Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξή του στο ABC News και στον Τζορτζ Στεφανόπουλος | ABC News
Επικαιρότητα

O Μπάιντεν σε άρνηση: Μόνο «ο Θεός» μπορεί να με βγάλει από την κούρσα

Ενώ οι φωνές στο Δημοκρατικό Κόμμα που ζητούν την απόσυρση του προέδρου των ΗΠΑ από τις εκλογές του Νοεμβρίου όλο και πληθαίνουν, ο ίδιος επέμεινε ότι μπορεί να επανεκλεγεί απέναντι στον Τραμπ και επιχείρησε μέσω συνέντευξης στο ABC News να εξωραΐσει την κατεστραμμένη μετά το debate δημόσια εικόνα του. Ελάχιστα και ελάχιστους έπεισε...
Protagon Team

Αν όσοι απογοητεύτηκαν ή σοκαρίστηκαν από την εικόνα του Τζο Μπάιντεν στο debate με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, περίμεναν τη συνέντευξη του προέδρου των ΗΠΑ στο ABC και στον Τζορτζ Στεφανόπουλος για να μεταπειστούν, τσάμπα περίμεναν.

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, ναι μεν δεν έκανε το μεγάλο λάθος και δεν επανέλαβε τα τηλεοπτικά χάλια της 27ης Ιουνίου, όμως η γενική εικόνα δεν άλλαξε: ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε και πάλι στην τηλεόραση να χάνει κάπου τον ειρμό της σκέψης του και με την άρθρωσή του όχι πάντα καθαρή. Και το κυριότερο: φάνηκε και πάλι να μην έχει επίγνωση της κατάστασης, επέμεινε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει τις ίδιες πιθανότητες με το 2020 να νικήσει τον Τραμπ και έφτασε στο σημείο να πει πως μόνο ο Θεός θα τον βγάλει από την κούρσα των εκλογών!

«Κανείς δεν είναι ικανότερος (από εμένα)» για να είναι πρόεδρος ή για να κερδίσει αυτές τις εκλογές, υποστήριξε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ABC News.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε, βέβαια, για πολλοστή φορά ότι η εμφάνισή του στην προ ημερών τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, υπογράμμισε όμως ότι ήταν μια κακή παρένθεση – ένα μεμονωμένο συμβάν λόγω του κρυολογήματος που τον ταλαιπωρούσε. «Αισθανόμουν χάλια… είχα ένα άσχημο κρυολόγημα», εκείνη την ημέρα, είπε.

Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο οποίος μολονότι είναι ένα πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με το Δημοκρατικό Κόμμα (υπήρξε και σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον) τον στρίμωξε σε πολλές περιπτώσεις. Τον ρώτησε, πχ., ευθέως αν παρακολούθησε αργότερα την τηλεμαχία για να σχηματίσει καλύτερη άποψη σχετικά με την επίδοσή του. «Δεν νομίζω, όχι» παραδέχτηκε ο Μπάιντεν.

Ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος έθεσε επίσης το ζήτημα του γνωστικού τεστ που έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη ο Ντόναλντ Τραμπ, ρωτώντας τον πρόεδρο Μπάιντεν εάν θα ήταν έτοιμος να υποβληθεί σε τέτοιου είδους αξιολόγηση. Ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε με τη γνωστή υπεκφυγή: είπε πως η άσκηση των καθηκόντων του ισοδυναμεί με γνωστικό τεστ στο οποίο υποβάλλεται καθημερινά.

Παρότι εμφανίστηκε πιο άνετος σε σύγκριση με την τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν δεν απέφυγε σε ορισμένες περιπτώσεις τις ημιτελείς ή κάπως ασύνδετες προτάσεις.

Επί 22 λεπτά υπερασπίστηκε με πείσμα την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ και εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως πρόκειται για αμφίρροπη κούρσα, «στήθος με στήθος».

Ο Τζορτζ Στεφανόπολος ρώτησε επίμονα τον πρόεδρο Μπάιντεν για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εκλογική κούρσα —όπως ζητούν και συζητούν όλο και περισσότερα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος— για να λάβει την ακόλουθη απάντηση:

«Εάν ο Παντοδύναμος Θεός ερχόταν και μου έλεγε “Τζο, βγες από την κούρσα”, θα το έκανα. Αλλά ο Παντοδύναμος Θεός δεν θα έρθει».