Στο Τελ Αβίβ έφτασε ο Τζο Μπάιντεν το πρωί της Τετάρτης, λίγες μόνο ώρες μετά την τρομακτική έκρηξη και τους εκατοντάδες νεκρούς στο νοσοκομείο της Γάζας.
Τον αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκαν στο «Μπεν Γκουριόν» ο ομόλογός του Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος από πολλούς Ισραηλινούς για το γεγονός ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν ανενόχλητοι 1.400 πολίτες μέσα στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, και απήγαγαν περίπου 200 ανθρώπους.
Οι τρεις πολιτικοί μίλησαν για λίγο μπροστά στο Air Force One περιτριγυρισμένοι από δεκάδες ισραηλινούς και αμερικανούς πράκτορες και στρατιωτικούς, προτού αναχωρήσουν επιβαίνοντας σε αυτοκινητοπομπή.
«Καλωσορίσατε κύριε πρόεδρε, ο Θεός να σας έχει καλά που προστατεύετε το έθνος του Ισραήλ», είπε ο Χέρτζογκ στον αμερικανό ομόλογό του, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού προέδρου.
Στις πρώτες του δηλώσεις σε ισραηλινό έδαφος, ο Μπάιντεν, στο πλευρό του Νετανιάχου, είπε ότι φαίνεται πως η «άλλη πλευρά» φέρει την ευθύνη για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. βάσει στοιχείων που του έδειξε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στην οργάνωση Χαμάς.
«Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού και δεν του φέρνει παρά δεινά», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν κατέφθασε στο Τελ Αβίβ στην πιο δύσκολη αποστολή της προεδρικής θητείας του, σε ένα ταξίδι που κάνει την επίσκεψή του στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο, να μοιάζει με… εκδρομή.
Στόχος της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου ναι μεν να επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ, αλλά και να πιέσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό ώστε να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες παλαιστινίων αμάχων από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, όπως σημειώνουν οι Times.
Σε κοινές τους δηλώσεις, ο Μπάιντεν είπε ότι, «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εσάς και τους εταίρους μας σε ολόκληρη την περιοχή για να αποφύγουμε περαιτέρω τραγωδία για τους αθώους πολίτες», ενώ ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η χώρα του «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να μην πληγούν πολίτες.
Η έκρηξη στο νοσοκομείο που ανήκει στην Αγγλικανική Εκκλησία και προκάλεσε τον θάνατο 471 αμάχων και τον τραυματισμό 314 -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη- είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή επ’ αόριστον του δεύτερου σκέλους του ταξιδιού του αμερικανού προέδρου, στην Ιορδανία, και της τετραμερούς συνόδου κορυφής εκεί με τον ιορδανό βασιλιά, Αμπντάλα Β, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και τον αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι.
Η αμερικανική πλευρά δήλωσε ότι η αναβολή της τετραμερούς διάσκεψης ήταν απόφαση από κοινού όλων των συνομιλητών.
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς για την έκρηξη, λέγοντας ότι βομβαρδίστηκε από την αεροπορία, ενώ ο ισραηλινός στρατός απαντά ότι δεν προήλθε από δικό του πλήγμα αλλά από ρουκέτες του Ισλαμικού Τζιχάντ, που «αστόχησαν».
Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν δομικές ζημιές στα κτίρια του νοσοκομείου ούτε ίχνη βομβαρδισμών ούτε κρατήρες από βόμβες, ενώ τόνισε ότι τουλάχιστον 450 ρουκέτες των τρομοκρατών της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ έχουν πέσει από δικό τους λάθος μέσα στη Γάζα, όλες αυτές τις ημέρες.
Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε υποκλοπή συνομιλιών μελών της Χαμάς, ακούγεται να κατηγορούν «τους τρομοκράτες» του Ισλαμικού Τζιχάντ για το πλήγμα στο νοσοκομείο.
Στις αραβικές χώρες υπήρξαν σφοδρές επικρίσεις κατά του Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο και πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Το τραγικό συμβάν αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου. Οι δύο πολιτικοί δεν έχουν καλές σχέσεις λόγω της αδιαλλαξίας του ισραηλινού πρωθυπουργού που επέμενε να προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις του Λευκού Οίκου στη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία δίχασε το Ισραήλ και αποδυνάμωσε τις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Μπάιντεν όμως, δέχεται επικρίσεις από αναλυτές ότι δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στο Μεσανατολικό, στρέφοντας το βλέμμα στην Κίνα, στη διάρκεια της προεδρίας του και τώρα η περιοχή πληρώνει το τίμημα.
Ο αμερικανός πρόεδρος είχε αρνηθεί όλες τις προσκλήσεις του Νετανιάχου να επισκεφθεί το Ισραήλ, αλλά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων 10 ημερών τον έφεραν εκτάκτως στο «Μπεν Γκουριόν», θυμίζοντας σε όλους ότι η Μέση Ανατολή δεν είναι ένα απλό πρόβλημα το οποίο ο Λευκός Οίκος έχει την πολυτέλεια να θέσει σε δεύτερη μοίρα.
«Οσο το Ισραήλ έχει εχθρούς που θέλουν να το καταστρέψουν, αυτοί θα είναι εχθροί και για τις ΗΠΑ και τους προέδρους τους», κατέληξαν οι Times.