Ο Αντονι Μπλίνκεν με τον Ισαάκ Χέρτσογκ στο Τελ Αβίβ, την Παρασκευή | REUTERS/Jonathan Ernst/Pool
Επικαιρότητα

Ο Μπλίνκεν ξανά στο Ισραήλ – ζητεί προσωρινές «ανθρωπιστικές» παύσεις των βομβαρδισμών

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Χέρτσογκ και τον Νετανιάχου, ενώ συμμετείχε και στη σύσκεψη του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου
Protagon Team

Ο Αντονι Μπλίνκεν έφτασε την Παρασκευή στο Ισραήλ για τρίτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου και δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να προστατεύσει τους αμάχους κατά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ επέστρεψε για νέες συνομιλίες με τους ηγέτες του Ισραήλ την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις του επιχειρούν εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εξισορροπήσει την υποστήριξη στο Ισραήλ για τις θηριωδίες της τρομοκρατικής οργάνωσης σε ισραηλινό έδαφος με τις προσπάθειες να μειωθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στους αμάχους της Γάζας.

Πριν από τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, ο Μπλίνκεν επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα «να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».

«Την ίδια στιγμή ας καταστήσουμε απλώς σαφές ότι το πώς το κάνει αυτό το Ισραήλ έχει σημασία. Είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των αμάχων που βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά της Χαμάς, να γίνουν τα πάντα ώστε να προστατευθούν και να φθάσει βοήθεια σε εκείνους που τόσο απεγνωσμένα την χρειάζονται, που δεν είναι με κανέναν τρόπο υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου», τόνισε.

Ο Χέρτσογκ δήλωσε πως το Ισραήλ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ειδοποιεί τους κατοίκους για τα αεροπορικά πλήγματα, κρατώντας ένα από τα φέιγ βολάν που έριξαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στον παλαιστινιακό θύλακα με το οποίο ειδοποιούσαν τους κατοίκους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.

Οικογένειες ορισμένων από τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό συγκρότημα κτιρίων στο Τελ Αβίβ, όπου ο Μπλίνκεν συναντούσε τους ηγέτες του Ισραήλ.

Οι συγγενείς των απαχθέντων ζήτησαν να μην υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Η Ουάισνγκτον απέρριψε εκκλήσεις αραβικών και αρκετών άλλων χωρών για πλήρη κατάπαυση του πυρός, θέλει όμως περισσότερες προσωρινές και τοπικές παύσεις στις μάχες, ώστε να φθάσει η βοήθεια μέσα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και οι όμηροι να επιστρέψουν στο Ισραήλ με ασφάλεια.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον Νετανιάχου για μία ώρα πριν από τη συνάντηση που είχαν από κοινού με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.