Ενας Ρεπουμπλικανός οπαδός του Μπάιντεν σε μια από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Jim Urquhart
Επικαιρότητα

Ο Μπάιντεν κέρδισε οριστικά και την Αριζόνα

Εννέα ημέρες μετά τις εκλογές και έξι αφότου ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εχρίσθη president elect, ανακοινώθηκε ότι κέρδισε και σε μια πολιτεία των δυτικών ΗΠΑ, όπου το κόμμα μετρούσε ως τώρα μόλις μία νίκη τα τελευταία 70 χρόνια
Protagon Team

Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει σημασία πια, ο Τζο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια σχεδόν όλων των ξένων ηγετών, όμως υπό τις παρούσες συνθήκες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητεί τα πάντα –και το εκλογικό αποτέλεσμα– έχει σημασία: εννέα ημέρες μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι ο Μπάιντεν επικράτησε σε ακόμα μια πολιτεία-κλειδί, την Αριζόνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Edison Research και πλέον μοιάζει ολοένα πιο απίθανο να μπορέσει ο Τραμπ να ανατρέψει το αποτέλεσμα –άλλωστε ως τώρα δεν αμφισβητούσε την εκλογική διαδικασία στην πολιτεία αυτή των δυτικών ΗΠΑ.

Είναι μια ιστορική και εμφατική νίκη για τον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Στην Αριζόνα οι Δημοκρατικοί είχαν να κερδίσουν από το 1996 και τον Μπιλ Κλίντον, ενώ για να βρεις άλλη «μπλε» νίκη στη συγκεκριμένη πολιτεία πρέπει να φτάσεις στο μακρινό 1948, όταν ο Χάρι Τρούμαν νίκησε τον Τόμας Ντιούι.

 

Η νίκη του Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή σημαίνει ότι θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 290 εκλέκτορες στο σώμα που αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών – πολύ περισσότερες από τις 270 ψήφους που χρειαζόταν. Κερδίζει επίσης καθαρά τη λαϊκή ψήφο, παναμερικανικά, με διαφορά 5,2 εκατομμυρίων, ή 3,4%.

Η ιστορική (αν και οριακή, με περίπου 11.000 ψήφους διαφορά, ποσοστό 0,36%) νίκη των Δημοκρατικών στην Αριζόνα αποδίδεται σε δύο παράγοντες:

– Ο πρώτος είναι η δημογραφική αλλαγή σε αυτήν την παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία, όπου τα τελευταία χρόνια μετεγκαταστάθηκαν πολλές εταιρείες της νέας τεχνολογίας, προσελκύοντας νέους εργαζόμενους.

– Ο δεύτερος είναι η κληρονομιά του Τζον ΜακΚέιν. Ο επί τρεις δεκαετίες γερουσιαστής της Αριζόνα, ήρωας του Βιετνάμ και προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2008, απεβίωσε το 2018 ευρισκόμενος σε σφοδρή σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο δεν ήθελε καν στην κηδεία του. Η χήρα του, Σίντι ΜακΚέιν, υποστήριξε ανοιχτά τον Τζο Μπάιντεν.

Με ελάχιστες πολιτείες να επανακαταμετρούν πια ψηφοδέλτια, καμία εκλογική αριθμητική δεν βγάζει καλό αποτέλεσμα για τον Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από εκτενή νοθεία, χωρίς κανένα τεκμήριο να στηρίζει τον ισχυρισμό. Για να επικρατήσει, θα έπρεπε να κερδίσει τον Μπάιντεν σε τρεις πολιτείες όπου ο Δημοκρατικός προηγείται, με μεγάλη ή μικρότερη διαφορά.

Η εκστρατεία του Τραμπ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα σε διάφορες πολιτείες, αν και ορισμένες από τις αγωγές ήδη μπήκαν στο αρχείο από δικαστές. Ειδικοί σε νομικά θέματα τονίζουν ότι οι προσφυγές στα δικαστήρια ελάχιστες πιθανότητες έχουν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Πολιτειακοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ρεπουμπλικάνων, διαβεβαιώνουν άλλωστε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για σοβαρές παρατυπίες ή νοθεία.

Η ανακαταμέτρηση με το χέρι σε πάνω από έξι κομητείες, ανάμεσά τους τη Μαρικόπα, όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι της Αριζόνα, έδειξε απειροελάχιστες διαφορές, διαβεβαίωσε το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών της πολιτείας την Πέμπτη. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται σε τυχαία επιλεγμένα ψηφοδέλτια.

Ως εδώ, δημόσια οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί τάσσονται υπέρ της προσπάθειας του Τραμπ να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα και αποφεύγουν να αναγνωρίσουν τη νίκη του αντιπάλου του.

Ομως ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρότρυναν από την Πέμπτη την κυβέρνηση του Τραμπ να επιτρέψει στον Μπάιντεν να λαμβάνει τις καθημερινές ενημερώσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Αποτελεί άγραφο νόμο στις ΗΠΑ ο εκλεγμένος πρόεδρος να λαμβάνει ενημερώσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών, να ενημερώνεται για τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα προτού αναλάβει την εξουσία.

«Δεν το θεωρώ κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Είναι απλώς μέρος της μεταβίβασης της εξουσίας. Κι αν πράγματι κερδίσει στο τέλος, πρέπει να είναι σε θέση να κινηθεί με ταχύτητα από την αρχή της θητείας του», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κόρνιν.

Κι άλλοι γερουσιαστές του GOP έκριναν ότι πρέπει να χορηγηθεί πρόσβαση στις ενημερώσεις αυτές στον Μπάιντεν, ανάμεσά τους ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, από τους πιο ανυποχώρητους υπερασπιστές του Τραμπ τα τελευταία χρόνια, ο Ρον Τζόνσον, ο Τσακ Γκράσλι και ο Τζέιμς Λάνκφορντ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι εναντιώνεται στην ιδέα αυτή. «Δεν είναι πρόεδρος αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω αν θα είναι την 20ή Ιανουαρίου», ανέφερε.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του συνεχίζουν προετοιμασίες για την ανάληψη της εξουσίας. Ο πρώην αντιπρόεδρος, που θα γίνει ο δεύτερος καθολικός πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Τζον Φ. Κένεντι τη δεκαετία του 1960, συνομίλησε χθες με τον πάπα Φραγκίσκο, τον ευχαρίστησε για «την ευλογία και τα συγχαρητήριά του» και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί του σε ζητήματα όπως οι προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής και μείωσης της φτώχειας, σύμφωνα με την ομάδα του.