Ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του την Τετάρτη στη Μινεσότα. Οι προεδρικές εκλογές είναι σε έναν χρόνο | REUTERS/Leah Millis
Επικαιρότητα

Ο Μπάιντεν ζήτησε «παύση» στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα – αλλά τι εννοούσε;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να εγκρίνει μια κατάπαυση του πυρός προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι με τη λέξη «αιχμάλωτοι» δεν αναφερόταν στους παλαιστίνιους άμαχους, αλλά στους ομήρους της Χαμάς
Protagon Team

Ισως αυτό να αποδειχτεί ένα σημείο καμπής στη νέα ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση: ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τάχθηκε δημοσίως την Τετάρτη υπέρ του να υπάρξει «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, προκειμένου οι «αιχμάλωτοι» να μπορέσουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Εστω και αν αυτή του η θέση εκμαιεύτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Μινεσότα και έπειτα ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι με τον όρο «αιχμάλωτοι», ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόταν στους ομήρους που κρατούν οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες, πρόκειται για μια δημόσια αναγνώριση ότι το αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

Ο ηγέτης της υπερδύναμης –Δημοκρατικός, ο οποίος που θα διεκδικήσει νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο από τώρα, τον Νοέμβριο του 2024– εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων, όταν μια γυναίκα, η οποία κατονομάστηκε ως Τζέσικα Ρόζενμπεργκ, φώναξε: «Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός».

«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του 80χρονου Μπάιντεν. Τι ήθελε να πει;

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους των τρομοκρατών της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας –όχι δηλαδή στους αμάχους που σκοτώνονται από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούνται και ως «ασπίδες» από τους τρομοκράτες.

«Είμαι αυτός που έπεισε τον Μπίμπι (τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου) να υπάρξει παύση για να φύγουν αιχμάλωτοι. Είμαι αυτός που μίλησε στον (αιγύπτιο πρόεδρο Aμπντελφατάχ αλ) Σίσι για να τον πείσει να ανοίξει την πόρτα», είπε, εμφανώς σε άμυνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στη διέλευση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο Μπάιντεν είπε πως κατανοεί ότι ο πόλεμος προκαλεί έντονα συναισθήματα. «Είναι εξαιρετικά περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Και για τον μουσουλμανικό κόσμο επίσης (…) Υποστηρίζω τη λύση των δύο κρατών· την υποστήριζα εξαρχής», διαβεβαίωσε. «Το ζήτημα είναι πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν έριξε όλο του το βάρος στην υποστήριξη του Ισραήλ και επισκέφθηκε τη χώρα τον περασμένο μήνα, όμως τις τελευταίες ημέρες άλλαξε σε κάποιο βαθμό τόνο, καθώς η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική από τον ΟΗΕ και ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των παλαιστινίων αμάχων συνεχίζει να γίνεται ολοένα βαρύτερος.

Το κλίμα στις ΗΠΑ δεν είναι και το πλέον υποστηρικτικό προς το Ισραήλ, το οποίο έχει προβεί σε ευρείας έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Σε ακρόαση στο Κογκρέσο την περασμένη Τρίτη, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν διακόπηκαν επανειλημμένα από διαδηλωτές, που κατηγόρησαν την Ουάσινγκτον πως υποστηρίζει τη «γενοκτονία» στη Λωρίδα τη Γάζας εναντίον των Παλαιστινίων, όπως το βλέπουν.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται μέχρι σήμερα να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας πως αυτή θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Χαμάς, έχει πάντως καλέσει να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ομήρων, ή αμάχων, ή τραυματιών.

Η γυναίκα που φώναξε στον πρόεδρο χθες δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ονομάζεται ραβίνος Τζέσικα Ρόζενμπεργκ. Τη συνόδευσε έξω η προεδρική ασφάλεια, ενώ επαναλάμβανε ρυθμικά «κατάπαυση του πυρός τώρα!».

♦ Διαβάστε: Θα χάσει ο Μπάιντεν τις εκλογές λόγω Ισραήλ;

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, από την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ τουλάχιστον 8.796 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.648 παιδιά. Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως στους δυο βομβαρδισμούς στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 195 άνθρωποι και παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια άλλοι 120.

Ο ισραηλινός βομβαρδίζει ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατ. κατοίκων μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους· ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948. Διακηρυγμένος στόχος της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι ο «αφανισμός» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.