Ο Αντονι Μπλίνκεν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, την Παρασκευή | REUTERS/Andreas Gebert
Επικαιρότητα

Ο Μπλίνκεν από το Μόναχο: Οι Ρώσοι στήνουν προκλήσεις για να επιτεθούν στην Ουκρανία

Μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατήγγειλε την πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, ως «ένα σενάριο προκλήσεων», που θα δικαιολογήσει την εισβολή τους
Protagon Team

Ο Αντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε την πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, ως «ένα σενάριο προκλήσεων» που έχει στηθεί από τους Ρώσους για να δικαιολογήσουν μία επίθεση στην Ουκρανία.

Τα γεγονότα των «τελευταίων 24/48 ωρών» εντάσσονται σε ένα σενάριο, που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και σε νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Στην ίδια διάσκεψη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε εναντίον μιας σύγκρουσης στην Ουκρανία, λέγοντας πως «είναι καιρός για σοβαρή αποκλιμάκωση».

«Με μια συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είμαι βαθιά ανήσυχος από την αύξηση των εντάσεων και των εικασιών για μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν θα συμβεί. Αλλά αν συμβεί, θα ήταν καταστροφικό», είπε.

«Με ρωτάνε συχνά αν είμαστε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Η απάντησή μου είναι πως η απειλή στην παγκόσμια ασφάλεια είναι τώρα πιο περίπλοκη και πιθανόν μεγαλύτερη από τότε. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρχαν μηχανισμοί που έδιναν τη δυνατότητα στους πρωταγωνιστές να υπολογίσουν τους κινδύνους και να χρησιμοποιήσουν παράπλευρους διαύλους προκειμένου να αποτρέψουν κρίσεις. Σήμερα, πολλά από εκείνα τα συστήματα δεν υφίστανται πλέον και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν εκπαιδευθεί για να τα χρησιμοποιούν δεν είναι πλέον εδώ μαζί μας», τόνισε.

Μιλώντας πριν από τον Γκουτέρες, ο πρόεδρος της διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, την χαρακτήρισε  ως «την σημαντικότερη» στη διάρκεια των 14 ετών της προεδρίας του.

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος, είπε, «με ένα αυξανόμενο ρεύμα αμοιβαία ενισχυόμενων κρίσεων».

Ο Ισινγκερ εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία ρώσων εκπροσώπων από τη διάσκεψη και χαιρέτισε τη συμμετοχή του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επικοινωνία των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ – Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν συνομίλησε την Παρασκευή με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου και ζήτησε αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ο Οστιν ζήτησε αποκλιμάκωση, επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων που περικυκλώνουν την Ουκρανία στις βάσεις τους και διπλωματική επίλυση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και πως οι δύο υπουργοί συζήτησαν «ζητήματα ασφαλείας, που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον».