O Μπιλ Γκέιτς επένδυσε στα ξενοδοχεία πολυτελείας, όπως το εικονιζόμενο Four Seasons της Μαδρίτης, θεωρώντας ότι ο λουξ τουρισμός θα επανακάμψει μετά τη λήξη της πανδημίας | Getty Images/ CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Μπιλ Γκέιτς, ο άνθρωπος για τις «Τέσσερις Εποχές»

Ο αμερικανός Κροίσος εξασφάλισε το πλειοψηφικό πακέτο της αλυσίδας των λουξ ξενοδοχείων «Four Seasons», με αντίτιμο 2,2 δισ. δολάρια και μάλιστα σε μετρητά. Κατά κάποιον τρόπο, οικονομικό βέβαια, η αισιόδοξη αγορά του καλωσορίζει το τέλος της πανδημίας...
Protagon Team

Ο Μπιλ Γκέιτς αναλαμβάνει τον έλεγχο της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων «Four Seasons». Η επενδυτική εταιρεία του ιδρυτή της Microsoft κατέληξε σε συμφωνία να αγοράσει μερίδιο από τον σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ.

Η Gates’ Cascade Investment, πληρώνοντας 2,2 δισ. δολάρια σε μετρητά μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο, θα αυξήσει το μερίδιό της στον όμιλο Four Seasons Holdings και τότε θα κατέχει ποσοστό 71,25% (από 47,5% που κατείχε πριν από τη συμφωνία αγοραπωλησίας των τίτλων).

Ο Σαουδάραβας συμφώνησε να πουλήσει το μισό μερίδιό του στον Γκέιτς, παραχωρώντας του κατ’ αυτόν τον τρόπο τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών την περασμένη Τετάρτη, η Cascade Investment του Γκέιτς παίρνει το 23,75% των μετοχών της Prince Holding Company του πρίγκιπα.

Διεύρυνση του πελατολογίου

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του Γκέιτς δηλώνει αισιοδοξία πως ο κλάδος των πολυτελών τουριστικών υπηρεσιών θα επανακάμψει μετά το πέρας της πανδημίας – και αυτή η στάση τους εξηγείται από την ενθουσιώδη ανταπόκριση του CEO του ομίλου των «Four Seasons», του Τζο Ντάβισον, στο μεγάλο deal.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι η ανάληψη του ελέγχου από την εταιρεία του Γκέιτς σημαίνει ότι πλέον αναμένουμε κατασκευή νέων και τεχνολογικά αρτίων πολυτελών καταλυμάτων. Προσέθεσε, δε, ότι η εταιρεία θα επιδιώξει αναβάθμιση των περιβαλλοντικών στάνταρ της και άνοιγμα στις νεότερες ηλικίες των τουριστών: «Θέλουμε να διατηρήσουμε το εμπορικό σήμα μας, όπως επίσης και να το εξελίξουμε, με στόχο την επόμενη γενιά των καταναλωτών τουρισμού πολυτελείας» είπε ο CEO.

Βαρύς ο χειμώνας της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού και οι μεταλλάξεις του, όπως η τωρινή «δέλτα», έχουν πλήξει τον τουριστικό κλάδο, ακόμη και τα λουξ ξενοδοχεία αν και σε μικρότερο βαθμό. Ωστόσο σε ορισμένα εκ των «Four Seasons» οι… τέσσερις εποχές συμπυκνώθηκαν σε έναν βαρύ χειμώνα: η έλλειψη προσωπικού μπορεί να μη βάρυνε το μισθολογικό κόστος λειτουργίας τους, όμως ανάγκασε κάποιους διευθυντές να ψήσουν τα καφεδάκια των πελατών τους και να βοηθήσουν τις καμαριέρες στο καθάρισμα έγραψε η Wall Street Journal.

«Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε ακόμη και τη χωρητικότητά μας» είπε ο Ντάβισον.

Η περιπέτεια του πρίγκιπα

Σε αντίθεση με τον αμερικανό μεγαλοεπιχειρηματία, την τελευταία δεκαετία η σαουδαραβική πλευρά ξεφορτώθηκε μερίδιά της σε διάφορες επιχειρήσεις, όχι όμως και τα ποσοστά της στα «Four Seasons». Αν και ο Μπιν Ταλάλ δέχθηκε επενδυτικές προσφορές τόσο από την Κίνα όσο και από την Ευρώπη, δεν ενέδωσε, καθώς περίμενε τον κατάλληλο ενδιαφερόμενο. Το οριστικό deal με τον Γκέιτς συρρικνώνει το πριγκιπικό ποσοστό στα «Four Seasons» σε 23,75%.

Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος πρίγκιπας είχε συλληφθεί και κρατηθεί στο ξενοδοχείο «Ritz-Carlton» του Ριάντ, μαζί με δεκάδες άλλους αξιωματούχους του αραβικού βασιλείου, ως ένοχος διαφθοράς. Το σαουδαραβικό καθεστώς τον απελευθέρωσε το 2018.

Οι διαγραφόμενες προοπτικές

Σήμερα ο όμιλος των ξενοδοχείων «Four Seasons» διαχειρίζεται 121 ξενοδοχεία και θέρετρα και 46 πολυτελείς κατοικίες και αυτήν τη στιγμή «τρέχει» πενήντα νέα πρότζεκτ επενδύσεων. Αν δει κανείς τα στοιχεία του 2007, η εξέλιξή της είναι εντυπωσιακή: τότε τα ακίνητά της ήταν 74 και οι μεμονωμένες βίλες 19. Οι προοπτικές της διαγράφονται ιδιαιτέρως ευνοϊκές για πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη, όπου θα ζευγαρώσει τα ξενοδοχεία της.

Ο ιδρυτής και αρχικός ιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής αλυσίδας, ο καναδός επιχειρηματίας Ιζαντορ Σαρπ, υπέργηρος πλέον, διατηρεί στην κατοχή του το 5% του ομίλου.