Τα μοντέλα έχουν στηθεί, με αμήχανες ή πιο σίγουρες πόζες και αναμένουν οδηγίες από τον φωτογράφο | REUTERS/Andrew Yates
Επικαιρότητα

Ο γυμνός, μπλε στρατός του Σπένσερ Τιούνικ

Τα γυμνά μπλε -σε διάφορες αποχρώσεις- σώματα ανήκουν στα χιλιάδες άτομα που δέχθηκαν να ποζάρουν για την πιο τολμηρή φωτογράφηση της ζωής τους, μπροστά από τον φακό του Σπένσερ Τιούνικ - Ο Αμερικανός δημιούργησε μία λαοθάλασσα στα στενά και τις γέφυρες της αγγλικής πόλης Χαλ
Protagon Team

Τελικά η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες του. Ηταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε φωτογράφησή του στη Βρετανία! Σύμφωνα με τις δημοτικές Αρχές συγκεντρώθηκαν περίπου 3.200 άτομα. Ξεντύθηκαν και βάφτηκαν από την κορυφή ως τα νύχια με μπλε μπογιές. Ανδρες, γυναίκες, λεπτοκαμωμένοι, πιο μεγαλόσωμοι. Καθένας ξεχωριστά έμοιαζε με ένα εξωγήινο άβαταρ. Ολοι μαζί όμως σχημάτισαν αυτό που ήθελε ο Τιούνικ: γαλάζια και μπλε κύματα ανάμεσα στα κτίρια της γραφικής αγγλικής πόλης. Δεν ήταν όλοι ντόπιοι, συνολικά προέρχονταν από 20 χώρες. Κάποιοι, μάλιστα, ταξίδεψαν στην πόλη συγκεκριμένα για το μεγάλο -μπλε- event της χρονιάς. Ενας από αυτούς, ο 80χρονος Στεφάν Τζάνσεν, έχει ποζάρει άλλες είκοσι φορές για τον αμερικανό φωτογράφο.

Ενας σε στάση προσοχής, άλλος σκύβει, άλλη με πεσμένους ώμους, άλλη με στημένη την πλάτη, καθένας αντιδρά διαφορετικά όταν βρεθεί γυμνός στον δρόμο (REUTERS/Andrew Yates)
Σουρεαλιστική εικόνα μίας λαοθάλασσας ανάμεσα στα αγγλικά παραδοσιακά κτίρια (REUTERS/Andrew Yates)

«Ladies and Gentlemen, I’m here to sing the blues!», είπε ο φωτογράφος στα μέλη του μπλε στρατού του πριν αρχίσει να δίνει οδηγίες.

Το έργο του 49χρονου φωτογράφου είναι προκλητικό αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος του. Πάντα έχει μία ιδέα πίσω από μία φωτογραφία, ένα μήνυμα που θέλει να στείλει, ένα φαινόμενο που θέλει να θίξει. Αυτή η φωτογράφηση ήταν γι’ αυτόν –ένα από τα καλύτερα πρότζεκτ του, όπως είπε- ένας ύμνος στη ναυτιλιακή κληρονομιά της πόλης.

Ακολουθούν οδηγίες από τον φωτογράφο και περιμένουν μέχρι να βγάλει το ιδανικό στιγμιότυπο (REUTERS/Andrew Yates)

Ηθελε να συνδυάσει το στοιχείο της θάλασσας με την ατμόσφαιρα μίας πόλης. Γι’ αυτό και τράβηξε πλάνα της γαλάζιας μάζας σε ιστορικά σημεία της πόλης, όπως τη γέφυρα Σκέιλ Λέιν, που περιτριγυρίζεται από γεωργιανά και βικτωριανά κτίρια, καθώς και στο κεντρικό πάρκο της πόλης, άλλοτε βασιλικές προβλήτες.

Εντυπωσιακή εικόνα. Το γραφικό μπάκγκραουντ με το κλασικό αγγλικό κεραμίδι έρχεται σε αντίθεση με τις ολοζώντανες μπλε σιλουέτες (REUTERS/Andrew Yates)
Τα μοντέλα ντύθηκαν και πήραν τον δρόμο για το σπίτι (REUTERS/Andrew Yates)

Η τελευταία έκρηξη γυμνού που προκάλεσε ο Τιούνικ ήταν στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Τότε, μία σχετικά κρύα κολομβιανή μέρα, είχε ζητήσει από τα χιλιάδες μοντέλα του να ξεγυμνωθούν στην πλατεία Μπολίβαρ ανάμεσα στα μεγαλύτερα κυβερνητικά και θρησκευτικά κτίρια. Από το 1992 κατευθύνει γυμνές μάζες και τις φωτογραφίζει, στις πιο ενδεικτικές αλλά και πιο αλλοπρόσαλλες τοποθεσίες. Σε παγετώνα στις Αλπεις, σε σκεπή κτιρίου στη Βαρκελώνη, έξω από την όπερα του Μονάχου, στο γήπεδο Ενρστ Χάπελ της Βιέννης, σε κεντρική πλατεία στο Μεξικό, στο Γκραντ Σέντραλ της Νέα Υόρκη, στο Selfridges του Λονδίνου. Και το αποτέλεσμα, πάντα, σε ξαφνιάζει.

Ο 8οχρονος πιστός ακόλουθος του φωτογράφου και των οραμάτων του (REUTERS/Andrew Yates)