Tο κυριακάτικο τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Ζελένσκι έδωσε την ευκαιρία στην Corriere della Sera να προσπαθήσει να ερμηνεύσει, κατά το δυνατόν, τις προθέσεις των Αμερικανών όσον αφορά το περιβόητο ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία (αλλά και στις περιοχές της Ρωσίας τις οποίες πλήττουν οι Ουκρανοί παρά το υποτιθέμενο απαγορευτικό σήμα των ΗΠΑ).
Πρέπει να ήταν μακρά η συνδιάλεξη, έγραψε η Corriere. Ελέχθησαν όσα έπρεπε για τα αιτήματα του ουκρανού προέδρου, τα οποία θα ικανοποιηθούν και πάλι. Ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος έθεσε και το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός, της ειρήνευσης, έστω και εμμέσως. Τι εννοεί το ιταλικό φύλλο με αυτό το «εμμέσως»;
Οτι ο Μπάιντεν επαίνεσε την «προθυμία» του Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις «με βάση τις αρχές που ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ και υπό τον όρο ότι η Ουκρανία θα έχει ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία στην επκράτειά της». Δηλαδή ο Μπάιντεν έθιξε το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός με τον πιο ανώδυνο τρόπο για τα αυτιά του Ζελένσκι.
Διότι υπάρχει ασάφεια αν, πέραν του Ντονμπάς, στην προβάλλουσα ως προϋπόθεση αποκατεστημένη «επικράτεια της Ουκρανίας» περιλαμβάνεται και η Κριμαία. Για τους Ρώσους, πάντως, δεν τίθεται θέμα: Ρωσία πλέον είναι και η Κριμαία και το Ντονμπάς. Οπότε, δεν σημειώθηκε και σπουδαία πρόοδος στην κατεύθυνση του ζητουμένου, ήτοι για κάποια έναρξη διαπραγματεύσεων (αν, δηλαδή, υπάρχει όντως τέτοιο ζητούμενο…)
Απ’ όσα δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, το μόνο σίγουρο θετικό συμπέρασμα είναι ότι ο Μπάιντεν έδωσε άλλα 275 εκατ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Κιέβου. Τα λεφτά αυτά θα χρησιμοποιηθούν για αγορές πυρομαχικών και συστημάτων αεράμυνας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι οι ΗΠΑ του έδωσαν και 53 εκατ. δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Corriere έγραψε ότι συνάγεται πως «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ουκρανική αντίσταση με μαζικό και συγκεκριμένο τρόπο». Αλλά συγχρόνως διατύπωσε και αυτή αμφιβολίες για την προοπτική των όποιων διαβουλεύσεων. «Ενδιαφέρουσα νύξη, αν και παραμένει άγνωστη η ερμηνεία της ‘‘επικρατείας’’ που θα επανέλθει υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Περιλαμβάνεται και η Κριμαία; Δεν υπάρχει σαφήνεια σε αυτό το σημείο». Μόνο που αυτό το σημείο είναι και το σπουδαιότερο.
Η Corriere στο κείμενό της περί του τηλεφωνήματος Μπάιντεν στον Ζελένσκι παρέπεμψε και σε άλλο ρεπορτάζ της το οποίο αναφέρεται σε δημοσίευμα των λονδρέζικων Times. Οι Βρετανοί, έγραψαν οι Ιταλοί, βασισμένοι σε πληροφορίες «ανωνύμου στρατιωτικού αξιωματούχου» διακίνησαν ότι το Πεντάγωνο «εξαιτίας της στοχοποίησης των ουκρανικών υποδομών από τους Ρώσους, θα είχε ήδη άρει το βέτο του για τα ουκρανικά πλήγματα στο ρωσικό έδαφος». Τι συγκράτησε τους Αμερικανούς; «Οτι δεν πρέπει να αλλάξει το σενάριο».