Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ανόι | REUTERS/Evelyn Hockstein
Επικαιρότητα

Ο Μπάιντεν στο Βιετνάμ: «Αρχή μιας στενότερης συνεργασίας», αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Για «εκτεταμένης στρατηγικής εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών μίλησε ο αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να λείψουν οι όλο νόημα αναφορές του στο Πεκίνο
Protagon Team

Για «το ξεκίνημα μιας εποχής ακόμη στενότερης συνεργασίας» των ΗΠΑ με το Βιετνάμ έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου από το Ανόι, ενώ αρνήθηκε μεν ότι επιθυμεί να «απομονώσει» την Κίνα, ωστόσο δεν έλειψαν οι αναφορές του στην μεγάλη αντίπαλη δύναμη των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, έχοντας τον ίδιο στόχο: να διεκδικήσει την αμερικανική ισχύ στην Ασία στις πύλες της Κίνας.

Μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος, Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, ανακοίνωσε τη σύναψη μιας «εκτεταμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ των δύο χωρών.

«Εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα κρίσιμης σημασίας αναδυόμενων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης μιας αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τις αμερικανοσινικές σχέσεις, που παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες, ο Μπάιντεν σημείωσε: «Δεν θέλω να περιορίσω την Κίνα», όπως τον κατηγορεί ο ασιατικός γίγαντας. «Το θέμα δεν είναι να απομονώσουμε την Κίνα. Δεν επιδιώκουμε να βλάψουμε την Κίνα. Ειλικρινά. Ολοι έχουν συμφέρον να πάει καλά η Κίνα».

Αριστερά, η αμερικανική αντιπροσωπεία (στη μέση ο Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν) και δεξιά η βιετναμέζικη, συζητούν στο Ανόι υπό το «βλέμμα» του αρχιτέκτονα της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ, Χο Τσι Μινχ (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Κατηγόρησε, ωστόσο, το Πεκίνο ότι «αλλάζει ορισμένους κανόνες του παιχνιδιού στο εμπόριο και σε άλλους τομείς» – να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Apple υποχώρησαν στο χρηματιστήριο μετά από πληροφορίες ότι το Πεκίνο απαγόρευσε τη χρήση iPhones σε εργαζομένους σε ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες και σε κρατικές εταιρείες.

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις οικονομικές «δυσκολίες» της Κίνας, δηλώνοντας ότι ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ έχει «κάνει πραγματικά πολλά», όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου ποσοστού ανεργίας μεταξύ των νέων. Είπε επίσης  ότι «συνάντησε» τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ στη σύνοδο της G20 – στην οποία όμως ο Σι δεν παρευρέθηκε.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βιετνάμ, Βο Βαν Θουόνγκ, και τον πρωθυπουργό Φαμ Μινχ Τσινχ.

Η εταιρική σχέση των ΗΠΑ με το Βιετνάμ αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν «να δείξουμε στους εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό και στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα του Ειρηνικού και δεν πρόκειται να φύγουμε», τόνισε.