Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 19 Σεπτεμβρίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Επικαιρότητα

Ο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο – Την Τετάρτη η συνάντηση

Η πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ προς τον κύπριο ομόλογό του ήρθε λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και την απόφαση για παράταση της άρσης του εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς τη Λευκωσία
Protagon Team

Η αναβαθμισμένη, στρατηγική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ο κομβικός ρόλος της Λευκωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω της πλέον ρευστής γεωπολιτικά συγκυρίας των τελευταίων ετών, επιβεβαιώνονται με την πρόσκληση του προέδρου Μπάιντεν στον Νίκο Χριστοδουλίδη για κατ’ ιδίαν συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στον Λευκό Οίκο.

Η πρόσκληση Μπάιντεν στον πρόεδρο της Κύπρου έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και την απόφαση για παράταση της άρσης του εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς τη Λευκωσία. Αμφότερα τα γεγονότα είχαν εξοργίσει την Αγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να σπεύδει τότε προς καταγγελία των Αμερικανών για μονομέρεια, αλλά και να προειδοποιεί ότι η Αγκυρα θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του ψευδοκράτους.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Χριστοδουλίδης αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, αλλά και να εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με την Κύπρο να είναι σημαντικός αρωγός στις προσπάθειες της Δυτικής συμμαχίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μέση Ανατολή, αλλά και κόμβος απομάκρυνσης ξένων πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσκληση στον κ. Χριστοδουλίδη έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι μεν ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία και τα ερείσματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ προσανατολισμένη προς τη Δύση.

Αλλωστε η ανάδειξη της Κύπρου ως παράγοντα διαμόρφωσης των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί δομική πολιτική επιλογή του κ. Χριστοδουλίδη ήδη από την εποχή που υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συμπεριλάβει τη γεωπολιτική ως μια από τις πλέον κρίσιμες διαστάσεις του Κυπριακού, που θα μπορούσαν μάλιστα να οδηγήσουν σε λύση του μακροχρόνιου ζητήματος.

Το Κυπριακό θα βρεθεί ούτως ή άλλως στην ατζέντα Μπάιντεν – Χριστοδουλίδη, με τη Λευκωσία να συνεχίζει, μετά το άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη – Τατάρ – Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη τις προσπάθειες για σύγκληση άτυπης πενταμερούς και τις ΗΠΑ να τάσσονται σταθερά υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών.

«Στόχος μας δεν είναι απλώς να έχουμε μια άτυπη πολυμερή διάσκεψη και να οδηγήσει σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα» δήλωσε το Σάββατο ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε ποιες είναι οι “κόκκινες γραμμές” μας, δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε μορφής λύσης που να ξεφεύγει του πλαισίου και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». Είναι η δική μας πατρίδα που υποφέρει, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι Λευκωσία και Ουάσινγκτον έχουν υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ενώ η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο θα είναι η πρώτη μετά από εκείνη του Γλαύκου Κληρίδη το 1996.