Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, | Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Μπλίνκεν αμφιβάλλει για τη Ρωσία: «Δεν έχουμε δει σημάδια σοβαρότητας στις διαπραγματεύσεις»

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ουάσινγκτον -μέχρι στιγμής- δεν θεωρεί ότι η Μόσχα εμπλέκεται στις συνομιλίες με πρόθεση να υπάρξει πραγματική πρόοδος
Protagon Team

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την αμφιβολία τους αν η Ρωσία αντιμετωπίζει με «πραγματική σοβαρότητα» τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και περιμένουν έργα και όχι λόγια από την πλευρά της Μόσχας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν, μετά την ανακοίνωση της προόδου στις συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να κάνει λόγο για πραγματική πρόοδο στις συνομιλίες.

«Αυτό που κάνει η Ρωσία είναι η συνεχιζόμενη βαρβαρότητα κατά της Ουκρανίας και του λαού της και αυτό συνεχίζεται όσο μιλάμε», είπε ο Μπλίνκεν, καλώντας τη Μόσχα να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Δεν έχω δει τίποτα που να υποδηλώνει ότι αυτό προχωρά με αποτελεσματικό τρόπο. Τουλάχιστον δεν έχουμε δει σημάδια πραγματικής σοβαρότητας, αλλά αν η Ουκρανία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει, αυτό είναι καλό και το υποστηρίζουμε», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από το Κίεβο «θα συνιστά ανασύνταξη, όχι αποχώρηση». «Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το ότι θα συνεχισθούν οι μεγάλες επιθέσεις εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας» δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «αλλάζουν ταχύτητα. Κανένας δεν πρέπει να κάνει το λάθος και να θεωρήσει ότι η Ρωσία τερματίζει την σύγκρουση».

Στην Κωνσταντινούπολη, οι συνομιλίες μεταξύ ουκρανών και ρώσων διαπραγματευτών σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα ισχύσουν μόνο αν υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός.

Οι προτάσεις είναι οι πιο λεπτομερείς και σαφείς που έχει μέχρι στιγμής διατυπώσει η Ουκρανία. Προβλέπουν επίσης εγγυήσεις ασφαλείας παρόμοιες με το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ  περί συλλογικής άμυνας.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποσχέθηκε να περιορίσει «δραστικά» τη στρατιωτική δραστηριότητά της στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ. Ωστόσο αργότερα ο επικεφαλής ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε πως η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και τη βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός, μετά τις συνομιλίες.