό που καθιέρωσε στη φιλοσοφία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ο πρόεδρος Θίοντορ Ρούζβελτ, για παράλληλη χρήση με τον μειλίχιο λόγο». Το οποίο σημαίνει, κατά τον ανταποκριτή, ότι ο Λευκός Οίκος δεν είναι διατεθειμένος να παρακολουθεί απαθής τα παρακάτω.
Πρώτον, τη ροή κινεζικής βοήθειας προς τον Πούτιν, δεύτερον την κινεζική επιθετικότητα προς τις Φιλιππίνες και, τρίτον, τις κινεζικές εξαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το μάλλον σοβαρότερο από τα τρία ζητήματα, που αφορά την εμπλοκή του Πεκίνου στο Ουκρανικό, ο Μπλίνκεν «θα χτυπήσει με το ρόπαλο» κινεζικές εταιρείες και τράπεζες, επιβάλλοντας κυρώσεις.
Σκληράδα στο Ουκρανικό
Οι Αμερικανοί, έγραψε ο Ιταλός, διαπίστωσαν ότι η Κίνα ζητάει ειρήνη στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο «ενθαρρύνει τον Πούτιν να προχωρήσει». Ταυτόχρονα, το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έχει υπερδιπλασιαστεί, μάλιστα το 2023 έφθασε τα 240 δισ. δολάρια (από 108 δισ. δολάρια το 2020). H δε CIA «βρήκε στα πεδία μαχών στοιχεία ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν πουλήσει μηχανήματα και ηλεκτρονικά εξαρτήματα στους Ρώσους, χρήσιμα στην παραγωγή drones, τανκς και αεροπλάνων».
Και ο ανταποκριτής έγινε σαφέστερος: «Το 90% των τσιπ που εισήγαγε η Ρωσία το 2023 και χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των πυραύλων, των αεροπλάνων και των τανκς είναι made in China. Το 70% των βιομηχανικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να επιταχύνουν την αναπαραγωγή του πολεμικού τους οπλοστασίου προέρχεται από την Κίνα. Ετσι, ο Μπλίνκεν θα είναι σαφής και σκληρός στις προειδοποιήσεις του».
Κοινά ναυτικά γυμνάσια
Η δεύτερη «ροπαλιά» του Μπλίνκεν αφορά τα κοινά αμερικανοφιλιππινέζικα στρατιωτικά γυμνάσια που εξελίσσονται ήδη και θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Μαΐου. «Πρόκειται για επίδειξη αλληλεγγύης, αφού 11.000 αμερικανοί στρατιώτες και 5.000 φιλιππινέζοι συνάδελφοί τους, μαζί με κάποιες αυστραλιανές και γαλλικές μονάδες, συμμετέχουν στις ασκήσεις που γίνονται εκτός των φιλιππινέζικων χωρικών υδάτων.
»Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται προσομοιώσεις κατάληψης νήσων, χρήση αντιπλοϊκών πυραυλικών συστημάτων, κ.ά. Η κυβέρνηση της Μανίλας λέει ότι ο εχθρός δεν είναι συγκεκριμένος, ωστόσο η Κίνα διεκδικεί το 80% της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και ορισμένα νησιά κοντά στις ακτές των Φιλιππίνων. Οι Κινέζοι απάντησαν ήδη για την άσκηση, ότι ‘‘δεν τρομοκρατούνται από κανονιοφόρους’’».
Δασμοί στις εξαγωγές
Στο εμπορικό μέτωπο τώρα, ο ίδιος ο Μπάιντεν, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, οι οποίοι ωστόσο αντιπροσωπεύουν μόνο το 0,6% της συνολικής ζήτησης των ΗΠΑ.
Η ανταπόκριση έκλεισε με τη στάση που θα κρατήσει η κινεζική πλευρά: «Το Πεκίνο δεν θα υποστεί παθητικά τις αμερικανικές ‘‘ροπαλιές’’ των κυρώσεων και των δασμών. Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, πάντως, θα προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανό τον σινοαμερικανικό διάλογο, που επαναλειτούργησε μετά τη συνάντηση των Μπάιντεν και Σι στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Νοέμβριο».