O Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν στέκονται σιωπηλοί μπροστά στο φέρετρο ενός εκ των τριών αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ιορδανία | REUTERS/Michael A. McCoy
Επικαιρότητα

Ο Μπάιντεν διέταξε μέσα στη νύχτα βομβαρδισμό ιρανικών θέσεων σε Συρία και Ιράκ

Σε αντίποινα της επίθεσης στην Ιορδανία, αλλά και σε μια κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή, αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1 έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους. Η διαταγή δόθηκε λίγο αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδέχτηκε στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ τις σορούς τριών αμερικανών στρατιωτών
Protagon Team

Υστερα από μία εβδομάδα, φαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν το πήρε απόφαση: η πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θέατρο μιας απίστευτης ανθρωποσφαγής από τις 7 του περασμένου Οκτωβρίου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν, στη Συρία και το Ιράκ. Πρόκειται για αμερικανικά αντίποινα μετά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Ιορδανία από την οποία σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 40.

Τις νυχτερινές επιδρομές κατά τουλάχιστον 85 στόχων σε Ιράκ και Συρία επιβεβαίωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN και στο CBS News. Σύμφωνα με το CNN, πρόκειται κατά τα φαινόμενα για την έναρξη μιας μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν και βομβαρδιστικά αεροπλάνα που πέταξαν χωρίς σταθμό από τις ΗΠΑ. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας είπε ότι οι στόχοι βρίσκονταν σε επτά τοποθεσίες, τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει με αντίποινα τους υπεύθυνους για την επίθεση στην Ιορδανία, που σηματοδότησε την πρώτη φορά που μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού χάνουν τη ζωή τους στη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Σε δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως η απάντηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί «σε χρόνο και μέρη που επιλέγουμε».

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Αλλά όσοι επιζητούν να μας βλάψουν ας ξέρουν το εξής: αν βλάψετε έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε», προσέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν γίνει πάνω από 165 επιθέσεις, με drones, ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, εναντίον αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στο πλαίσιο της αποστολής αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία. Όμως κανένας στρατιωτικός των ΗΠΑ δεν είχε σκοτωθεί ώσπου αυτό συνέβη την περασμένη Κυριακή η επίθεση στην Ιορδανία.

Την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως μια ομάδα-ομπρέλα που αποκαλείται Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στην αμερικανική βάση στην Ιορδανία.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε στο CNN ότι στις επιχειρήσεις της Παρασκευής, χρησιμοποιήθηκαν και βομβαρδιστικά B-1, τα οποία μπορούν να πετάξουν από τις ΗΠΑ ως τη Μέση Ανατολή και μεταφέρουν βόμβες για χτυπήματα ακριβείας ή και όχι.

Όπως παρατήρησαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι επιθέσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έλαβαν χώρα, λίγο αφότου ο Τζο Μπάιντεν παραβρέθηκε στην τελετή υποδοχής των σορών των λοχιών Γουίλιαμ Ρίβερς, Κένεντι Σάντερς και Μπρεόνα Μόφετ στη βάση του Ντόβερ στο Ντέλαγουερ και συνάντησε συγγενείς τους.

Ο Κίρμπι διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στη στιγμή που επελέγη για να εξαπολυθούν τα πλήγματα —έπαιξαν ρόλο, μεταξύ άλλων, οι μετεωρολογικές συνθήκες— και την τελετή επαναπατρισμού των σορών των τριών στρατιωτικών, στην οποία ήταν παρών ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο η χρονική σύμπτωση δεν μπορεί να μην προκαλέσει σύνδεση των δύο γεγονότων.

Αρχικά, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε αναφέρει πως έξι φιλοϊρανοί «μαχητές» είχαν σκοτωθεί σε πλήγματα που «πιθανόν» πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Συρία. «Έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε πλήγματα κοντά στο αλ-Μαγιαντίν», δήλωσε το Παρατηρητήριο. Ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πλήγματα «πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς». Αργότερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τουλάχιστον 18 «μαχητές» παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία.

Η προεδρία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία καταδίκασε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της», είχε ειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τα πλήγματα.

Τα αμερικανικά πλήγματα εγείρουν τον κίνδυνο να υπάρξουν «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιφέρειας», τόνισε στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία ας Σουντάνι.

Η αμερικανική επιχείρηση έβαλε στο στόχαστρο κέντρα διοίκησης και συλλογής πληροφοριών, αποθήκες drones και πυραύλων που ανήκουν σε παραστρατιωτικούς και στις ιρανικές δυνάμεις και «διευκόλυναν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του (διεθνούς αντιτζιχαντιστικού) συνασπισμού», ανέφερε το Πεντάγωνο.