Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ (δεξιά) ήταν πρεσβευτής για την αλυσίδα γυμναστηρίων F45 Training που ανήκει στον Μαρκ Γουόλμπεργκ | Getty / Creative Protagon
Επικαιρότητα

Ο Μπέκαμ μήνυσε τον Γουόλμπεργκ – και του ζητάει 9 εκατ. δολάρια!

Ο 48χρονος πρώην ποδοσφαιριστής συμφώνησε το 2020 να γίνει πρεσβευτής για την αλυσίδα γυμναστηρίων που ανήκει στον χολιγουντιανό ηθοποιό. Ωστόσο, ισχυρίζεται ότι έχασε περισσότερα από 9 εκατ. δολάρια, καθώς οι μετοχές που του υποσχέθηκαν παρακρατήθηκαν έως ότου η τιμή τους «έπεσε απότομα»
Protagon Team

Ο βρετανός πρώην ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ μήνυσε τον ηθοποιό του Χόλιγουντ Μαρκ Γουόλμπεργκ για φερόμενη απώλεια 9 εκατ. δολαρίων από συνεργασία του με την αλυσίδα γυμναστηρίων του σταρ.

Ο 48χρονος Μπέκαμ συμφώνησε το 2020 να γίνει πρεσβευτής για την αλυσίδα γυμναστηρίων F45 Training, που ανήκει στον Γουόλμπεργκ, σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε στο Λος Αντζελες.

Η συμμετοχή του πρώην αρχηγού της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αγγλίας βοήθησε, όπως γράφουν οι Times, την αξία της εταιρείας να εκτοξευθεί. Το 2021 η εταιρεία του Γουόλμπεργκ μπήκε στο Χρηματιστήριο με αποτίμηση 1,6 δισ. δολαρίων. Η αμοιβή του Μπέκαμ ήταν ένα γενναίο πακέτο από μετοχές που επρόκειτο να λάβει μετά την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Ωστόσο, ο Μπέκαμ, ο οποίος γνώρισε τον 52χρονο Γουόλμπεργκ και συνδέθηκε φιλικά μαζί του όταν μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να παίξει για τους Los Angeles Galaxy, ισχυρίζεται ότι έχασε περισσότερα από 9 εκατ. δολάρια, καθώς οι μετοχές που του υποσχέθηκαν παρακρατήθηκαν έως ότου η τιμή έκαστης μετοχής «έπεσε απότομα». Οι μετοχές του Μπέκαμ είχαν αξία 11,33 εκατ. δολαρίων τον Ιανουάριο του 2022, αλλά μόνο 1,97 εκατ. δολάρια τον επόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την αγωγή.

Η DB Ventures Ltd, η εταιρεία του πρώην άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μηνύει, σύμφωνα με τους Times, την F45 για αθέτηση συμβολαίου, ισχυριζόμενη ότι ο Μπέκαμ ήταν απόλυτα συνεπής στη συμφωνία για την ενίσχυση της δημοφιλίας της εταιρείας. «Παρότι η DBVL ήταν συνεπής στη δική της πλευρά της συμφωνίας, η F45 απέτυχε να αποδώσει την υποσχεθείσα αποζημίωση σε μετρητά και μετοχές, όπως οριζόταν από τη συμφωνία», αναφέρει η αγωγή.

«Καθώς οι δραστηριότητες της F45 άρχισαν να παραπαίουν το 2022, λόγω της οικονομικής κακοδιαχείρισης και των μακροοικονομικών πιέσεων, η F45 αγνόησε πολλές επιστολές από την DBVL για διευθέτηση των οφειλών».

Οι δικηγόροι του Μπέκαμ λένε ότι η F45 απέτυχε να ολοκληρώσει την «έγκαιρη μεταβίβαση» σχεδόν ενός εκατομμυρίου μετοχών στην DBVL επειδή ανησυχούσε για «αρνητικό αντίκτυπο στην αξία της ήδη μειωμένης τιμής της μετοχής της». Στο μεταξύ, η τιμή της μετοχής έπεφτε κι άλλο.

Ο Μπέκαμ κατέθεσε μια πρώτη αγωγή τον Οκτώβριο του 2022. Η αγωγή αυτή επρόκειτο να είναι κοινή, με τον Γκρεγκ Νόρμαν, τον αυστραλό παίκτη του γκολφ ο οποίος έχει παρόμοια ζητήματα με την F45, αλλά ένας δικαστής στην Καλιφόρνια του είπε να καταθέσει ξεχωριστά.

Ο Μπέκαμ μηνύει τον Γουόλμπεργκ, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην F45, καθώς και τους ιδρυτές της εταιρείας, Ανταμ Γκίλχριστ και Ρομπ Ντόιτς, σύμφωνα με τη Sun. Οι κατηγορούμενοι λένε ότι η κατηγορία της «δόλιας συμπεριφοράς» είναι αβάσιμη.

Η F45 ιδρύθηκε στην Αυστραλία το 2013. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία διαθέτει περισσότερα από 3.300 στούντιο σε τουλάχιστον 67 χώρες. Ωστόσο, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, κλείνοντας στούντιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Οταν ανακοινώθηκε ο προωθητικός ρόλος του στην εταιρεία, ο Μπέκαμ είπε ότι είχε γνωρίσει την F45 από τον «φίλο μου, Μαρκ Γουόλμπεργκ». «Αυτή η συνεργασία είναι ένα συναρπαστικό επιχειρηματικό εγχείρημα και για μένα και ανυπομονώ για το ταξίδι με την F45, καθώς η επιχείρηση συνεχίζει να επεκτείνεται παγκοσμίως», είχε πει τότε ο Μπέκαμ. Εμφανίστηκε σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προώθησαν την εταιρεία αλλά από τότε αυτές έχουν διαγραφεί.

Ο Μπέκαμ μετακόμισε στο Λος Αντζελες το 2007. Ο Γουόλμπεργκ, ο οποίος έχει υπάρξει υποψήφιος για Οσκαρ, αρχικά δεν ήταν ευχαριστημένος με τη δημοσιότητα και τους παπαράτσι που ακολουθήσαν τον Μπέκαμ, όταν εκείνος μετακόμισε στη γειτονιά του. Ο Γουόλμπεργκ είχε πει το 2009 ότι «ήταν τόσο ήσυχα στον δρόμο μου, μέχρι που μετακόμισε εδώ ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με την οικογένειά του και ξαφνικά έχουμε τους παπαράτσι να μας κάνουν παρέα μέρα και νύχτα». Οι δυο τους έγιναν αργότερα φίλοι.