Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στο μέτωπο της Οικονομίας και με τον κίνδυνο επαπειλούμενων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων να είναι πλέον ορατός, η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζεται για την κοινοβουλευτική μάχη της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, που σηματοδοτεί υπό κανονικές συνθήκες και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα επικαιροποιούν καθημερινά και με προοδευτικά μεγαλύτερη ένταση το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επιμένοντας ότι η παραμονή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία μεταφράζεται σε βαρύ κόστος για το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον. Πριν από όλα αυτά, πάντως, μεσολαβεί η εκλογή γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να επισφραγίσει την πολιτική υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έτσι, όπως αυτή καταγράφηκε, κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των 150 αιρετών μελών του οργάνου.
Η προεδρική επιλογή είναι από καιρό γνωστή. Πρόκειται για τον βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, έναν από τους μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού βουλευτές, που στήριξαν από νωρίς την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη στην πολύμηνη εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ.
Ο ίδιος, πέραν της στήριξης, που απολαμβάνει από την ηγεσία του κόμματος, πιστώνεται πλέον και την σε γενικές γραμμές άρτια διοργάνωση του 10ου Συνεδρίου, που έριξε αυλαία το απόγευμα της Κυριακής. Η ανάδειξη του κ. Αυγενάκη σε αυριανό γραμματέα του κόμματος δεν αναμένεται να συναντήσει, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ιδιαίτερα προβλήματα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ενστάσεις για τη συγκεκριμένη επιλογή.
Φημολογία, που πάντως δεν επιβεβαιώνεται, φέρει το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να μην στηρίζει ενθέρμως τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Σαμαράς δεν έχει ξεχάσει τη δραστηριοποίηση του βουλευτή Ηρακλείου για τη δανειοδότηση των κομμάτων, όταν στις αρχές του 2012 ο κ. Αυγενάκης είχε «μετακομίσει» στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η όποια δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του κ. Αυγενάκη αναμένεται να διοχετευθεί μέσω των λευκών, εφόσον βεβαίως υπάρξει ψηφοφορία. Και αυτό γιατί είθισται κατά την ανάδειξη των επικεφαλής των μονοπρόσωπων οργάνων της ΝΔ και εφόσον υπάρχει μόνον ένας υποψήφιος αυτός να αναδεικνύεται διά βοής
Κλίμα υποβόσκουσας δυσαρέσκειας φαίνεται πως υπάρχει και στο στρατόπεδο της κυρίας Μπακογιάννη. Οι σχέσεις των δύο επλήγησαν όταν ο βουλευτής Ηρακλείου αποφάσισε να εγκαταλείψει το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η δυσφορία –μιας μειοψηφίας, πάντως- για τη διαδικασία διασταύρωσης των αποτελεσμάτων για την Πολιτική Επιτροπή (είχε ζητηθεί από ομάδα συνέδρων δια επιστολής να προκριθεί η ανοιχτή διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, κάτι, που τελικώς δεν έγινε).
Πού οδηγούν όλα τα παραπάνω; Πουθενά, καθώς ο κ. Αυγενάκης είναι η μοναδική υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα, παρά το έντονο παρασκήνιο και τις διεργασίες στις περισσότερες εσωκομματικές πτέρυγες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι βολιδοσκοπήσεις περί ανάδειξης δεύτερης υποψηφιότητας, ουδέποτε υπήρξαν σοβαρές, καθώς ήταν αφενός πολύ δύσκολο να συγκερασθούν οι έως και αποκλίνουσες προσεγγίσεις των ετερόκλητων εσωτερικών πόλων ισχύος και αφετέρου δεν υπήρξε το πρόσωπο που θα αντιπαρατίθετο ευθέως με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Αυγενάκης συγκέντρωσε πάνω από 50 υπογραφές -απαιτούνταν 15- μεταξύ των οποίων αυτές των δύο αντιπροέδρων, Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή και του πολιτικού φίλου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Αλέκου Κόκκαλη, σε μία προσπάθεια να σηματοδοτηθεί πως η υποψηφιότητα του στηρίζεται από ευρύτερες πέραν των προεδρικών δυνάμεις στη ΝΔ.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η όποια δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του κ. Αυγενάκη αναμένεται να διοχετευθεί μέσω των λευκών, εφόσον βεβαίως υπάρξει ψηφοφορία. Και αυτό γιατί είθισται κατά την ανάδειξη των επικεφαλής των μονοπρόσωπων οργάνων της ΝΔ και εφόσον υπάρχει μόνον ένας υποψήφιος αυτός να αναδεικνύεται διά βοής, όπως συνέβη και στην περίπτωση του παραιτηθέντος πλέον γραμματέα, Ανδρέα Παπαμιμίκου.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επέμεναν πως κάλπη θα στηθεί, ωστόσο διευκρίνιζαν, πως δεν μπορούν να προδιαγράψουν τις εξελίξεις, αν ζητηθεί από κάποιους να επικυρωθεί η εκλογή Αυγενάκη δια βοής, παραπέμποντας και στο «προηγούμενο του Παπαμιμίκου».
Ενδεικτικό της ρευστότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι και η «αναβολή» της ανάδειξης του 15μελους οργάνου της Εκτελεστικής Γραμματείας για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Στο συγκεκριμένο όργανο μετέχουν 4 αιρετοί, 4 βουλευτές και 7 ex officio μέλη. Εμπειροι κομματικοί παράγοντες σημειώνουν πως η καθυστέρηση ανάδειξης της Εκτελεστικής Γραμματείας πιθανώς να αιτιολογείται από την αδυναμία διαμόρφωσης εκείνων των εσωκομματικών ισορροπιών, που να ικανοποιούν αν όχι όλες, τις περισσότερες, πάντως, εσωκομματικές πτέρυγες της ΝΔ.